Bu yazıyı az önce gördüğüm bir fotoğraftan sonra yazma kararı aldım. Biliyorsunuz ki son dönemlerde gündemde geniş bir yer kaplayan ve birçok gazete ve yayın aracı tarafından sözleri çarptırılmış olan Sıla Gençoğlu’nun, Yenikapı mitingine katılmadığı için ve “Darbe karşıtıyım ama böyle bir şovun, gösterinin içerisinde bulunmayacağım” sözlerinden sonra büyükşehir belediyeleri tarafından konserleri iptal edilmişti. Bu haberde yazılacak olanlar ise sanatçının herhangi bir sözüne veya siyasi görüşüne göre değil, şarkıcı kimliğine göre yazılacaktır.
Sanatçı 1980 yılında Denizli’de doğmuştur. Burada yaşadıktan sonra eğitim hayatı içinde İzmir’e yerleşip daha sonrasında da İstanbul’da yaşamaya başlamıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesinde Caz eğitimi aldığı yıllarda ise Kenan Doğulu ile tanışıp 2007 yılında “…Dan Sonra” adlı şarkısı ile çıkış yapmıştır. 2007’den günümüze kadar 6 adet albüm çıkarmış ve birçok alanda müzik ödülleri almıştır.
Sanatçının birçok başarısının ardından ise son birkaç haftada yaşananlardan dolayı kişilerin sosyal medya hesapları üzerinden linç girişiminde bulundukları görülmektedir. Linç kültürünün Türkiye’de ne kadar yaygın olduğunu da BirGün gazetesinden Ertuğrul Mavioğlu’nun 7 Ağustos 2006 yılında yayımlamış olduğu “Linç Kültürü” adlı yazısında görebilmeniz mümkündür.
Yazarın yazısında ise linç kültürünü cahilliğin ve kültürsüzlüğün bir ürünü olarak tanımlaması ve her geçen gün bu kültürün tehlikeli boyutlara varıyor olması tespiti ise şu an yaşanılan durumların göstergesidir. Gündeme gelen sözlerden sonra sanatçıya yönelik linç girişimlerinin İnternet üzerinden olduğunu söylemiştir. Bu girişimler ise sanatçının Instagram hesabındaki fotoğraflarının altına yapılan ağır küfür içeren yorumlar ile başladı. Bunun sonrasında ise sanatçının albümlerini alıp kıranlar bile oldu üstelik bunu videoya da çektiler. Bugün ise bu yaşananlardan sonra güzel bir haberle güne uyandık. Bu haber ise femenin haberiydi.
Femen kimdir?
Femen, 2008 yılında Anna Hutsol tarafından Ukrayna’da kurulmuş olan grup. Kurulmuş olma sebebi Ukrayna’da aktivist bir yaşam sürdüren kadınların az olması ve ataerkil toplum anlayışına karşı tepkilerini dile getirmek için oluşturulmuştur. Grup genel olarak protestolarını cinsiyet ayrımına yönelik ve uluslararası veya ulusal sorunlara karşı yapmaktadır. Seks turizmine karşı üstsüz bir şekilde yapılan eylem ile de dünya çapında tanınması sağlamıştır.
Kadınlara karşı farkındalık yaratma anlayışı içerisinde olan grubun kadınların manevi değerlerini geliştirirken liderlik anlayışına da katkısı olduğu bilinmektedir. Bu esaslara göre çalışıyor olan grubun bugün Türkiye’deki Twitter hesabı üzerinden “ Femen, Erdoğan karşıtı duruşu sonrası siyasi baskı gören Sılayı destekliyor! #SılaYalnızDeğildir” tweetini paylaşmıştır. Sizler de bu etiket altında atacağınız tweetler ile sanatçıya destek olabilir ve yalnız olmadığını gösterebilirsiniz. Unutmayın siyaset insanları öngördüğü kalıplara yerleştirirken sanat bu kalıpları yıkmayı ve insanların özgürlüğünü savunmayı amaçlayan bir alandır. Aşağıda bulunan videolardan sanatçının şarkıları arasından seçtiklerimizi dinleyebilir fotoğraf albümünden ise Femen’in Türkiye’de yapmış olduğu eylemlere göz atabilirsiniz.
Çıkış Şarkısı “…Dan Sonra”
23 Ekim 2007 yılında ilk albümünü çıkaran Sıla’nın bu albümü “Sıla” adı ile çıkmıştır. Çıkış şarkısı olan …Dan sonranın sözleri kendisine aitken müziği Ozan Doğulu’ya aittir.
Yeni Ay Albümü- Vaziyetler, Reverans
Albümün çıkış şarkısı olan Vaziyetler adlı şarkının söz yazarı Sıla Gençoğlu’dur. Müziği ise Efe Bahadır ve Sıla Gençoğlu işbirliği ile hazırlanmıştır.
Şarkının sözleri yine Sılaya aittir ve müziğini ise Efe Bahadır ile beraber hazırlamıştır.
Kafa
Son olarak da sanatçının en çok beğenilen şarkılarından olan ve söz yazarlığını kendisinin yapmış olduğu “Kafa”