Ana SayfaYaşamFeminizmFlört şiddetini normalleştirme, sesini yükselt!

Flört şiddetini normalleştirme, sesini yükselt!

-

Biz kimiz?

Her biri farklı şehirden gelen, farklılıklara saygı duyan, yaşayarak ve yaşam boyu öğrenmeye inanan, hepimiz için hep birlikte anlayışını destekleyen 7 genciz.

Avrupa Birliği‘nin eğitim, gençlik ve spor alanındaki hibe programı olan ERASMUS+ gençlik programlardan biri olan, “Youth Exchange” yani gençlik değişim programına “Toplum Gönüllüleri Vakfı” aracılığıyla başvurup, teması “Toplumsal Cinsiyet” olan bir projede yer aldık.

Program, Estonya‘nın ikinci büyük kenti olan Tartu‘nun Elva isimli küçük bir kasabasında gerçekleşti.

Yaş aralığı 18-30 olan ve 5 farklı ülkeden aynı amaç için gelmiş 32 genç ile her birimiz tüm samimiyetimizle kendi ülkemizde yaşanan sorunları, haksızlıkları, olayların medyaya nasıl yansıdıklarını ve konular hakkında çözüm önerilerinin neler olabileceği üzerine konuştuk. Ermenistan, Estonya, Fransa, Yunanistan ve Türkiye‘den gelen katılımcılar olarak 2 hafta boyunca üzerinde durduğumuz “Toplumsal Cinsiyet” konusunda bir çalışma yapıp bunu sosyal medya aracılığıyla paylaşmaya karar verdik. Temayı tamamen bize bıraktılar. Bu kadar çok sorunun olduğu bir ülkeden gelen gençler olarak, hangi konuyu seçmeliydik ilk etapta emin olamadık. Ufak bir beyin fırtınasının ardından, gönderici kuruluşumuz olan TOG‘un Genç Kadın Fonu çalışmasında da yer alan “Flört Şiddeti“ni ele almaya karar verdik. Çektiğimiz videoda ise bizzat yer aldık.

Katılımcılar:
-Selin Gürlemez
-Musa Arslan
-Öznur Aldemir
-Roza Hacer Yigit
-Hande Sena Ün
-Nazlınur Karaağaçlı
-Nisanur El

Neden mi?

Flört Şiddeti toplumsal cinsiyet güç eşitsizliğinden kaynaklı bir şiddet biçimidir. Tehdit, kısıtlama ve baskı içeren her türlü davranışlar flört şiddeti olarak tanımlanır.

Flört şiddetinin varlığında toplumsal cinsiyet rollerinin payı vardır. Bunlar; fiziksel flört şiddeti, psikolojik flört şiddeti, cinsel flört şiddeti, sosyal flört şiddeti, ısrarlı takip ve dijital flört şiddeti olarak karşımıza çıkarlar.

Bunu dile getirmek istememizdeki en büyük etkense toplumda ve ilişkilerde şiddetin normal bir davranış olarak kabul edilmesidir.

“Her ilişkide böyle şeyler olur”, “Beni sevdiği için böyle yapıyor”, “Ben de şöyle yapmıştım, hak etmiş olabilirim”

Kendinizden şüphe etmeyin! Unutmayın, haklı şiddet yoktur! Yalnız kalmaktan korkuyor olabilirsiniz. Daha önce ayrılmayı deneyip onu affetmiş olabilirsiniz. Onun istediği gibi biri olmaya çabalıyor olabilirsiniz. Onunla ileride çok iyi bir ilişki kurabileceğinizi umut ediyor olabilirsiniz. Bu durumda şiddet döngüsüne girmişsiniz demektir. Şiddet döngüsünü tanımalısınız.

Bizden, çalışmamızın içinde çözümü de sunmamız istendi. Peki flört şiddetinde çözüm nedir?

Yakın gördüğünüz, sizi yargılamayacağını düşündüğünüz bir yetişkinden yardım isteyebilirsiniz. Yaşadıklarınızı paylaşmak ve konuşmak, sizi güçlendirir.

Flört şiddetiyle karşı karşıya kaldığınızı düşünüyorsanız, unutmayın; şiddete katlanmak zorunda değilsiniz. Siz bundan daha iyisini hak ediyorsunuz. Şiddetle mücadele edebilirsiniz. Bugün sesinizi yükseltin.

Polis 155 / Jandarma 156
Alo 183 Kadın, Çocuk, Aile Danışma Hattı
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi(ŞÖNİM) İstanbul- 02124652196-97
Kadın Örgütleri
Bağımsız veya Belediyelere Bağlı Kadın Sığınakları
Bağımsız veya Belediyelere Bağlı Kadın Dayanışma ve Dayanışma Merkezleri Üniversitelerdeki Cinsel Taciz Önleme Birimleri

SON YAZILAR

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

EŞİK: Kadın ve kız çocuklarını hayattan koparamayacaksınız, ev köleleriniz yapamayacaksınız

Eşitlik için Kadın Platformu (EŞİK) kız çocuklarının okullaşmasını teşvik adı altında, kız okullarının açılması yani karma eğitimin baltalanması hakkında açıklama yayımladı. Karma eğitime son vermenin...

Sus(ma)mak! İnan(ma)mak!

Gündem şu an bu iki kavramdan çok da bağımsız bir noktada değil. Size şimdi ufak bir düşünce egzersizi yaptırmak istiyorum. Bana katılabilirsiniz veya eleştirmek istediğiniz...

Kadın, doğa ve kesişen tahakküm: Av ihalelerinden İstanbul Sözleşmesi’ne, Kuzey Ormanları’ndan 6284’e

Hem ekofeminizm hem vegan feminizm kadınların, doğanın ve hayvanların üzerindeki ataerkil kapitalist baskının nasıl ortak sömürü hikayeleri ortaya çıkardığını yıllardır tartışıyor. Üstelik bunu, sadece bu...
Nazlınur Karaağaçlı
Nazlınur Karaağaçlı
Kültür aşığı bir mülksüz. Virginia Woolf'un da dediği gibi bir ülkeye ait olmamakla birlikte, tüm dünyayı ülkesi belleyen bir kadın. E-kitap devrine direnerek kitap ayracı koleksiyonu yapıp, kurşun kalemle defterlere yazmakta. En büyük hayali dünyayı gezmek.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol