Ana SayfaKültür & SanatFotoğraf"Hangi makineyi kullanıyorsun?": Ünlü fotoğrafçıların nefret ettiği soru tipleri

“Hangi makineyi kullanıyorsun?”: Ünlü fotoğrafçıların nefret ettiği soru tipleri

-

Pek çok sanatçının yaptıkları sanat hakkında sorulmasından nefret ettiği, sevmediği sorular bulunuyor, ancak buna en fazla maruz kalan pek tabii ki fotoğrafçılar. “Bu fotoğrafı çekmek için hangi makineyi kullandın?”, “Sence hangi fotoğraf makinesini almalıyım?” gibi sorular dünyaca ünlü fotoğrafçıları da oldukça rahatsız etmişe benziyor. 

Bruce Gilden: Fotoğraf çektiğiniz sırada çok fazla kavgayla karşılaşmıyor musunuz?

(Fotoğraf: Bruce Gilden)
(Fotoğraf: Bruce Gilden)

Andi Schreiber: Etkinlikler ve partilerde fotoğraf çekiyorum ve kullanmış olduğum ekipman hakkında sık sık sorular alıyorum. Soru soranlar genellikle erkekler oluyor ve şöyle diyorlar: “Hey, bu gerçekten çok güzel bir kamera, iddiaya girerim inanılmaz fotoğraflar çekiyordur.” 

Flört etmek mi istiyorlar yoksa gerçekten ciddi olduklarını mı düşünüyorlar, bunu çok merak ediyorum. Genellikle onlara gülümseyerek ve kibarca, fotoğraf makinesinden ziyade fotoğrafçının asıl konu olduğundan bahsediyorum. Bence bu oldukça yeterli ve kapsayıcı bir cevap.

(Fotoğraf: Andi Schreiber)
(Fotoğraf: Andi Schreiber)

Sophie Gamand: “Hangi ekipmanları kullanıyorsun?” Fotoğraf tekniği ve ekipmanlar hakkında konuşmaktan nefret ediyorum. Benim için fotoğrafçılık hiçbir zaman ekipmanların ne kadar kaliteli olduğu ile alakalı olmadı. Fotoğraf makinesinin, markasının, lensin ya da pozun hiçbir önemi yok. Her ne olursa olsun, fotoğrafı elde edebilmek için ne kullandığınıza önem vermeden, deklanşöre basmanızı tetikleyen duygular önemlidir.

(Fotoğraf: Sophie Gamand)
(Fotoğraf: Sophie Gamand)

Carolyn Marks Blackwood: Bazı sebeplerden dolayı, “Süper fotoğraf!” kalıbından nefret ediyorum. Neden olduğundan tam olarak emin değilim. İnsanların fotoğraflarıma baktığında teknik yanlarını incelemelerindense elde etmeye çalıştığım dokunaklı anı hissetmelerini tercih ederim. Hangi ayarlamaları yaptığım ya da hangi ekipmanları kullandığım sorulduğunda bu durumdan tam anlamıyla nefret ediyorum. 

(Fotoğraf: Carolyn Marks Blackwood)
(Fotoğraf: Carolyn Marks Blackwood)

Christopher Rimmer: Bir fotoğrafçı olarak bana sorulmasından nefret ettiğim pek çok soru bulunmakta, ancak “Bu fotoğrafı çekmek için hangi tip makine kullandın?” sorusu nefret listemin en üst sırasında bulunuyor. Bu sorudan nefret etmemin sebebi, fotoğraf makinesi ile fotoğraf arasında bir bağlantı kurmaya çalışan bireyin, fotoğrafçının o anı yakalama sırasındaki emeği ve sanatsal hedefi görmezden gelmeye çalışması.

(Fotoğraf: Christopher Rimmer)
(Fotoğraf: Christopher Rimmer)

Ed Kashi: En sevdiğim fotoğraf ya da mekanın sorulmasından nefret ediyorum.

(Fotoğraf: Ed Kashi)
(Fotoğraf: Ed Kashi)

Ed Templeton: İnsanlar bana, “Birinin fotoğrafını çekerken onlardan izin alıyor musunuz?” diye sorduğunda nefret duygum ortaya çıkıyor. 

Ed Templeton
(Fotoğraf: Ed Templeton)

Ami Vitale: Yaşadığım bir deneyimi anlatarak bu soruya cevap verebileceğimi düşünüyorum. Hindistan’da bir fotoğraf projesi üzerinde çalışırken “Fotoğraf çekmek için kullandığınız ISO ayarı nedir?” sorusu yalnızca beni değil, en temelde fotoğrafladığım aileyi de etkilemişti. 

