Ana SayfaEkolojiHayvanlar AlemiYerleşim bölgeleri pumaları strese sokuyor

Yerleşim bölgeleri pumaları strese sokuyor

-

Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma; insanların, pumaların bölgelerine müdahale etmeye başlamasının, dişi pumaların daha fazla avlanmasına neden olduğunu fakat avlandıklarından daha az yediklerini ortaya çıkarttı.

Evler, yollar ve diğer bütün “gelişim” araçlarımızla pumaların alanına girdiğimizde, pumaları alarm haline geçiriyoruz. Dişi pumalar daha fazla avlanıyorlar; fakat avlandıkları hayvanların başında durup, onları yeme konusunda tereddütte düşüyorlar. Avlandıklarını biraz tükettikten sonra ürkek davranıp, av alanından uzaklaşıyorlar. 

Sürekli hareket halinde olmak zorunda hisseden pumalar, tekrar acıktıklarında yeni bir av bulmak zorunda kalıyorlar. Lakin daha önceden avlandıkları hayvanları leş olarak görüyorlar ve tekrardan yemiyorlar çünkü pumaların sindirim sistemleri leş tüketimine uygun değil. 

Kaliforniya Üniversitesi Çevre Çalışmaları Bölümü’nden Justine A. Smith yaptığı çalışmada, yerleşim yoğunluğunun pumaların avlanma davranışlarına etkilerini incelediklerini belirtti. Dişi pumaların, insan yerleşim yoğunluğu arttıkça av alanlarında daha az vakit geçirdiklerini ekledi.

Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlanan çalışma, dişi pumaların yerleşim alanları yakınında bulunduklarında, öldürme oranlarının yüzde 36 arttığını, bu durumun da av olan geyik popülasyonlarında düşüşe sebep olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca çalışmaya göre; artan öldürme davranışı, etçil olan bu canlılarda fazladan enerji harcanmasına da sebep olmakta.

Araştırmayı yapabilmek için 30 pumayı yakalayan ekip, daha sonrasında GPS takarak pumaları doğal alanlarına geri bıraktı. Pumalar, avlanma bölgelerini değiştirmeyi seven canlılar değillerdir. Bulgular; dişi pumaların avlanma bölgesinin, erkek pumalara göre daha dar olduğu yönünde. Daha dar bir alanda avlanmalarına rağmen, dişi pumalar yılda ortalama 67 geyik avlarken, erkek pumalar yılda ortalama 44 geyik avlıyor.

Çalışma, avlanmaya harcanan fazladan enerjinin, pumaların üremeye harcadıkları enerjide de kısıtlanmaya sebep olmasından dolayı popülasyonda azalışa sebep olabileceğini ortaya koyuyor. Aynı zamanda ölü hayvan bedenlerinin artışı, çakal gibi leşçil canlıların üreme becerilerini etkileyeceğinden dolayı, ortamdaki canlılar arasındaki ilişkinin geniş çaplı değişikliklere uğrayabileceğini de ifade ediyor.

Kaynak: Science Daily

SON YAZILAR

THY yine bir kediyi kaybetti, yine sorumluluk almıyor

Daha önce defalarca yolcular ile seyahat eden evcil hayvanların kaçmasına ya da ölmesine sebep olan THY yeni bir skandala imza attı. 31 Ocak Pazartesi akşamı...

İstanbul Dolphinarium önünde yunus işkencelerine ve esaretine karşı protesto

Hayvan Özgürlüğü Aktivistleri İstanbul Dolphinarium’u protesto ederek Burak Özgüner’i andı.

Avrupa’daki her beş kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan, Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi Güncellendi. Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden...

Tayland donanması askerleri yanan ve batmakta olan gemiden kedileri kurtardı

Tayland donanması yanan ve batmakta olan bir gemiye terk edilen 4 kediyi kurtardı. Salı günü gerçekleşen kazada öncelikle insan tayfasının boşaltıldığı anlaşıldı. Bu durumda görev...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol