Batı medyası yıllardır Afrika’da süregelen sistematik katliamların ve cinsel şiddet olaylarının sansasyonel haberileri ile dolup taşıyor. Buna rağmen basın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda yaşanan olaylara donuk gözlerle bakıyor. O bölgede devam eden ve “Görünmez Savaş” olarak isimlendirilen olaylara gösterilen tepkinin boyutu ise pek fazla değil.
Bireyler “Görünmez Savaş“ın halen sürmesindeki katkılarından bihaberler. 1998 yılından beridir sistematik katliamlarla öldürülmüş 5,4 milyon insanı görmezden gelmek sağlıklı bir zihnin gözardı edebileceği bir mevzu değil.
Bu sebebten ötürü, Richard Mosse, Trevor Tweeten ve Ben Frost, M83 adındaki silahlı asi grubu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki Goma şehrini ele geçirdikleri esnada 140 bin kişinin evlerini terk ederek mülteci kamplarına kaçmak zorunda kalmaları gerçeğini kızılötesi kameranın şeker pembesi renkleriyle görüntüledi.
Fotoğraf çalışmasında, önceleri ordu tarafından düşman askerlerini ve kamuflajlarını tespit etmek için kullanılan günümüzde ise rafa kaldırılmış kızılötesi film teknolojisi kullanıldı. “Kuşatılmış Toprak“ adındaki konsept fotoğraf, toprakta kalan kan lekelerinin gözükmeyen kızılötesi görüntüsünü çarpıcı biçimde gözler önüne seriliyor.
Mosse kendini savaş muhabirleri ile aynı durumdaki bir sanatçı olarak nitelendiriyor. Öncelikli hedefinin olayları belgelemek olmadığını aksine bu güzelliğin içindeki gizli vahşeti betimleyerek insanların bir şeyler hissetmesini sağlamaya çalıştığını belirtiyor.
Vahşeti kızılötesi ışının pembe tonlarında gözlerimize batarcasına görmek, Kongoda süren savaşın ciddiyetini anlamamızı bir nebze olsun sağlayabilir.
Mosse ise bu fotoğraflara bakan kişilerin kendilerine şu soruları sormasını istiyor:
“Bir kişiye acının güzel gözükmesi ne denli içten bir hissiyat olabilir? Bunları görmeme rağmen neden değişmesi için bir şey yapmıyorum?“
Kaynak: The Plaid Zebra
Fotoğraflar: Richard Mosse, Trevor Tweeten