Ana SayfaYaşamKadınTek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru

Tek başına seyahat eden kadınlar hakkında merak edilen 10 soru

-

Tek başına seyahat eden kadınlar üzerine tavsiye olarak konuk köşe yazılarının bulunduğu bu sitedeki, gezgin Kristin Addis ile yapılan röportajı sizler için Türkçeye çevirdim. Keyifli okumalar!

Bu, tek başına seyahat etmeden önce “Nasıl başka insanlarla temas edilir?”e dair ve gideceğiniz yeri nasıl seçeceğiniz konusunda birçok bilinmeyeni bulabileceğiniz bir röportaj.

“Tek başına yolculuk, sahip olduğunuz maceranızın inşası için harika bir şans ve kendinizi bulmanın bir yoluyken, aynı zamanda sizi mutlu eden ve her zaman derin düşünebilme yetisini veren bir yol olabilir. Şimdi ise ben, endişenizi hafifletmek ve bir an önce yola koyulabilmeniz için kadın gezginlerin bildiği en ortak 10 soruyu cevaplayacağım.”
Kristin Addis

Seyahate başlamadan önce ”keşke bilseydim!” dediğiniz ve şu anda bildiğiniz tek şey nedir?

Geçmişe dönebilseydim yeni insanlarla tanışma konusunda hiç de stresli olmazdım. Yalnız olma korkusu normaldir, ama gerçek şu ki, seyahat ederken hayal ettiğinizden çok daha fazla şaşırtıcı insanlarla karşılaşmanız mümkün. Gezginler inanılmaz derecede arkadaş canlısı insanlardır! Sosyal olarak zayıfsanız bile gezmek sayesinde her şey yoluna girecektir.
Birbirinizle karşılaşma olanağınızın olduğu bir çok yalnız seyahat eden gezginler var. Nereden geldiğini onlara sormak ve bir misafirhanenin ortak odasında birlikte oturabilmek kadar kolay bir şey. Tabularınızı yada sosyal engellerinizi yıkamıyorsanız bir sohbetin içerisine dahil olabileceğiniz hostele gitmek bile bir şanstır.

Seyahat etmenin bana kattığı bir şey var ki o da, beni gittikçe daha az utangaç bir insan yaptığıdır. Eskiden insanlarla konuşmaya zorlanırdım, bilmiyorum, ama şimdi kendimi çok daha fazla özgüvenli hissediyorum. Bu, yalnız başınıza seyahat etmenin en büyük yararlarından birisi.

Çok tehlikeli olduğunu hissettiğiniz bir yer yüzünden hiç gezinizi iptal ettiniz mi?

Durumun ciddiyetine göre seçim yapmanız, yapacağınız en iyi şey olacaktır.

yalniz-seyahat-eden-kadinlarYolda tek başınızayken, istenmeyen bir durumla başa çıkabilmek için uyguladığınız stratejilerden bazıları nelerdir?

İstenmeyen bir durumu çözebilmek için yapacağınız en etkili strateji, gideceğiniz ülkeyi ziyaret etmeden önce insanların kullandıkları mimiklerin anlamlarını bilmek ve isteklerinizin ılımlı yönde olmasıdır. Örneğin, Endonezya, Malezya ve Nepal’de, kadınların giydiği şeyler önemlidir. Bu birçok ülkede var ve saygının bir göstergesi olarak görülüyor.

Sizin gibi uzun dönemli yalnız yolculuk yapmayı planlayan birine vereceğiniz en önemli tavsiye nedir?

Mümkün olduğu kadar hazırlıklı olmaları. Bu en ufak şeye kadar planlama yapın demek değil, ama finansal olarak kendinizi güvende hissedin, sağlığınızı ve vizenizi test edin, gittiğiniz yerde yada yolda dolandırılmamak için okuyup bilgi edinmeniz tabi ki.

Kadınların gezgin arkadaşlar bulabilecekleri herhangi bir sosyal ağ biliyor musunuz?

