Ana SayfaEkolojiKentleşmeSİT alanlarını ranta açmanın adı 'hassas alan'

SİT alanlarını ranta açmanın adı ‘hassas alan’

-

AKP Hükümeti’nin SİT alanlarına yapmayı planladığı projeler art arda yürütmeyi durdurma kararı alırken, hükümet yeni bir değişiklikle SİT alanlarını ‘hassas alan’ ilan etmeye hazırlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya‘nın Muğla’da yaptığı açıklamaya göre SİT alanları kavramı; yeni bir düzenlemeyle ‘hassas alan’ olarak nitelenecek. Yapılacak düzenlemeye göre SİT alanları yeniden tespit edilerek 1., 2. ve 3. SİT alanı derecelendirmesi kullanılmadan ‘hassas alan’ statüsü alacak.

“Raporlar bir yerin doğal SİT alanından çıkması gerektiğini söylüyorsa biz o alanları çıkartacağız”

SİT alanlarının bugüne kadar harita üzerinden belirlendiğini, bu projede ise arazi çalışması yapılacağını belirten İyimaya açıklamasına şöyle devam etti: “İmar planı olmayınca kaçak ve kontrolsüz yapılaşma çoğaldı. Bu düzenlemeyi siyasi iradenin imzasıyla yaptık. Raporlar bir yerin doğal SİT alanından çıkması gerektiğini söylüyorsa biz o alanları çıkartacağız.

“Bu kararların bakanlık aracılığıyla alınması tam bir faciadır”

İyimaya açıklamasında, SİT alanlarının bilimsel temele dayanması gerektiğini belirtirken, Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu SİT alanlarıyla ilgili verilecek hiçbir raporun bilimsel olmayacağını vurguladı.

“Hassas alan” düzenlemesiyle ilgili düşüncelerini belirten Bozoğlu şöyle konuştu: “Raporları hazırlamak için kurulan komisyon tamamen bürokratlardan oluşuyor. Önce bölge kurulu karar alıyor, sonra merkez komisyon onaylıyor. Komisyonları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müsteşarı veya yardımcısı yönetiyor. Kurullar 15 üyeden oluşuyor. Halka ait kıyıları özel şirketlere devreden, doğal SİT alanlarında hidroelektrik santralı projelerine açmak için ilke kararı alan bakanlık, SİT alanları komisyon aracılığıyla değiştirmek istiyor. Bu kararların bakanlık aracılığıyla alınması tam bir faciadır.

İyimaya’nın “Siyasi iradenin imzasıyla bu kararı aldık” sözünün bir itiraf olduğunu vurgulayan Bozoğlu, komisyonda alınacak bilimsel kararların tartışılması gerektiğini belirtti.

Konu ile ilgili yapılan açıklamalar farklı açılardan yorumlanırken düzenlemeye genel hatlarıyla baktığımızda; SİT alanı kavramının literatürden kalkması ile bu alanlarda inşa edilen kaçak yapıların yasal hale geleceği görülüyor. Düzenlemenin ise bu yılın sonuna kadar veya 2016 yılı içinde kesinleşeceği öngörülüyor.

Kaynak: Cumhuriyet
Başlık Görseli: Ceyda Taşdelen/Blogspot

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol