Massachusetts’teki yaratıcı araştırma ve pazarlama şirketi Latitude; pek çok ülkeden çocukların, atık sorununa getirdikleri yeni bakışları sunuyor! Küresel kirliliğin kahramanları dendi miydi artık akla ilk ufaklar geliyor.
”Güzel gezegenimizin çirkin meselesi kirlilik, beşerinin ve beşeriyetten gelenindir” kabulü ile gördüğümüzde iç çektiğimiz çöp yığınları ve dönüşümsüz atıklar, tabiat tahribatında oldukça başarılılardır. Çöplerin toplanması, geri kazanılması ve imha edilmesi aşamaları önemli problemler teşkil ederken, sağlık yönünden birçok olumsuzluğu da yanında getirir. Yağışlar sonucu zehrini toprağa akıtması ise bölgedeki canlılar için zararlı besin tehlikesi oluşturur.
Atık probleminin derin çukuru, gözlerimizi daha çok açmamızı fısıldayabilir bize. Mevcut çöpler, görünenden çok daha fazlasını yatırır yataklarında belki de! Oluşan her atık, üretimin artmasını ve haliyle tüketimin de çoğalmasını beraberinde getirirken; çoğalan tüketim, atık sayısına cömertçe bağışlar yapar ve tüm bunların faturası haliyle doğaya kesilir. Ortaya çıkan oyun için “satın alma açlığı, akıllı pazarlama ve sınırsız çeşitli sahte ihtiyaç listeleri” sahneye çıktı çoktan; ekolojik dünya dilekleri nerede?
Küresel atık hikayesi korkunç tarafları ile ortadayken bu kadar, Latitude adlı araştırma ve pazarlama şirketinin yaratıcı projesine bir güzel ilham olmuş. Latitude; Fransa, Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Amerika’daki okullar ile birlikte çalışarak ”atık problemi” için gelecek çözümler toplamaya çıkmış. Projede görevli araştırmacılar, kurtarıcı çocuklardan aşağıdaki soruları yanıtlamalarını istemiş:
- Ürünlerin çöpe gittikten sonraki serüveni hakkında neler biliyorsunuz?
- Çöpün geri dönüşümü için hangi yaratıcı fikirlere sahipler?
- Milenyum kuşağı çocukları için sürdürülebilir gelecek yollarında teknoloji nasıl bir rol oynuyor?
Çocuklardan gelen cevaplar ise olağanüstü! Her birinin parlak fikirleri, yarınlar için birer umut tohumu adeta.
Kaynak: Collective-evolution