Takviye edici gıdaların tüketimi gerek yazılı gerek görsel basında çok kez yer almasından kaynaklanan sebeplerden ötürü giderek artmaktadır. Araştırmalara göre, takviye edici gıdalar normal beslenme yerine geçemiyor. Bu gıdalar mineral, vitamin, karbonhidrat gibi besin öğelerinin çeşitli formlarında hazırlanırlar. Ayrıca günümüzde birçok kişinin düşündüğünün aksine takviye gıdalar ilaç niteliği taşımaz. Özellikle 4 yaştan küçük çocukların takviye gıda almasının ise çok büyük zararları olabileceği bilinmekte.
Ancak Sağlık Bakanlığı, “Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik”te değişiklik yaptı.
Tüketici sağlığını derinden etkileyecek düzenlemenin ardından TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör, yönetmelik değişikliğinin hem ithalatçı hem de üretici açısından takviye edici gıdaların onaylanmasını kolaylaştırdığını belirtti.
Özden Güngör konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Söz konusu yönetmelikte tüketici sağlığını güvence altına alacak düzenlemeler yapılması beklenirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 21 Kasım 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği ile tüketici sağlığını ciddi anlamda etkileyecek ve takviye edici gıdanın üretimi, ithalatı ve ticaretini yapanların faaliyetlerini kolaylaştıracak değişiklikler yapılmıştır” dedi.
Ayrıca yönetmelik değişikliği sebebiyle Takviye Edici Gıdalar Komisyonu’nun “herhangi bir ürünün takviye edici gıda olup olmadığı kararını vermek ve risk değerlendirmesi yaparak sonucu bakanlığa sunmak” şeklinde belirtilen başlıca görevi de kısıtlandı.
Söz konusu yönetmeliğin 2-4 yaş arası çocukların takviye edici gıda kullanımının önünü açtığını belirten Güngör, “Gıda işletmecilerine, kullanımına kısıtlama getirilen takviye edici gıda bileşenleri konusunda belirlenen limitlere uyum sağlamaları için 2 yıl süre verilmiştir. Bu hüküm sağlık açısından ciddi tehlikeler barındırmaktadır. Riskli ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek bir bileşen için, iki yıllık bir sürede uyum sağlanması imkanı verilmesi, piyasada olan ürünleri tüketici kullanmaya devam edecek anlamına gelmektedir. Bu durumda, meydana gelebilecek olumsuzlukların sorumluluğunu kim üstlenecektir?” şeklinde tepki verdi.
Yönetmelik değişikliği ile ilgili bir de basın açıklamasını yayınlayan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, risklere karşı önemli uyarılarda da bulundu. 2-4 yaş arası çocukların takviye edici gıda kullanmalarına kesinlikle izin verilmemesi, yazılı ve görsel basında takviye edici gıdaların iyileştirici özelliğinin bulunduğuna dair haberlere acilen son verilmesi gibi uyarılar Ziraat Mühendisleri Odası’nın vurguladığı noktaların başında geliyor. İlgili basın açıklamasına link üzerinden ulaşabilirsiniz.