“Senaryo yazmak açık bir yarayı aylarca kaşımaya benzer.”
Francis Veber
İthaki Yayınları Sinema Dizisi’ne, senaristlerin ve senarist olmak isteyenlerin mutlaka okuması gereken pek kıymetli kitaplardan birini ekledi. Öktem Başol’un Senaryo Kitabı, özellikle senaryo yazmaya yeni başlayan için rehber olacak bir kitap. Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan Öktem Başol, yurt dışında da tanınmış senaryo doktorlarından biri.
700 sayfayı aşan kitap, kalınlığıyla okurları korkutmamalı! Çünkü Başol, senaryo yazım tekniklerini son derece sade bir dille ele almış. Ayrıca 1000’e yakın filmden de örnekler sunmuş. Bu filmlerin listesi ise kitabın sonunda ayrıca verilerek, sinema ile ilgilenenlere bir nevi reçete oluşturulmuş.
Kitap yedi dosya halinde hazırlanmış. Senaryo Bilgileri isimli ilk dosya; “Senaryo nedir?” ve “Senarist nedir?” gibi soruları açıklarken, senaristlerin yönetmen ve yapımcılar ile ilişkisi, senaryo tarihi ve senaryo okulları hakkında bilgi veriyor. İkinci dosya, Senaryo yazımı üzerine… Bu bölümde de, senaryoda ses kullanımı, diyaloglar, segmantasyon ve senaryo yazım aşamaları hakkında bilgi veriliyor. Ayrıca senaryo ve çekim senaryosu arasındaki ayrıma da değiniliyor.
Üçüncü dosya, Dramatik anlatım üzerinden şekillenmiş. Ve dosya kendi içerisinde de “içerik, öyküleme ve çatışma” isimli üç bölüme ayrılmış. Ve pek çok örnekle, yanlış ve doğru yazımlar kıyaslayarak açıklayıcı bir anlatım biçimi seçilmiş. Dördüncü dosya, Naratif yapı üzerine kurulmuş. Dramatik yapının elemanları, motivasyon ve engeller, olay örgüsü, kurgu, ana tema ve fonlar geniş bir biçimde açıklanarak, dramatik yapının tüm özellikleri üzerinde durulmuş. Kalan üç dosya ise Senaryo kurgusu, Dramatik Elemanlar ve Diyalog üzerine daha kapsamlı bilgiler veriyor.
Ülkemizde senaryo yazımı üzerine yayınlanan kitapların sayısı oldukça kısıtlı. Öktem Başol’un bu kitabı, senaryo yazmayı öğrenmek ve bu işin inceliklerine inmek isteyen herkes için başucu kitabı olacak gibi duruyor.