İspanya La Liga ekibi Rayo Vallecano gelecek sezondan itibaren LGBTİ hareketinin sembolü olan gökkuşağı renklerini formasına taşıyacağını açıkladı.
İspanya’nın köklü futbol kulüplerinden La Liga takımı Rayo Vallecano’dan homofobinin egemen olduğu futbol dünyasında gündem yaratacak bir hamle geldi. Rayo Vallecano, eşcinsellerin özgürlük mücadelesine destek vermek için önümüzdeki sezondan itibaren LGBTİ’nin sembolü olan gökkuşağı renklerindeki formalarla sahaya çıkma kararı aldı. Rayo Vallecano, İspanya’da işçi sınıfının takımı olarak biliniyor ve özellikle muhalif taraftar grubu Bukaneros ile tanınıyor.
Rayo Vallecano’nun taraftarları kulüp yönetiminin bu kararına forma alarak destek vereceklerini ifade ettiler. Rayo Vallecano yönetimi konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, cinsel ayrımcılığın her türlüsüne karşı olduğunu ve bu yöndeki faaliyetlerine devam edeceğini belirtti.
Sol eğilimlere sahip anti-faşist tribünler
Rayo Vallecano, sol eğilimli bir tribün yapısına sahip. Vallecano, 1924 yılında İspanya’nın başkenti Madrid’in güney batısındaki Vallecas bölgesinde bir grup genç tarafından kuruldu. Vallecano’nun işçilerin ve sosyalistlerin desteğini almasındaki en büyük neden kurulduğu bölge. İşçi sınıfının yoğun olarak yaşadığı ve Madrid’in diğer bölgelerine göre daha az gelişmiş Vallecas’ta halk bu camiaya sahip çıkmış ve kırmızı beyaz renkler adeta onların isyanlarının sesi olmuş. İç savaş sonrası yıllarca amatör kümede mücadele eden Vallecano, 1950’lere doğru profesyonel yapıdaki üçüncü lige katıldı. İspanya diktatörü Franco, açıkça Real Madrid’i desteklerken, rejim muhalifleri ise ona karşı Vallecano’yu desteklediler. Buna karşın boş durmayan Franco, takımın oynadığı Vallecas stadyumunun toplama kampı olarak kullanma yoluna bile gitmiş.
Çarşı’yı anımsatan taraftar grubu Bukaneros
Vallecano’nun taraftar grubu ise Bukaneros. 1992’de bir grup arkadaş tarafından kurulan grup kuruluş amacını vicdan sahibi, ilkeli ve muhalif kimlikli taraftarları bir araya getirmek olarak açıklıyor. Bukaneros, politik söylemlerini ve gündeme dair görüşlerini tribünde cesurca dile getiren bir grup. Grup, demokratik kitle örgütleriyle işbirliği içinde birlikte birçok eylemde boy gösteriyor, sesini duyuruyor. 1997’de oynanan Osasuna maçında ırkçılığa karşı bildiri dağıtmaları ve maça çok sayıda göçmeni davet etmeleri o dönem ırkçılığa karşı tribün mücadelesinin de başlamasına katkı sunan bir hareket olmuştu. Vallecano tribünlerince ırkçılığa karşı başlatılan kampanya uluslararası alanda da ses getirmiş ve UEFA’nın “Say no to Racism” politikasının ilham kaynağıydı.