Ebeveynlerin bir okuldan başlıca beklentisinin güvenli bir çevreyle birlikte kaliteli bir eğitim olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Fakat özellikle okula yeni başlayan çocukların açısından bakarsak önceliklerin değiştiğini görürüz. Onlar için renkli, aydınlık ve eğlenceli bir sınıf her şeyden önemlidir.
Çocuk psikologları uzun zamandır eğitime yaklaşımımızı değiştirmenin çocukların okulu sevmelerine büyük ölçüde yardımcı olabileceğini tartışmaktaydı. Hepimiz henüz okula başlamamış çocukların, sırtlarında çantalarıyla sıralarına koşup öğretmenleri ve arkadaşlarıyla keyifli vakit geçirmek için sabırsızlandıklarını duymuşuzdur. Aslında bizler de okula ilk adım attığımızdaki o heyecanı hatırlarız. Fakat pek çok çocuk daha ilk günden karşılaştıklarıyla büyük hayal kırıklığı yaşıyor ve eğitim öğretim hayatına istediği gibi bir başlangıç yapamıyor.
Finlandiya’nın güneyindeki Espoo şehrinde bulunan Saunalahti okulunda bu problemin üstesinden gelmek için harika yöntemler geliştirmişler. Sadece okul binasına bakarak buranın bir okul olduğunu tahmin etmeniz pek mümkün olmayacaktır. Çünkü inanılmaz aydınlık ve canlı görüntüyle bu bina, bir okuldan çok bir modern sanat müzesini andırıyor. Verstas Mimarlık’tan uzmanlar hepimizin bildiği ve asla katlanamadığı sıkıcı ve soğuk okul tasarımından tümüyle kaçınmışlar.
10 bin 500 kilometrelik alanda ilkokul, ortaokul, anaokulu, gençlik kulübü, tiyatro, kafeterya, kütüphane, spor salonu ve daha bir çok şey bulunuyor. Öğrenim sakin ve huzurlu br ortamda gerçekleşiyor: Çocuklar istedikleri yere, istedikleri şekilde oturmakta özgür bırakılıyor ve sınıf içinde birbirleriyle sürekli iletişim ve tartışma halinde olmaları teşvik ediliyor. Öğrenciler minyatür ofis sandalyeleri ile sınıf içinde dilediğince hareket edebiliyorlar. (Sırf izinsiz ayağa kalktığımızda maruz kaldığımız o azarlamaları hatırlarsınız.) Eğer isterlerse bilgisayarlarını bir iskemle üzerine yerleştirip kanepeye geçip uzanabiliyorlar. Okulda bildiğimiz yazı tahtası görevini dahi laptop bilgisayarlar üstleniyor. Derslerin çoğu takım çalışması konseptiyle işleniyor.
Kafeteryayı öğrenme sürecinin birer parçaları olarak görebileceğimiz öğrenci ve öğretmenlerin buluştukları yer olarak tanımlamak mümkün. Burada bir de sahne bulunuyor. Yemekhane, performanslar, toplantılar ve kutlamalar için değerli bir alan görevi görüyor. Okulun açık alanları çocuklara yürüyüş yapabilecekleri bir yer sağlamak için özel olarak dizayn edilmiş. İlkokul ve ortaokul öğrencileri için iki ayrı bölgeye ayrılmış. Okul akşamları çevredeki tüm vatandaşların kullanabileceği bir spor merkezi haline geliyor. Spor salonu ve hırdavat atölyeleri maksimum verim almak için kullanılıyor.
Mimarlar binanın iç ve dış dekorasyonunda, sıcak ve rahat bir atmosfer yaratmak amacıyla doğal materyaller kullanmış. Dış cephedeki tuğla işleri farklı inşa yöntemleri ve rastgele desenlerle yapılmış ki çocukların öğrenme sürecine destek olsun. Çocukların dinlenip oyun oynadığı alanlar ise aydınlık renklere boyanmış. Her sınıfın koridoru farklı renklendirilmiş böylece çocukların sınıflar arasında kaybolma olasılığı ortadan kaldırılmış.
Okulun açık alanları, iç koridorlara ve her bir yaş grubu için ayrılan bölgelere özenle bağlanmış. Aynı zamanda okulun tüm alanları bağlantılı bir bütünün parçasını oluşturacak şekilde inşa edilmiş. Tasarımcılar herhangi bir çit ya da bariyerin öğrencileri sınırlamalara karşı isyana teşviğe sürükleyeceğini düşündüğünden tüm alanı açık bırakmışlar. Güvenlik kameraları mevcut fakat güvenlik önlemleri asla göze çarpmayacak şekilde sağlanmış.
Okulun caddeye bakan geniş pencereleri çocuklara dış dünyayla bağlantıyı koparmadıkları hissiyatını veriyor. Böylece çocuklar bir hücreye bırakılmış gibi hissetmiyorlar. Geleneksel eğitim modelinin yanından bile geçmeyen, tamamen “öğrenci” odaklı bu tür okullarda çocukların zihin gelişimlerinin daha hızlı olduğu gözlemlenirken sık sık tecrübe ettikleri psikolojik problemlerdeyse azalma gözlemleniyor. Ayrıca böyle modern okullar çevre halkını da tümüyle değiştirebiliyor çünkü yerel halk pek çok aktiviteye katılabilme imkânı buluyor.
Kaynak: Bright Side