Fanzin, en açık tanımıyla; İngilizce FANatic ve magaZINE kelimelerinin kısaltılmasıyla oluşturulan finansal kaynaklardan ve hiyerarşik yapılardan uzak alternatif bir basılı materyaldir.
İçerik ekibinin kurulmasından basımına, dağıtımına kadar satış, gelir amacı gütmeyen bağımsız yayınlardır. Dünyada ve Türkiye’de hak ettiği bilinilirliği, önemi hâlâ yakalayamamasının yanı sıra, tarihi eskilere dayanır. Tür olarak çok farklı kolları vardır; müzik, fotoğraf, edebiyat, kültür, sanat, çizgi-roman, politik, tribün…
Gittikçe popülerleşen blog ve e-zine gibi elektronik yayınların yanında gönüllülük esasında, emekler sonucu elde edilen basılı fanzinler de varlığını sürdürmektedir.
Kopya Fanzin, kendi tanımıyla; aylık veya aylak, edebiyat, kültür ve sanat fanzini. Bu çok çeşitli fanzin yapılarının arasında varlığını 10. adıma, Kasım ayında dayandırmıştır. “Duvar” temalı sayının dağıtımı, farklı şehirlerdeki dağıtım noktasına ulaştırıldı.
İlk sayısından bu yana, her yeni sayıda aralarına yeni çizerler, yazarlar, şairler katmaya çalışarak ilerleyen Kopya Fanzin, yeni sayısında da farklı kalemlere, farklı illüstratörlere, çizerlere yer verdi. Görsellere diğer edebiyat fanzinlerine göre daha geniş yer veren Kopya’nın ön kapak için “duvar” teması çalışması İlayda Atlas’a ait. Arka kapak çizimi ise İthaf’tan gelmiş.
Kopya Fanzin’in bu sayıdaki çizer kadrosu ise şöyle; Nurbanu Kılıçer, Hande İşler, Barış Dönmez, Yağmur Güçlü, Umut Naderi, Selin Kızıltepe, Mert Yeloğlu, Nisa Kocakalay, Oğul Arda Biçer, İthaf, İlayda Atlas, Merve Ergenoğlu ve Can Karatek.
Tema içi ya da tema dışı birçok denemeye, öyküye, şiire yer veren ve toplam 52 sayfadan oluşan Kopya Fanzin’in 10. sayısının yazım kadrosunu Kerem Advan, Serkan Üstündağ, Pelin Güloğlu, Erkan Katırcı, Emin Ersöz, Anıl Yaşagör, Selim Ssevim, İdil Elvin Çavuş, Muhammed Çelik, Jalisa İpek Bayraktar, Emre Varışlı, Okan Yılmaz, İthaf, Can Karatek, Ayça İşbilen, Can Küçükoğlu, Beste Naz Karaca ve Emre Emrem oluşturuyor.
Fanzinlerin dağıtımı, elbette oluşumu gibi yine el yordamıyla ve gönüllülük usulüyle yapılıyor. Gönderiminin sağlandığı kimi şehirlerde dağıtımı yapan insanlar aracılığıyla Kopya Fanzin’in basılı haline ulaşabileceğiniz noktalar; Kadıköy’de 26A, Yolda Sahaf, Zebercet Sahaf, İkinci Yeni, Naboo. Taksim’de Avam Kahvesi, Cihannüma Sahaf, Pandora Kitabevi. İzmir’de Yakın Kitabevi, Tiryaki kedi, Yerdeniz Kitapçısı, Junker.
Kopya Fanzin, ulaşamadığı şehirlere dokunabilmenin yolunu şöyle bulmuş: Tek tıkla Kopya’nın son sayısına ve bundan önceki diğer sayılarına ulaşmanız mümkün. Kopya Fanzin’in 10. sayısına şuradan, Kopya Fanzin’in eski sayılarına ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca Kopya, 11. sayının hazırlıklarına da başladı! “Kesik” temalı yeni sayıya göndermek istediğiniz eserlerinizi [email protected]‘a ulaştırabilirsiniz.
Kopya Fanzin’in web sitesi burada, Facebook’u burada ve Twitter’ı da burada!