Ana SayfaKültür & SanatKitapDavid Bryne'ın Bisiklet Günlükleri

David Bryne’ın Bisiklet Günlükleri

-

Art rock grubu Talking Heads’in kurucularından David Bryne’ın Bicycle Diaries kitabı Bryne’ın Buenos Aires, İstanbul, Berlin, New York, Londra ve San Francisco’da yaşadığı bisikletli maceralarını ve gözlemleri ile sanat, müzik, kültür, siyaset ve daha birçok konudaki düşüncelerini bir araya getiriyor. Müzik dışında fotoğraf çeken ve enstalasyonlar üreten Bryne kitapta kendi yaptığı bisiklet askıları tasarımlarının çizimlerine de yer veriyor.

Bisiklet günümüzde henüz otomobile alternatif bir ulaşım aracı olarak kabul edilmekten uzak olsa da dünyada birçok insanın yoğun olarak bisiklet kullandığı şehirler bulunuyor: Kopenhag ve Amsterdam gibi… Bisiklete binmek şehirle daha yakın bir ilişki kurmak, insanları görmek ve konuşmak demek.    

Öncelikle otomobil kullanımına uygun tasarlanmış Amerikan şehirlerinin bisiklet için elverişli olmadığını öğreniyoruz. Berlin’de ise aksine bisiklet kullanmak çok daha rahat ve insanlar kurallara uyuyorlar. Bryne İstanbul’da trafik ve dik yokuşların varlığını kabul etse de yollarda tek bisiklet kullananın kendisi olmasını insanların otomobili bir statü sembolü olarak görmelerine bağlıyor. Öyle ki Las Vegas’ta bisiklete binenler tüm malvarlıklarını kumarda kaybetmiş yoksul kimselermiş.

Buenos Aires kare planlı ve düz bir kent olmasına rağmen burada da bisiklete binen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyormuş. Hatta bisiklet öylesine nadir bir şeymiş ki yerel gazetede Bryne’ın haberini yapmışlar. Londra için çok büyük olması nedeniyle uzun mesafeleri bisikletle almanın insanı yorduğunu ve terlettiğini yazıyor. San Francisco siyaseten ve felsefi olarak bisikletlere yakınlık duyuyor tabii ki, ancak şehrin dik yolları hayli zorlayıcıymış. Şehirdeki sokakların dikliklerini renklerle gösteren bir haritası varmış.

Son olarak yaşadığı New York’u ele alan Bryne, burada neredeyse her gün bisiklete bindiğini belirtiyor. Yollarda hayli dikkatli olmak gerekse de şehrin artmakta olan bisiklet yolları olumlu bir işaret. 2007 ile 2008 arasında New York’da bisiklet trafiği yüzde 35 artmış.

Kitap aynı zamanda Bryne’ın modern sanat, müzik, toplum, mimari, şehir planlama, küreselleşme ve kültür üzerine ilginç gözlemleri ve saptamalarıyla zenginleşiyor.

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol