İstanbul talanının mimarı Kadir Topbaş’ın istifasının hemen ardından özellikle Ankara gündemini esir alan, “Melih Gökçek’in de istifası istendi“, “Direniyor“, “Yok, Direnmiyor“, “Etti (mi?)“, “Yok etmemiş“, “Kendini Yüksel Anıtına bağlayacak” gibi iddialar bugün son buldu. 5 Ekim Perşembe akşam saatlerinde AKP Genel Başkanı tarafından huzuruna çağırılan, Ankara’nın 23 yıllık talanının müteahhidi Melih Gökçek, liderinin baskılarına temsili olarak 23 gün dayanarak bugün itibariyle görevinden istifa etti.
15 Temmuz ‘Fason Darbe‘sinin ardından iç hesaplaşma ve güç savaşına girişen iktidarda, AKP ilk büyük firesini geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da vermiş, Ankara’dan gelen talimat sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçerli ve toplum tarafından kabul görebilecek mantıklı bir gerekçe gösteremeden istifa etmişti. Birkaç gün sonra Balıkesir Belediye Başkanı, istifa talebi hakkında “İrade-i Külliye” gibi garip bir niteleme kullanırken, Bursa Belediye Başkanı Altepe ise 23 Ekim Pazartesi günü “İş yapamaza hale getirdiler, ben de gidiyorum” sözleriyle istifa ettiğini açıklamıştı.
Benzer bir akıbet ve uygulamayla karşılaşan Gökçek için de, AKP MYK’sından Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde hiçbir karara imza atılmaması ve Gökçek’in pasifize edilmesi kararı alınmıştı. Geçtiğimiz Pazartesi günü son bir defa görüşme talebi kabul edilen ve saat 16:00’da yeniden AKP Genel Başkanı tarafından huzuruna çağırıldıktan sonra “Cumartesi günü istifamı açıklayacağım” diyen Gökçek, belki de hayatında ilk defa Ankaralılara verdiği sözü tuttu ve 23 günlük direnişinin ve adeta bir melodrama çevirdiği sürecin ardından istifa ettiğini duyurdu.
Halkın İradesine Ya Kayyım, Ya Yeniden Atama
Ülke çapındaki yerel yönetimleri, illegal de olsa AKP’nin parti merkezi haline gelen KaçAkSaray’a bağlama çalışmaları kapsamında, ilk önce Doğu ve Güneydoğu’da bulunan Kürt illerindeki belediye başkanlarının yerine AKP Genel Başkanı tarafından belirlenen kayyımlar atanırken, AKP’nin iç hesaplaşmasının da başlangıcı olarak, ellerinde bulundurdukları rant merkezi büyükşehirlerdeki rantın direkt olarak yine AKP Genel Başkanı üzerinden tahsil edilebilmesi amacıyla, yolsuzlukları artık daha fazla gizlenemeyen İstanbul, Ankara, Balıkesir ile Bursa illeri pilot şehirler olarak belirlenmişti.
Halkın iradesi KaçAkSaray tarafından ilk olarak Doğu ve Güneydoğu’da gasp edilirken, batı kentlerinde ise hatırlanacağı üzere, 2014 yerel seçimlerinde AKP adayları özellikle Ankara ve İstanbul’da kaybetmek üzere iken İçişleri Bakanı’nın YSK’yı ziyareti sonrasında tablo bir anda değişmiş ve Topbaş ile Gökçek birdenbire yeniden Büyükşehir Başkanı seçilmişti.
Partinin tepesinden gelen baskı ve tehditlere direnemeyerek istifa kararı alan Gökçek’in yerine, yine parti tarafından yapılacak atama ile büyük ihtimalle Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin geleceği belirtiliyor.
Ankara Talancısından Kurtuldu, Yurttaşlar Devamını Bekliyor…
Koltuğunu bırakmaya hiç niyetli olmasa da, genel başkanının talimatlarına daha fazla karşı duramayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifasının ardından başkent Ankara, tarihinin en büyük şehir talancısından da kurtulmuş oldu.
Ankara’nın çeyrek yüzyıllık bir işkenceden kurtuluşunun ardından şimdi de Ankaralılar, son zamanlarda yaşananların, tüm Türkiye’nin içerisinde bulunduğu işkenceden kurtuluşun da bir sinyali olup olmadığını merak etmeye başladı.
Ancak Ankaralıları şimdiden kara kara düşündüren bir diğer soru ise, bir AKP klasiği olarak yeni yapılacak atamayla Gökçek’in koltuğuna oturacak adayın, gideni aratıp aratmayacağı yönünde.
İç Hesaplaşma Sadece Rant Kaynaklarının Devri mi?
Özellikle yine geçtiğimiz haftalarda sosyal medyaya düşen bir listede, iktidara geldiği günden bu yana yol arkadaşı ve en büyük destekçisi olan Fethullah Gülen cemaatine karşı açtığı savaşta neredeyse tek delil olarak sunabildiği ‘Bylock’ mesajlaşma programını kullananların arasında AKP’nin kurucu üyelerinden, mevcut hükümette yer alan bakanlara ve Belediye Başkanları’na kadar birçok önde gelen ismi de yer alıyordu.
Son gelişmeler ışığında ise Ankara kulislerinde, ‘Fason Darbe Girişimi‘nin siyasi ayağının incelenmemesi için akla karayı seçen AKP’nin, hem iç hesaplaşma, hem rant alanlarına hükmeden koltuk ve makamların yeni varislerine devredilebilmesi, hem de ‘tek adam‘ idaresinin sağlamlaştırılması adına ‘istifaya zorlama’ yönteminin kullanılmaya başlandığı yorumları giderek artmaya başladı.
Tabii tüm bu rant paylaşımında aslan payını ise, tüm yerel yönetimleri kendisine bağlayarak hem yerel yönetimlerin dizginlerini, hem de rantın kontrolünü de eline geçirmeyi amaçlayan AKP Genel Başkanı’nın alması bekleniyor.
Doğuya Kayyım, Batıya Eş-Dost-Akraba; Muhalefetin Tepkisi İse Akılalmaz
Büyükşehir Belediyeleri ile başlayan parti içi temizlik çalışmalarında boşalan yerlere, özellikle AKP Genel Başkanı Erdoğan’a gerek akrabalık, gerekse iş ilişkileriyle bağlı bulunan isimlerin atanması ise, Türkiye’nin doğu illerinde yerel yönetim faaliyeti sürdüren Kürt kökenli Belediye Başkanlarının yerine adeta ortaçağ derebeyleri misali merkezi yönetimden zorla kayyım atanması yöntemi seçilirken, neden batıdaki AKP hakimiyetindeki belediyelerde veraset usulü atama yapıldığı sorusunu akıllara getirdi.
Bunun yanısıra başta CHP olmak üzere “Seçimle gelen seçimle gider” söylemlerini en ön saflarda savunanların, doğu illerindeki tüm belediyeler hukuksuz biçimde boşaltılıp yerlerine kayyımlar atanırken neden halk iradesinde ayırımcılığa giderek sessizliği tercih ettikleri, halkın iradesi ve seçilmiş başkanların hakları hukuksuz biçimde gaspedilirken, bu pozisyonlara halkın oylarıyla seçilmişlerin ve dolayısıyla iradesini kullanan doğu halkının haklarını savunmaktan neden imtina ettikleri ise, Türk siyasetinin etik ve ahlak anlayışının 21 yüzyılda geldiği noktanın değerlendirilmesinde sorgulanan en önemli konuların başına yerleşti.