Bilim insanları, Portekiz kıyılarında dinozorların yaşadığı dönemden beri var olduğu bilinen 300 dişli ve yılan kafalı bir köpek balığı buldu.
Bu fırfırlı köpekbalığı, ticari avcılık sırasında istenmeyen avlanma miktarlarını en aza indirecek bir araştırma projesi sırasında bir trol balıkçısı tarafından yakalandı. Köpek balığı, “Yaşayan fosil” olarak nitelendiriliyor çünkü varlığına dair kanıtlar en az 80 milyon yıl öncesine dayanıyor.
Çok nadir görülen bu türün geçmişi, 80 milyon yıl öncesine dayanıyor. Türün T-rex ve Triceratops gibi akranlarının nesli çok uzun süre önce tükenmişken, bu ince ve uzun vücutlu, fırfır dişli köpek balığı en az 700 metre derinliklerde hala yaşamını sürdürüyor.
Bilim insanları, fırfırlı köpek balığının Kretase Dönemden beri hem içinin hem de dışının aynı kaldığını düşünüyor. Portekiz kıyılarında canlı olarak bulunan köpek balığı, bu antik deniz yaratıklarının direnci konusunda ipuçları veriyor.
Bilim dünyasında Chlamydoselachus anguineus olarak bilinen yaratık, oldukça basit görünümlü ve büyük olasılıkla derin deniz sularındaki besin maddelerinin eksikliği nedeniyle hiç evrim geçirmemiş.
Algarve Üniversitesi’nden Profesör Margarida Castro, söz konusu fırfırlı köpek balığının 300 dişe sahip olduğunu ve bu sayede ani hamlelerle mürekkepbalığı, balık ve diğer köpek balıklarını tuzağa düşürebildiğini söylüyor.
Deniz ve Atmosfer Enstitüsü’nün yaptığı açıklamaya göre, dinozorlar döneminden kalma 1,5 metre uzunluğundaki bu köpek balığı, Algarve sahillerinde yüzüyordu.
Daha önceki bilgilere göre bu köpek balığı, genelde Atlantik ve Avustralya, Yeni Zelanda ve Japonya yakınlarındaki denizlerde yaşıyordu. Bu gibi derinliklerde köpek balığı, sabit karanlıkta, yüksek basınç altında ve oldukça soğuk ortamlarda oluyordu.
Diğer türlerin değil de, neden bu türün günümüze kadar hayatta kalabildiği henüz bilinmiyor. Ayrıca bu köpek balığının, 19. yüzyıl denizcilerinin, deniz yılanlarına dair hikayelerini etkilediği de iddia ediliyor.
Bilim insanları son zamanlarda, Teksas kıyılarında uzun ve dişli bir yılan balığı da dahil olmak üzere başka sıradışı keşifler de yapmıştı.
Yakın bir zaman önce de Avustralya bir adam, Ascidiacea isminde, bir hayvan diline benzeyen bir deniz canlısı buldu.
Uzmanlar, dünyanın derin sularının %90’ından fazlasının keşfedilmemiş durumda olduğunu söylüyor.
Alıntı | arkeofili.com | Kaynak | Independent. 13 Kasım 2017. | Kapak Görseli