Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıDev buzdağı yüzünden tahmini 150 bin adelie pengueni öldü

Dev buzdağı yüzünden tahmini 150 bin adelie pengueni öldü

-

Besin arayışı için penguenleri yaklaşık 40 mil (64 km) katetmeye zorlayan karaya oturmuş bir buz dağının ardından Antarktika Cape Denison’da yaşayan tahmini 150 bin adelie pengueni ölüme mahkum oldu.

Antarctic Science’de yer alan yeni bir çalışmaya göre, 2011’de dev buzdağı B09B’nin gelişi ile deniz buzunun Doğu Antarktika Commonwealth körfezi boyunca 60 kilometreye kadar genişlemesi Adelie penguen kolonisi için yıkıcı sonuçlar doğurmuş.

Neredeyse Roma büyüklüğündeki bu korkunç buzdağı belli ki bir buzula çarpıp takılana kadar kıyı boyunca 20 yıldır yüzüyordu.

Çalışmanın yazarlarından ve aynı zamanda Avustralya UNSW’de iklim değişikliği ve yeryüzü bilimleri profesörü Chris Turney, durumu Sydney Morning Herald’a “Şu anda onlar korkutucu bir şekilde sessiz” diyerek anlattı. “Cape Denison’da inanılmaz derece uysal, uyuşuk halde gördüklerimiz neredeyse varlığımzdan habersizdi. Yaşayanlar ise şüphesiz mücade ediyorlardı. Yeni nesil için kuluçkaya yatmak şöyle dursun zar zor hayatta kalıyorlardı. Yerlerde pek çok ölü kuş gördük… Çok üzücü bir durum.”

“Göç etmiyorlar. Oraya sıkışmışlar. Ölüyorlar”

West Coast Penguin Trust’un baş yazarı Dr. Kerry Jane Wilson “Yıkıcı üreme başarısızlıklarına sebep olan bölgesel değişimler buzdağları tarafından tetikleniyor. Bunun penguenler üzerine etkisini görmek, donarak ölmüş binlerce yavru ve yüzlerce terkedilmiş yumurta arasında yürümek içler acısı” dedi.

Bu adelie penguenleri deniz buzu kıyısı boyunca yayılıyorlar ancak okyanustan çok uzakta sıkışıp kalınca ne yazık ki ölüyorlar. Fotoğraf: Annette Turney / Australian Antarctic Expedition 2013-14.
Bu adelie penguenleri deniz buzu kıyısı boyunca yayılıyorlar ancak okyanustan çok uzakta sıkışıp kalınca ne yazık ki ölüyorlar. Fotoğraf: Annette Turney / Australian Antarctic Expedition 2013-14.

Araştırmacılara göre popülasyonun yüzde 93’ü çoktan ölmüş ve B09B yerini değiştirmezse ya da körfezdeki daimi buz patlak verirse Cape Denison popülasyonu tamamen yok olabilir.

Bu durum bize, buzdağı sürüklenmesi olayları ve Doğu Antarktik boyunca deniz buzunun genişlemesinin etkisini araştırmak için doğal bir deney sunuyor.

Kaynak: EcoWatch

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...
Sunay Balaban
Sunay Balaban
Anadolu Üniversitesi Zooloji Bölümün'de yüksek lisans tezimi yeni tamamladım. Araştırma konularımı yaban hayatı koruma biyolojisi, ornitoloji (kuş bilim) ve ekoloji oluşturmaktadır. Uzun süredir bir hayvanın gözünden doğayı kavrama mücadelesindeyim. Aynı zamanda bir doğa sporları meraklısıyım. Ormanın en derinlerinden gelmiş olmalıyım ki her fırsatta bir dönüş arıyorum.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol