Ana SayfaKültür & SanatGrafik-TasarımYeşil kafaların sanatı: Psychedelic Art Gallery Neon Festival

Yeşil kafaların sanatı: Psychedelic Art Gallery Neon Festival

-

Son birkaç senedir artan psychedelic kültür ile birlikte etrafta daha fazla psychedelic sanat çalışmalarını görmeye başladık.

Psychedelic Art Gallery, psychedelic kültürün sadece müzikten ibaret olmadığını, sergilediği sanat eserleri ile bunun çok daha ötesinde bir yaşam biçimi ve kültür olduğunu da gösterdi.

Daha önce İzmir ve İstanbul’da kapalı mekanlarda sergiler yapan Psychedelic Art Gallery ekibi, Neon Festivali işbirliği ile açık alanda, Türkiye’de ilk defa psychedelic bir festivalde eserleri sanatseverlerle buluşturdu. Kristal Güngörün, Ceren Fındıki İlayda Kular gibi sanatçıların arasında Gaia Dergi yazarlarından Kadir M. Ersoy da yaptığı çizimler ile bu sergide yer aldı. Psychedelic Art Gallery ekibine ulaşmak isterseniz facebook veya internet sayfalarından iletişime geçebilirsiniz.

kadirmersoyneonfest
Kadir M. Ersoy’un festival çalışmaları

Yunanca psyche (ruh) ve delos (dışavurmak) kelimelerinden türeyen psychedelic; müzikten sanata, yaşam biçiminden felsefeye kadar birçok alanda etkisini çok uzun dönemdir gösteriyor. 1960’ların karşı kültür oluşumları içinde yer edinmiş psychedelic sanat da bunun parçalarından biri. O dönemlerde, psychedelik rock müziği konser posterleri, albüm kapakları, duvar resimleri gibi alanlarda kendini gösteriyordu.

Psychedelik deneyimlerle zihnin önceden bilinmeyen yönleri keşfediliyor. Zihnin iç dünyasını betimlemeye yönelik bütün sanatsal çabalar psychedelik kabul edilir. 1960’larda yapılan psychedelic sanat ile aynı zamanda dönemin politik, toplumsal ve ruhani duyarlılıkları da yansıtılıyordu.

okan çalışkan neon fest 24 kopya
Fotoğraf: Okan Çalışkan
okan çalışkan neon fest 23 kopya
Fotoğraf: Okan Çalışkan

“Gerçek bir yaşam istedim”

Psychedelic Art Gallery ekibi dışında çeşitli tasarım çözümleri sunan UB LAV ekibinden Mike Shnsho ve Suzan Qawas, Neon Festivali hazırlıkları boyunca birçok işin parçası oldular. Mike’ın Türkiye’ye ilk gelişi değil ama şimdi altı aydır burada. Belirli bir süre daha kaldıktan sonra dünyanın başka yerlerine doğru yolculuğuna devam edecek. O seyahate devam ettikçe, UB LAV da onun birlikte tüm dünyada tasarım hizmeti yapmaya devam edecek.

Suzy de Türkiye’ye daha önce gelmiş ve UB LAB ekibi ile festivallerde çalışmaya başlamış. Suzy, UB LAB’ın insanları, dekoru ve partinin ruhunu önemsediğini; yaratıcı sanatçı takımı ile etkili ve sevgi dolu işler yaptıklarını söylüyor.

Ayata, Freak in Love, Tree of Life gibi diğer psycedelic partiler de çalıştıklarını Mike ifade ederken; Suzzy de “Topluluğun bir parçası olarak buna katkı sağlıyoruz bu şekilde. İki sene boyunca bir ofis içinde çalışıyordum. 2010’dan sonra gerçek bir yaşam istedim. ‘Günaydın’ diyebileceğim insanlarla yaşamak istedim. Biz bunu yaratmaya çalışıyoruz” diye ekliyor.

İkisi de festival bağımlısı! Ama sadece partilemek manasında değil; psychedelic festivali festival yapan tüm parçaları çok seviyorlar: Sanat, arkadaşlık, müzik, aile olmak, komün yaşam…

neon fest bursa ub lab
Mike ve Suzzy

Art Gallery ekibi festivalden önce tüm dekorla ilgilenerek yoğun bir çalışma ardından güzel sonuçlar ortaya çıkardılar.

okan çalışkan neon fest 12 kopya
Fotoğraf: Okan Çalışkan
okan çalışkan neon fest 19 kopya
Fotoğraf: Okan Çalışkan

Galeri fotoğrafları, Ethem Onur Parlar‘a aittir.

Festival başlamadan önce alana vardığımız için az da olsa Art Gallery ekibine yardım etmeye çalıştık. Kendi adıma çok yaratıcı şeyler çıkaramasam da fikirler şahaneydi. Sizler bile el yapımı bu abajurları deneeyebilirsiniz. Tel, makas, bez (likra) ve çeşitli ipler ile hayal gücünüzü zorlayabilirsiniz.

neon fest, busa, alaçam, pys 4
Fotoğraf: Yeşim Özbirinci
neon fest, busa, alaçam, pys 6
Fotoğraf: Yeşim Özbirinci
neon fest, busa, alaçam, pys 2
Fotoğraf: Yeşim Özbirinci
neon fest, busa, alaçam, pys 13
Fotoğraf: Yeşim Özbirinci

SON YAZILAR

Tabiat rotasında bir yeniden varoluş hikayesi: Şerivan Tutuş | Köklerin Göçü

Şerivan Tutuş, 3. kişisel resim sergisi “Köklerin Göçü” ile Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu. Mustafa Doğan'ın küratörlüğünde düzenlenen sergi 2-20 Haziran tarihleri...

Aynanın yansıttıkları

Bir sanat eseri bir ayna gibi sanatçının iç dünyasını, sanatçının yaşadığı dönemin düşünce biçimini, toplumun inançlarını, sanatçının kültürünü ve eğitimini yansıtmaktadır. Sanat tarihinde «ayna» birçok eserde...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Ücretsiz Grafik Tasarım ve Logo Şablonları Çevrimiçi

Yeni bir işe mi başladınız? İşi rayına oturtmak için kafanız etkileyici bir logonun nasıl elde edileceğine dair sorularla vızıldıyor olmalı. Çoğunuz, işletmenizin bir logoyu hak...
Yeşim Özbirinci
Yeşim Özbirincihttp://www.wearethehippies.com
İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Muhabir ve editör olarak çalıştı. Son yıllarda çevre bilimine merak sardı. Gezmeyi ve kamp yapmayı seviyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol