Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiBuzulların erimesiyle kutup ayıları yunusları yemeye başladı

Buzulların erimesiyle kutup ayıları yunusları yemeye başladı

-

Küresel ısınma her geçen gün türleri daha da kuzeye göç etmek zorunda bırakıyor. Ak burunlu yunusların kuzeye göç etmeye başlamasıyla, yiyecek fok bulmakta zorlanan kutup ayıları, yeme alışkanlıklarına yunusları da dahil etmeye başladı. Kutup ayılarının yunus yediğine daha önce hiç rastlanılmamıştı.

Kutup ayıları genelde fokları avlayarak beslenirler; fakat Norveç Kutup Enstitüsü‘nden Jon Aars geçtiğimiz yıl yunus yiyen bir kutup ayısını fotoğrafladı. Aars’ın belirttiğine göre, bazı türlerin kuzeye göç etmeye başlaması ile, yiyecek bulma stresi yaşayan kutup ayıları beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye başladı.

(Fotoğraf: Getty Images)
(Fotoğraf: Getty Images)

Aars’ın ilk rastladığı olay Nisan 2014’e denk geliyor. Ekip arkadaşları ile kutup ayılarının iki yunusu yemekte olduğuna rastlayan bilim insanı, bir yıldan fazla süren araştırmalar sonucunda yazdığı makaleyi Polar Research‘de (Kutup Araştırmaları) yayınladı.

Normalde Norveç Kuzey Kutup Bölgesi’nde sadece yazları buzlar eridikten sonra gözlemlenen yunuslar, küresel ısınmanın etkisiyle kış aylarında da kuzeye yönelmeye başladılar. Geçtiğimiz iki kışın neredeyse buzsuz geçmesine aldanan yunusların kışın kuzeye göçtüğü, daha sonrasında da güçlü kuzey rüzgarları sebebiyle sürüklenen kalın buz tabakalarının altında hapsoldukları düşünülüyor.

Aars, kutup ayılarının yunusları nasıl yakaladığı hakkında da olasılıkları düşünüyor. En güçlü ihtimal olarak, aniden gelen buz tabakası altında kalan yunusların sudaki oksijeni tükettiğini ve buz üzerinde kalan küçük bir delikten oksijen almaya çalışırken, kutup ayıları tarafından fark edilip yakalandığını düşünüyor.

Kutup Ayısı Yunus Balığı 3

Fotoğrafta kemikleri sayılacak derecede besinsiz kalmış bir kutup ayısının, avladığı yunusu karın altına gömdüğünü görebilirsiniz. Kutup ayılarının buzun altına yiyecek saklama davranışı da bilim insanlarını ayrıca şaşırtmış, daha önceden rastlanılmamış bir hareket. Aars, kutup ayısının bu davranışı, avladığı yunusu başka hayvanların bulmaması için yapmış olabileceğini düşünüyor.

2014’teki ilk olaydan sonra kutup ayıları tarafından yakalanıp yenilen yunuslara beş kere daha rastlanılmış. İklim değişikliği sebebiyle daha önceden karşılaşmadığı türlere yönelme şansına erişen kutup ayılarının, kutup bölgesinin en azılı avcısı olduğunu unutmamak gerekir. Bilim insanlarına göre, eğer bir fırsat yakalarsa kutup ayılarının küçük balinaları da avlaması mümkün görünüyor.

İlgilenenler İngilizce makaleye buradan ulaşabilirler.

Kaynak: The Guardian

SON YAZILAR

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

Houston, bir çözümümüz var!: Hayvan çiftlikleri ve mezbahaların olmağı şefkatli bir dünya mümkün

Kocaayak bize iklim kaosuyla mücadeleye yardımcı olmak için neler yaptığını ve neden Veganuary'ye katılmayı seçtiğini anlatıyor. Veganuary, 200'den fazla ülke ve bölgeden katılımcılarla 2021 kampanyasında yarım...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol