Ana SayfaEkolojiDoğaİncinmiş doğanın dile geldiği film: Balık

İncinmiş doğanın dile geldiği film: Balık

-

Ses getiren ve izlendikten sonra süregelen hayatımızı sorgulama zorunluluğu hissettiren filmlerinin ardından, yönetmen Derviş Zaim objektifini doğa ve insan ilişkisine çeviriyor. Bu alanda içini döktüğü doğa üçlemesinin ilk filmi ‘Devir‘ belgesel tarzda çekilmiş olup izleyicilerden olumlu dönüşler almasının ardından ikinci filmi ‘Balık’ merakla bekleniyordu. Çekimleri Bursa Gölyazı köyünde yapılan ‘Balık‘, ilk kez Altın Koza Film Festivali’nde izleyicilerle buluştu. 21. Altın Koza Film Festivali’nde ‘En İyi Senaryo‘ ödülüne layık görülen film, 26. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde uzun metrajlı filmler arasında yarışmada yerini alacak.

Balık Filmi 3

Filmin konusuna gelecek olursak;

Evin geçimini kasabadaki diğer insanlar gibi balıkçılıkla sağlayan baba Kaya (Bülent İnal), borçları ve kızının tedavi masraflarından dolayı kendini baskı altında hisseder. Kısa sürede para kazanmanın yolunu kasabadaki göle kimyasal sıvılar atıp balıkları zehirleyerek avlayıp satışlarını artırmada bulur. Evin annesi Filiz (Sanem Çelik) kızının konuşamama hastalığının çözümünün gölde nadir bulunan ve nesli tükenmekte olan bir balıktan düzenli olarak yemesi olduğunu düşünmektedir. Filiz kasaba halkının göldeki balıkları avlayarak gölü küstürdüğünü düşünmekte ve çoğu gece gölle ilgili mistik rüyalar görmektedir. Doğanın dengesini bozmamak adına kendince tedbirler almaya çalışır ve kasabadaki insanları uyarır. Ancak kasaba halkı tıpkı gölün ruhunu göremedikleri gibi Filiz’in bu yalvarışlarını ve çırpınışlarını da önemsemez.

Kaya’nın doğayı yavaş yavaş zehirleyerek hayatını güzelleştirebileceğini düşünmesindeki zavallılık, döner dolaşır ve ilk önce kendi ailesinden başlayarak tüm kasabayı mahveder. Doğa kendi mükemmel dengesiyle olayları, onu çirkinleştiren insanların aleyhinde sonuçlandırarak bir nevi intikam alır.

Balık Film Kaya

Derviş Zaim’in kendi sözleriyle:

“Balık, doğa ile arasına eski zamanlarla kıyaslandığı zaman daha fazla mesafe koyduğuna inandığım insanoğluna, doğaya karşı işlediği kabahati, mütevazi bir anımsatma girişimi olarak nitelenebilir.

Balık projesi, doğanın hor kullanılmasını ve insanın bundan zarar görmesi meselesini konu ediniyor. Çünkü şu an itibarı ile insanoğlunun karşı karşıya kaldığı en önemli sorunlardan birinin (belki de birincisinin) doğa ile ilişkisini bir türlü sürdürülebilir bir dengeye kavuşturmaması olduğunu düşünüyorum.”

Algılanması güç zaman geçişleri, havada kalan ara sahneleri ve yan karakterleri görmezden gelirsek sinematografisiyle içimizi ferahlatan bir film Balık.

 

Kaynak: derviszaim.com

Hazırlayan: Esra Aydın

SON YAZILAR

Kuru Otlar Üstüne: Antagonist olarak dişil enerji

Nuri Bilge Ceylan’ın 2023 Cannes Film Festivali’nde prömiyer yapan son filmi Kuru Otlar Üstüne, yönetmenin sinematografisinde takip ettiğimiz “aydının taşra sıkıntısı” olarak da tanımlanabilecek halini...

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol