Bir ücret ödemediğimiz için naylon torbaların bir maliyeti olmadığı düşünülebilir, ancak ne yazık ki ekolojik maliyetlerinin pek düşük veya tek kullanımlık olmadığı görülüyor. Zamanla ülkelerin de plastiğe bakış açısı değişiyor. Günümüzde 28 ülke ve 20 Amerika eyaletinde naylon torbalar yasaklandırmış ve ücretlendirmiş durumda. Bu listeye artık Türkiye de ekleniyor. Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek’in 28 Mart’ta yaptığı açıklamaya göre, 1 Ocak 2018’den itibaren Türkiye’deki tüm market ve mağazalara naylon poşet yasağı getiriliyor. Atık yönetmeliği düzenlemeleri kapsamında naylon poşetler yeni yılda ücretli olacak.
Plastik = Zararlı
İnsanlar dahil olmak üzere birçok ırkın devamlılığını büyük risk altına sokan üçüncü ekolojik krizin sebebi olarak tüketim şeklimiz gösteriliyor. Katı atık sahaları bu hızlı ve dikkatsiz tüketim şeklimizin bir sonucu olduğu için ekolojik krizin bir göstergesi halini alıyor. Bu hızla bu kadar atığın oluşmasının sürdürülemeyeceği görülüyor.
Naylon torbalar doğada çözünebilir olmadığı için bin yıllarca atık sahalarında bulunmaya ve zehirli kimyasallar yaymaya devam ediyor. Yılda bir trilyon naylon poşet üretiliyor. Okyanuslara her yıl 8 milyon ton poşet ekleniyor. Her yıl bir milyon deniz kuşu, yüz bin deniz kaplumbağası, fok, yunus, balina ve köpek balığı bu torbaları besin sandığı için ölüyor. 2010 yılında yapılan ölçümlerde Türkiye denizlere en çok plastik atık atan ülkeler arasında 14üncü sırada yer almıştı.
Hayatımızın her alanında karşımıza çıkan ve kültürümüze işleyen tüketimci sisteme bir adım geriden bakmak gerekiyor. Satın alacağımız ürünleri ne için ve ne maliyette tükettiğimizi sorgulamak daha sağlıklı ve çevreci bir hayata yol açıyor. Naylon torbaları daha az kullanmamız ileride daha az üretilmelerine sebep oluyor. Yasağı uygulayan ülkelerdeki olumlu sonuçlar gösteriyor ki bu bizim için ufak olsa da birlikte hareket ettiğimizde gezegenimiz için büyük bir adım haline geliyor.
Türkiye’de 2018’de yürürlüğe girecek yasak ekonomik sebeplerden doğmuş olsa da ekolojik açıdan oldukça olumlu. Geçiş sürecinde kolaylık sağlamak için bez torbaların dağıtılacağı bildiriliyor, ancak 2018’i beklemeden bireysel olarak file veya bez torbalara geçmemiz tabi ki mümkün.
Kaynak: Türkiye Perakendeciler Federasyonu, IBT
Daha fazla bilgi için: plastic-pollution.org, https://shiftethos.com