Konya’nın Meram İlçesindeki Mehmet Akif İnan Anadolu Lisesi ekibi en bilinen sanat eserlerinin uygulamalarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirdi. Gaia Dergi olarak konuyu sizlere taşıdık. Sözü Görsel Sanatlar Öğretmeni – Ecehan Acay’a bırakıyorum.
Proje Adı: Tablolar Hayat Buldu
Proje Türü: Canlandırma-Sunum-Sergi
Proje Alanı: Görsel Sanatlar
Projenin Amacı: Bu projedeki temel amaç, projede görev alan ve sergiyi izleyen öğrencilere Türkiye ve dünya sanat tarihinde iz bırakmış ünlü ressamları ve onların ünlü tablolarını canlandırma yöntemi ile eğlendirirken öğretebilmektir. Tablonun ve o dönemin ruhunu yansıtma çalışması ile projede görevli öğrenciler ve sergiyi gezecek öğrencilerin görerek, yaşayarak öğrenmeleri sağlanır.
Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına dayalı, rol oynama öğretim yöntemi uygulanmaya çalışılmıştır. Bu yöntemin en önemli özelliği, öğreten ve tiyatro yönüyle de öğrenilen bilgilerin kolay unutulmasını engelleyen bir yöntem olmasıdır. Dolayısıyla bu projenin öğrencilerin sanat tarihi bilgilerini pekiştirmede oldukça etkili olacağını düşündüm. Çoğunlukla öğrencilerin sanat tarihi bilgilerinin ve tablo okuma yeteneklerinin zayıf olduğu, ressam-tablo eşleştirmelerinin eksik olduğu gördüğüm için onları bu yönden desteklemek, görsel algı düzeylerini arttırmak,sanat yolu ile toplumda daha kültürlü,mutlu ve özgüvenli bireyler olmalarını sağlamayı da hedefledim.
Canlandırmalarda özellikle 12. ve 11. sınıf öğrencilerini seçtim: Çünkü üniversite sınavlarına hazırlanmakta olan bu çocuklarımızı birazda olsa rahatlatmayı ve birçok insanın sınav dönemindeki çocukların her şeyden soyutlanması gerektiği önyargısının yanlış olduğunu hatırlatmayı düşündüm.Sunum için ise 11.,10. ve 9. sınıf öğrencilerine görev verildi.
Proje ile akranlarla iletişim kurabilme, yardımlaşma, hoşgörü gibi değerlere de katkıda bulunacağımızı düşünmekteyim.
Proje Özeti: Proje, Türkiye ve dünya sanat tarihinde iz bırakmış önemli ressamların ünlü tablolarının öğrenciler tarafından uygun giysiler, makyaj, aksesuarlar ve arka fona dikkat edilerek canlandırılması, tablonun orijinal çıktısı ile yan yana sergilenmesi ve bu sergileme esnasında canlandırmada görevli öğrencinin yanında bir başka öğrencinin tablo hakkında kısa sunumundan oluşmaktadır. Ayrıca bu üçlemeyi okul dışında sergilenerek şehrimizdeki insanların sanat tarihi bilgilerine katkı sağlamayı ve öğrencilerimizin özgüvenlerini arttırmayı da planladık. Projenin hazırlık aşamasında öncelikle sanat akımları ve bu akımların ünlü temsilcileri olan ressamlar hakkında bilgi verildi. Bu ressamların ünlü tabloları incelenip canlandırma için uygun olanlara karar verilip; canlandırmada görev alacak öğrenciler ve tablo eşleştirmesi yapılırken de öğrencilerin hangi ressam otoportresine veya ressamın ünlü tablolarındaki hangi karaktere benzer ve uygun olduğu gözlemlendi. 26 tablo için, öğrenci-tablo eşleştirmesi yapıldıktan sonra öğrenci ile beraber o tablodaki karaktere uygun duruş, kıyafet, makyaj çalışmaları ve arka fon ayarlaması yapıldı.
Ben ve öğrencilerim bu çalışmaları oldukça kısıtlı imkanlarla yaptık. Öğrencilerimin maddi durumlarının yeterli olmadığını bildiğim için de tablolara uygun kıyafet ve aksesuarları ailemiz ve arkadaşlarımızdan toplayarak temin ettik. Öğrencilerimin topladıklarının dışında benim, eşimin, annemin, okuldaki bazı öğretmen arkadaşlarımın da kıyafetleri ve eşyaları kullanılmıştır. Bir kısım aksesuarları da ben ve öğrencilerim kağıt, kumaş, eva vs. malzemelerden kesip diktik. Örneğin;Dr.Tulp’un Anatomi Dersi adlı performanstaki yakaları beyaz krapon kağıtlarından, Frida Kahlo performansındaki dikenli dalı tırtırlı evadan, Kaplumbağa Terbiyecisi‘nin terliklerini keçeden, yine Kaplumbağa Terbiyecisi’nin sırtındaki nakkareyi patlak top kullanarak şekillendirdik.
Arka fonları da renkli fon kağıtları ve resim kağıtlarını birleştirip, boyayarak oluşturduk.
Okulumuzdan maddi yardım olarak, internetten satın aldığımız sakal-bıyık,çığlık maskesi ve Van Gogh‘un şapkası için toplam 150 TL para istedik. Afişimizi ve tabloların orijinallerinin çıktılarını da okuldaki makinalardan A3 boyutunda çıkarttık.
Sergide sunum yapmak üzere tablo sayısı kadar öğrenci seçildi. Sunum görevlisi öğrencilerle beraber tablolar hakkında bulunan bilgiler özetlendi. Arkasında tablonun çıktısının olduğu sunum kartları hazırlandı. Sunum görevlilerinin de görselliğine dikkat ettik. Canlandırmanın yanında çok karmaşık olmasın diye siyah kıyafet seçildi. Sadece tablodaki renklere uygun olarak kızlar fular veya eşarp, erkekler bileklerine bandana taktılar.
Canlandırılan Tablo ve Ressamları:
1-Osman Hamdi Bey-Kaplumbağa Terbiyecisi 14-Van Gogh-Otoportre
2-Osman Hamdi Bey-Leylak Toplayan Kız 15-Frida Kahlo-Otoportre
3-Şeker Ahmet Paşa-Otoportre 16-Johannes Vermeer-İnci Küpeli Kız
4-Mihri Müşfik-Otoportre 17-Rembrandt-Dr.Tulp’un Anatomi Dersi
5-Hale Asaf-Otoportre 18-Michelangelo-Portresi
6-İbrahim Çallı-Yaralı Askerler 19-Rafaello-Madonna ve Çocuk
7-Nazmi Ziya Güran-Sedirde Uzanan Kadın 20-Albrecht Dürer-Otoportre
8-Nurullah Berk-Ütü Yapan Kadın 21-Gustave Courbet-Çaresiz Adam
9-Nuri İyem-Köylü Kadın 22-Renoir-Piyano Çalan Kızlar
10-Turgut Zaim-Yörük Kadın 23-Edvard Munch-Çığlık
11-Fahrelnisa Zeid-Portre 24-Picasso-Çapraz Kollar İle Kadın
12-Leonardo Da Vinci-Mona Lisa 25-Andy Warhol-Otoportre
13-Leonardo Da Vinci-Otoportre 26-Salvador Dali-Fotoğrafı
Mehmet Akif İnan Anadolu Lisesi
Görsel Sanatlar Öğretmeni
Ecehan ACAY