Avrupa Komisyonu tarafından 2015 yılının “Yeşil Avrupa Başkenti” seçilen İngiltere’nin Bristol şehri, 70 bin plastik şişeden yapılma “Bristol Balinaları” adlı devasa heykeli ile okyanuslardaki kirlenmeye dikkat çekiyor.
Her geçen gün gezegenimiz için daha büyük bir yük haline gelen plastikler, okyanusları derinden yaralıyor. Bir senede dünya çapında yaklaşık olarak 45 bin balina ağırlığına eş gelen 8 milyon ton plastik, çeşitli formlarda okyanuslara salınıyor. Gelişen ekonomisini çevre için duyarlı politikalara ağırlık vererek değerlendiren Bristol şehri, insanların ilgisini ve duyarlılığını bu konuya çekebilmek için bugünlerde çarpıcı bir heykel sergiliyor.
Millennium Meydanı’nda 1 Eylül’e kadar sergilenecek olan devasa heykel, plastik şişe okyanusunda yüzen iki balinayı tasvir ediyor. Şehirde geçtiğimiz sene içerisinde düzenlenen maratonlarda tüketilen içeceklerin şişeleri kullanılarak meydana getirilen sanat eseri, ikisi de birbirinden karizmatik kambur balina ve mavi balina türlerini içeriyor. Heykelin toplam ağırlığı 6 ton gelmekle birlikte 14 haftalık bir çalışma sürecinin ardından 17 Temmuz 2015 tarihinde resmi olarak açılışı yapılmış bulunuyor.
Eserin yaratıcısı Cod Steaks firma genel müdürü Sue Lipscombe, “Bristol Balinaları”nı şu şekilde yorumluyor: “Balinalar, okyanusların sembolü haline gelmiş zeki, güzel ve karizmatik hayvanlar. Fiziksel olarak çok dayanıklı olan okyanusların muhafızı balinalar, aynı zamanda kendini iyileştirme konusunda da yüksek bir potansiyele sahip. Bu heykelin ses getireceğine ve okyanuslara atılan plastikler konusunda büyük bir farkındalık yaratacağına inancım tam.”
İnsanlık; bencil ve tüketim odaklı bakış açısının, bu gezegenin varoluş tarihinde ne kadar yıkıcı etkiye yol açtığını bir şekilde fark edip bunun bir parçası olmamaya gayret göstermelidir. Bizler hayatlarımızı sade, barış içinde ve gezegenin hakimi değil sadece bir parçası olmanın bilincinde yaşamaya çabalarsak zaten bir şeyler kendiliğinden değişmeye başlayacaktır.
Kaynak: BBC, The Telegraph
Hazırlayan:Esra Aydın