Kişisel bir sosyal medya hesabınızın olması gerekiyor öncelikle. Diğer arkadaşların da sizin seyahat ettiğinizi bilmeleri için. Bunun yanı sıra forumlar diğer gezginlerle karşılaşmanın harika bir yoludur. Bunun ve bunun gibi. Bazı gezginler bölgesel forumlar kullanırlar, couchsurfing gibi. Bir başka bölgesel forum olarak facebook grupları 1 ve 2 gibi mesela.
Aynı zamanda bu ve bunun gibi uygulamalar da mevcut. Özellikle bunlar, yalnız yolculuk yapmayı tercih eden kadın gezginler için dizayn edilmiş. Ama bunun üzerine kişisel herhangi bir çabam olmadığından size hangisinin iyi olup olmadığı konusunda yorum yapamayacağım.

seyahat-eden-kadinlarYalnızlıkla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Yalnızlık, ben seyahat etmeden önce de alışık olduğum bir şeydi. Bence yalnız yolculuk yapmak, yaşamın hala yaşanır olduğunu bize hatırlatan bir olgu. Tabii ki her zaman harika olmayabilir. Seyahat etmek varoluş doğanızı da değiştirmeyecektir. Kendinizi tanımaya, kendinizi sevmeye zaman bulmak için bir şanstır yolculuk ve her zaman size bunun yararını gösterecektir.
Gittiğiniz yerin yerel halkıyla konuşmayı zor buldunuz mu?

Yerlilerle konuşabilmek yapacağınız en güvenli şeylerden biridir. Çünkü onlar orası hakkında bilgi sahibidirler ve kalmanız gereken yerleri, ziyaret etmeniz gereken yerleri size söyleyebilirler. Bu konuda Couchsurfing oranın yerlileriyle konuşabileceğiniz iyi bir uygulama.

Yalnız seyahat ederken kadınlara yapılan eşitsizlikler fark ettiniz mi? Erkek gezginlerle olan tutum, davranış ve fırsatlar aynı mı?

Kadınlar için dünya adil olmayan bir yer. Ama iyi haberler şu ki, biz en hareketli zamanlarımızdan birini yaşıyoruz. Yani, bence bu heyecanlı ve seyahat etmek için önemli bir zaman. Kadın gezgin olmanın yararları da olabiliyor. Oranın yerlileri gerçekten bizimle ilgilenme eğiliminde oluyorlar ve bizi kanatları altına alıyorlar. Yalnız seyahat ederken çok fazla şaşırtıcı şeyler olabiliyor. Çünkü, mutlu tesadüflere açık olmak için özgür konumda oluyorsunuz. Ve ben erkeklerin de aynı şeyi yaşadıklarından eminim. Kadınların yalnız seyahat etmelerinin onlara yeni yeni kapılar açtığını tereddütsüz söyleyebilirim.

Yalnız seyahat etmek için tavsiye ettiğiniz belirli bir yaş ya da yaş grubu var mı?

Kesinlikle hayır! Tüm yaştan insanlar seyahat edebilirler. Seyahat etmeniz için önemli yada ne biliyim büyülü bir yaşta olmanız gerekmiyor. Fırsatınız olduğunda ve istediğiniz sadece yapın! Eğer açık, meraklı ve arkadaş canlısı bir insansanız, yaşınız hiç de önemli bir sorun değil!

Kaynak: Nomadic Matt

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Dilîn Döğer
Dilîn Döğer
Hacettepe Üniversitesi'nde İngiliz Dilbilimi bölümünde okumakta ve Ankara'da yaşamakta. Gezmeyi hayatın amacı edinen ve hayattaki ayrıntıları saf haliyle karelemeyi seven birisi. Unutulmuş şarkıları, hisleri, gülüşleri, müzikleri, yaşatmayı tercih eden; yaşamda, doğada her daim bir güzelliğin olduğuna inanan ve bisiklet sürmenin, yokuş bir yerde koştuktan sonra bi' yerde uyuyakalmanın güzelliğinin tadına varan bir kadın.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol