Yıldız Savaşları 7 – Güç Uyanıyor (Star Wars – The Force Awakens) filminden tanınan ve raflardaki yerini geçen hafta alan oyuncak Sphero BB-8 robot, özellikle akıllı hareketleri ile oldukça dikkat çekiyor. BB-8’e aşina değilseniz, R2-D2’nin küresel, yuvarlanan versiyonu olarak tanımlanabilir. Aşağıdaki video da size BB-8 hakkında fikir verecektir.
BB-8’i esas ilgi çekici yapan; film yönetmeni JJ. Abrams’ın bu robottan bahsederken, “Filmde gördüğünüz gerçek, fiziksel bir makine, bilgisayar üretimi değil” deyip detay vermemesi olmuştu.
BB-8’in gövdesi, robotun dikey eksenine yakın duran başından ayrı yuvarlanıyor. BB-8’in çapı 7,4 cm, boyu 11,4 cm ve ağırlığı 199 gram. Cihazları açıp nasıl çalıştığını keşfetme meraklılarındansanız kötü haber; BB-8’in nasıl çalıştığını görmek için polikarbon kabuğunu kesmekten başka çare yok. İyi haberse; bunu merak edenler sizin için açıp baktılar ve o anları kaydettiler. Dikkatlice kesilen kabuğun içinde; elektronik devreler, motorlar, tekerlekler, piller ve şarj bobininden oluşan donanım görülebiliyor.
Video- BB-8 Nasıl Çalışıyor?
BB-8’in iç tasarımı Sphero 2’ye oldukça benziyor, ilave olarak dış çerçevenin ortasından yükselen bir çubuk var. Bu çubuğun ucunda 2 mıknatıs bulunuyor. Bu mıknatıslar BB-8’in başını tutuyor ve yuvarlanarak hareket etmesini sağlıyor. Cihazın taban kısmı denge ağırlığını sağlıyor ve tekerleklerin kürenin alt yarısının aksi yönünde hareketine izin veriyor. Dikey rulmanlar da tekerleklerin duvarlarla temas etmesini sağlıyor.
Teknik özelliklere gelince: Ana sistem bordunda; BB-8’in beyni olan ST Micro STM32 F3 mikrodenetleyici, 72MHz 32-bit ARM Cortex-M4 çekirdek içeriyor. CSR 1010 Bluetooth çip, ST Micro M24512-R 512 Kbit seri EEPROM, HUATAI HT6292 pil şarj edici, jiroskop ve ivme ölçer mevcut. Bunun dışında cihazda 3.7V 350mAh Li-ion pil, iki standart FP13-KT elektrik motoru, tekerlekler ve akslar bulunuyor.
Star Wars lisanslı bu ürün, sesinizi tanıyabiliyor ve sizden sesli komut alabiliyor. Android ya da Apple ürünlerine uyumlu. Cihaza Bluetooth ve kablosuz bağlantı ile bağlanabiliyorsunuz. Kablosuz bağlantı alanı 30,5 metre. Mikro USB ile 3 saat şarj olan cihaz, 1 saat hareket edebiliyor. Holografik iletişim sağlıyor; sanal holografik videoları kaydedebiliyor ve yollayabiliyor. Programlanmasının dışında BB-8’in kendine mahsus otonom davranışları da mevcut. Robotun uyarlanabilir bir kişiliği var; sizinle etkileşime geçtikçe, gelişen davranış ve hareketleri ortaya çıkıyor. Sphero’dan ayıran bir diğer özelliği de iOS ve Android üzerinde çalışan uygulamalarının olması. Yani robotu cep telefonu ya da tablet üzerinden kumanda etmek ya da programlamak mümkün. Bu uygulama ile BB-8 kumanda edilebiliyor, önceden programlanabiliyor ve otopilot kontrolünde hareket etme imkanı verilebiliyor, mesaj kaydedebiliyor ya da iletebiliyor. Uygulama Yıldız Savaşları filmindeki holografik iletişimi hatırlatan bir iletişim sağlayabiliyor.
1970’lerin hacıyatmazlarından BB-8 robota, değişen oyuncak teknolojisi ilerlemesiyle göz kamaştırıyor. Her eve bir robot dönemi, her geçen yıl daha da gerçekçi bir hâl alıyor. Raflarda yeni yer edinen BB-8’in fiyatını merak edenler için; Amerika fiyatı 150 dolar.
Kaynak: The Verge, Science Alert, Cnet, How BB-8 Works