Bu seneki Shark Week kapsamında Discovery Channel tarafından gerçekleştirilen projede, nesilleri tükenmekte olan köpekbalıklarına dikkat çekildi.
Bugüne kadar hep korkunç ve dehşet verici müziklerle temsil edilen köpekbalıklarının, aslında bu doğanın bir parçası olduklarını hatırlatmak isteyen biyolog ve televizyon yapımcısı Luke Tipple, kampanyayı tanıtmak amacıyla da klasik müziği kullanmak istedi.
Bilim insanları son 500 senede köpekbalıkları tarafından öldürülen insan sayısının 500 olduğunu, insanların da yılda ortalama 100 milyon köpekbalığı avladıklarını söylüyor.
“Sharks re-scored” adlı projede, kompozitör J. Ralphe tüm köpek balıklı filmlerde kullanılan korkunç müziklerin aksine, köpekbalıklarının nesillerinin tükenmekle karşı karşıya olduğunu hatırlatacak “Theodora” adında etkileyici bir eser besteledi.
Jaws filmiyle popüler kültür malzemesi haline gelen köpekbalıklarının, aslında nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya oldukları gösterildi.
J.Ralphe, insan kaynaklı nedenler yüzünden türlerin yok olması ve özellikle de köpekbalıklarının neslinin tükeniyor olması ile ilgili insanları bilinçlendirmek istediğini ve bu nedenle bu projede yer aldığını söylüyor.
Dünyanın en iyi kemancılarından Joshua Bell, köpekbalıklarının tükenen nesline dikkat çekmek için Londra Senfoni Orkestrası ile birlikte çaldı. Köpekbalıklarının su altındaki görüntüleri eşliğinde çalan Londra Senfoni Orkestrası köpekbalıklarını ilk kez, korkunç canavarlar olduklarının temsili olan bir müzikle değil, huzur verici bir müzikle tanıttı.
Jaws filminin gerilimli müziğiyle, J. Ralpe’in huzurlu müziğini, köpekbalıklarının görüntüleri eşliğinde karşılaştırmak için hazırladıkları siteyi ziyaret edebilirsiniz.
Siteyi açtıktan sonra karşınıza gelecek videoyu izledikten sonra açılan ekrandaki ‘’No Webcam’’ seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelen köpek balığı dostumuzun videosunu izlerken, gerilimli müziği duymak için oku sola, hoş ve huzurlu müzik için ise sağa hareket ettirin. Böylece müziğin aslında algımızı nasıl etkilediğini görmüş olacağız.