Türkiye eskiden beri kendi otomobil markasını yaratma sevdasını taşıyan bir ülke oldu. Devrim ve Anadol bu hayale en çok yaklaşılan iki denemeydi. İlk yerli ve seri üretim aracı Anadol, bugün 50. yaşını kutluyor. İlk Anadol, 19 Aralık 1966’da hattan indirilmişti.
Türkiye’nin ilk yerli ve seri üretim aracı, Anadol’un hattan inişinin 50’nci yılını kutluyor. İlki 19 Aralık 1966 yılında üretilen ve üretimi 1984 tarihinde son bulan Anadol, bugün yollarda sayıları çok az olsa da aynı Beetle’lar gibi fanları olan bir otomobil olarak dikkat çekiyor ve el üstünde tutuluyor.
Anadol, Türkiye’de tasarlanan ilk otomobil değildi. Çünkü Anadol’un tasarımı İngiliz Reliant firmasınca yapılmıştı. Otosan da bu firmadan alınan lisansla üretim yapılmıştır. Anadol’un şasi, motor ve şanzımanları ise Ford’dan temin edildi.
Adı gazete ilanıyla halka soruldu
Yerli otomobil markası hayali 19 Aralık 1966’da gerçeğe dönüştü ve Anadol, Türkiye’nin ilk yerli seri otomobili olarak üretim bandından indirildi. Adını belirlemek için gazeteye verilen ilanın ardından, Otosan’a 150 bin mektup ve 2 binden fazla isim önerisi geldi. Bu isimler arasında en beğenilenler Anadol, Anadolu ve Koç oldu. 10 Ekim 1966’da, araca isim olarak “Anadol” seçildi. Anadol, Hititlilerin geyik heykellerinden birini sembolize ediyordu.
Türkiye ralli tarihinde de yeri var
Anadol A1, Türkiye’nin ilk ralli otomobili olarak da tarihe geçti. Anadol Ralli Takımı ise Türkiye’nin ilk ralli takımı oldu. Renç Koçibey, Demir Bükey, İskender Atakan, Claude Nahum, Mete Oktar, Şükrü Okçu, Serdar Bostancı, Romolo Marcopoli ve İskender Aruoba, Anadol A1’in ünlü ralli pilotları arasında yer aldı. İskender Aruoba ise 1968 Avrupa-Afrika-Asya Rallisi’ne katılarak Anadol A1 ile büyük başarı kazandı. Super Touring Coupe olarak da tanınan ilk yerli spor otomobili Anadol STC-16 ise 1990’lı yılların başına kadar ralli pilotlarının favorisiydi.
1984 yılında Anadol’un üretim hikâyesi sonlanırken o ana kadar üretilen toplam araç sayısı ise 93 bin 188 idi.