Ana SayfaEkolojiDoğaDoğa bilinci nasıl oluşturulur?

Doğa bilinci nasıl oluşturulur?

-

Doğanın çeşitliliği karşısında bizim algımız tekildir. Doğa bilinci denince akla sadece ağaçlar gelir.

Ne bir bitki örtüsünün oluşum sürecini ne de ekolojik döngünün oluşması için gereken süreci biliriz. 10 bin tane çam ağacı yan yana dikilince doğayı kurtarabileceğimiz düşüncesi vardır. Oysa doğa çeşitliliğin zirvesidir. Her bir çeşit, hayati önem taşır.

Okullarda yeşili koruyalım cümleleri ile anlatılan derslerde, doğanın korunmasının nasıl olabileceği ile ilgili bir öğretim yoktur. Zaten öğretmen de konuyu laf olsun diye anlatır genellikle. Kendisinin de durum ile ilgili malumatı yoktur. Sebebi ise toplumsal farkındalığımızın olmaması.

Yol kenarlarına dikilen ağaçlarla kendimizi kandırarak,
Denize atılan bira veya kola şişelerine tepki göstererek,
Bankamatikten makbuz almayarak doğa bilinci oluşmaz.

Oradan buradan denk gelerek öğrendiğimiz olgularla doğaya sahip çıkamayız. Toplumsal bir farkındalığımız olmalı.

  • Bitki örtüsünün emdiği karbon miktarı ile ozon tabakasını nasıl koruduğunu,
  • Dünyanın yaşanılabilir bir yer haline gelirken bitki örtüsünün yaşamın formülünü nasıl ürettiğini,
  • 4,54 milyar yıl sonra ancak dünya yaşamı oluşturabilecek kimyayı tutturduğunu ve bu tecrübe doğanın çeşitliliğinin uyumu ile oluştuğunu bilmeden asla doğaya tam anlamıyla sahip çıkamayız. Doğaya tam olarak sahip çıkmak için önce bize neler bahşettiğini çok iyi bilmeliyiz.
  • Doğanın bir parçası olduğumuzu öyle gazetelerin haberlerinden öğrenemeyiz. Devletin eğitim sorumluluğunda birincil önem taşıması gereken bir konuyu, yerel yayın yapan televizyonların haber bültenlerinin sonunda “Doğamıza sahip çıkalım!” cümleleri ile topluma aktaramayız.

Çevre Sorunları İllüstrasyon

  • İlkokuldan eğitimin son adımına kadar müfredatlarımızda doğa bilinci ile ilgili zorunlu dersler olmalı.
  • Ailelerin, evlatlarını doğaya saygılı yetiştirebilmeleri için öncelikle ebeveynlerin eğitimi ile ilgili adımlar atılmalı.
  • Devlet tüm kurumlarında doğa bilincine uygun kanunlar getirmeli. Tüm kamu binaları doğa duyarlı olmalı.
  • İmar izni ancak çevreye duyarlı konutlara verilmeli.
  • Her bir öğrenci, yeşilin içerisinde büyümeli. Yeşilliği olmayan tek bir okul kalmamalı. Geri dönüşümü olmayan tek bir kurum olmamalı.
  • Tüm bunlar ütopya değil. Rant kavgasını birazcık azaltabilirsek, kalan boşluk tüm bunlara imkan sağlayacaktır. Yani devletin bir pozitif bir doğa politikası olması ile alakalı.
  • Yeni yapılan okulun 1 metre yakınına büfe açmaya çalışmak yerine, etrafını ağaçlarla süslemek imkansız değildir.
  • Doğa hakkında tarih kadar bilgisi olan öğretmen yetiştirmek de zor değildir, kamu binalarının doğaya zarar vermesini engellemek de…

Sadece yeterli farkındalığın oluşması gerekiyor.

Başlık Fotoğrafı: Hdwallpapercorner

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol