İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü birçok değerli koleksiyonun yanı sıra 1974’ten beridir Ahmet Hamdi Tanpınar’ın kişisel koleksiyonuna da ev sahipliği yapmaktaydı. 74 senesinde Enstitüye bağışlanan bu kıymetli koleksiyon 2016 sonbaharında dijitalleştirilerek araştırmacıların hizmetine açıldı.
Enstitü müdürü Prof. D.r Fikret Turan’ın onayı ile başlanılan online arşiv projesi Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünün ortak çabası ile hayata geçirilmiştir. Çalışma ekibinde Prof. Dr. Handan İnci (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı), Prof. Dr. Tûba Karatepe (Marmara Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi), Arş. Gör. Zeynep Zengin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı ), Arş. Gör. Varol Saydam (Marmara Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi), Neşe Pelin Kaya (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı, YL), Yakup Selçuk Yıldırım (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım, YL), Serhan Uran (İstanbul Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi) yer almışlardır. Hem edebiyatçıların hem de arşiv uzmanlarının yer aldığı dijitalleştirme çalışmalarında Banu İşlet Suat’ın Mektubu isimli çalışmadaki roman notlarını çevirmiştir.
Çok yönlü bir koleksiyonu bizlere sunan arşivde mektuplar, karalamalar, fotoğraflar, tefrikalar, şiirler, makaleler, çeviriler ve benzeri birçok farklı türde eser yer almaktadır. Birçoğu ilk defa kullanıcıyla buluşacak olan notlar, müsveddeler, kitap taslakları arasında Yahya Kemal kitabı çalışması, Aydaki Kadın ile ilgili kısımlar, Mösye Teste çevirileri, Mahkeme hikayesi bulunmaktadır. Saatleri Ayarlama Enstitüsü tefrikası üzerinde Ahmet Hamdi Tanpınar’ın notları ile verilmektedir.
Dijitalleştirme çalışmaları ve güncellemeleri süren sitede farklı kaynaklara da yer verilmiştir. İlişkiler şeması kısmında Mahur Beste, Sahnenin Dışındakiler ve Huzur romanlarında yer alan kişilerin ilişki şeması verilmektedir. Şairin biyografisinin yanı sıra Ahmet Hamdi Tanpınar bibliyografyası da danışma kaynağı olarak sitedeki yerini almıştır. Müzikler menüsünde Tanpınar’ın dinlediği 39 adet şarkının bir listesi yer almaktadır. Klasik müzik ağırlıklı listede Dede Efendi, Hacı Arif Bey gibi ustalar da yer almaktadır.
Ahmet Hamdi Tanpınar arşivi http://www.tanpinarmerkezi.com/ adresinde hizmet vermektedir. Tarihin tozlu sayfalarında bir edebiyatçının çalışma odasına buyurmaz mısınız?