Şafak sökmeden önceki bir vakitte, Subita isimli bir kadın ve onun ailesiyle oturmaktaydık. Yaklaşık 6 kişilik bir grup fotoğraf makineleriyle yaklaşarak Subita’ya vizörlerini doğrultmuşlardı. Onunla selamlaşmadılar, fotoğraf çekip çekemeyeceği hakkında tek bir soru bile sormadılar. Yalnızca bana, “Hangi ISO ayarını kullanıyorsun?” diye sordular. 

Daha sonra Subita, yaşanan olaydan nasıl rencide olduğunu anlattı. Anlattığına göre, kendisini yabani bir hayvan gibi hissetmiş. Etrafını çevreleyen ekip yalnızca tek bir şeyin peşindeydi: İyi bir fotoğraf. Durumu açıklamak gerekirse, bu bir avcılık oyunuydu ve Subita ise büyük bir ödüldü. 

(Fotoğraf: Ami Vitale)
(Fotoğraf: Ami Vitale)

Ken Schles: “Şu an hangi proje üzerinde çalışıyorsun?”

(Fotoğraf: Ken Schles)
(Fotoğraf: Ken Schles)

Robin Schwartz: İnsanların çoğu onlarla karşılaştığımda ya da röportaj yaparken, Amelie’yi çektiğim fotoğraflarda bir yaralanma vakasının yaşanıp yaşanmadığını merak ediyor. Bu sorudan tam olarak nefret ediyorum. Herkes tarafından her daim sorulan ikinci soru ise, Amelia’nın fotoğraf çekilirken korkup korkamadığı.

Hayvanlar hakkında derin bilgilere sahip insanlar bu tarz sorular hiçbir zaman sormuyor. Amelia’nın annesi olarak asla çocuğumu korkunun ya da yaralanma durumunun ortasında bırakmadım ya da bunun objesi hâline getirmedim. Doğal olarak bu soruya cevabım her zaman insanların çok tehlikeli hayvanlardan her zaman korktuğu oluyor. 

Robin Schwartz
(Fotoğraf: Robin Schwartz)

Tealia Ellis Ritter: Fotoğrafçılık ile alakalı sorularda en sevmediğim soru hangi lensi kullandığımın merak edilmesi. Bu soruyu, bir ressama hangi fırçayı kullandığını sorma cürretiyle aynı görüyorum. Bu tamamen saçmalık.

(Fotoğraf: Tealia Ellis Ritter)
(Fotoğraf: Tealia Ellis Ritter)

Michal Solarski: Fotoğrafçılığın teknik tarafıyla alakalı gelen sorulardan nefret ediyorum. İnsanlar genellikle, “Hangi fotoğraf makinesini almalıyım?” diye sorduğunda benim cevabı bildiğimi düşünüyorlar. Ben hâlen basit analog makineler kullanıyorum ve son model dijital makineler hakkında hiçbir bilgim yok.

(Fotoğraf: Michal Solarski)
(Fotoğraf: Michal Solarski)

Kaynak: Feature Shoot 

Hazırlayan :Burak Avşar

SON YAZILAR

Röportaj: Jonas Bendiksen – The Book of Veles

“Magnum Photos ajansının fotoğrafçısı Jonas Bendiksen ile en son projesi olan ‘The Book of Veles’ hakkında kısa ama öz, bir o kadar da düşündürücü bir...

Bazı kentler, fotoğraf, kadınlar ve yolculuk

2013 yılında fotoğrafa olan tutkum beni uzun bir yolculuğa sürekledi. Güney Kurtalan Ekspresi'yle Diyarbakır'a gittim. Kıştı ve sırt çantamın içinde bilgisayarımı bile taşıyordum. Önce Ankara'da...

Burcu Aksoy’dan eşsiz zihin durumlarının oluşturduğu görüntüler

Disiplinlerarası sanatçı Burcu Aksoy'un ‘00:03’ isimli kişisel fotoğraf sergisi 19 Şubat’ta Artcrowdistanbul Online Galeri’de açıldı. Kontrollü normalleşme döneminin başladığı bugünlerde sanata erişimimiz ise genelde çevrimiçi devam...

Magnum’ın Karar Anı

Çeviri: Cenk Mirat Pekcanattı #MeToo hareketinin gazeteciliği kökünden dönüştürmesinin ardından geçen yaklaşık 3 yıllık süreçte, dünyanın en prestijli fotoğraf ajansı olan Magnum Photos kendini sürekli bir sektör...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol