Doğa dostu bir mimari ve 2050 Paris’i ile tanışın

814.064

2007 “Paris İklim Hareketi” planına; sera gazı salımı, doğa dostu, enerji tüketimi ve yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı konularını da içeren 2050 yılına kadar şehrin karbon ayak izini yüzde 75 oranında düşürme hedefi konuldu.

Aynı zamanda Paris Belediyesi, Vincent Callebaut Architectures‘i çevreye faydalı bir dizi bina tasarımı için görevlendirdi.

Sürdürülebilir şehirler yeni bir fikir değil; fakat Callebaut’un geçen ay açıkladığı ve Paris Smart City 2050 adlandırdığı bu fikri, mimariyle ilgisi olmayan kişilerin bile “yeşil mimari” anlayışına kolaylık sağlayacak bir bütünlük sunuyor. Parislilerin enerji tüketimi ve şehrin mimari estetiğini yeniden yapılandıracak bu fikrini görselleştirdiler bile.

Paris Smart City 2050 projesinin planı, sekiz farklı tipte kule içeriyor. Kısaca anlatmak gerekirse:

♦ Rue de Riveli’de konumlanacak olan Dağ Kuleleri, enerji üretimi ve su arıtımı için güneş enerjisi kullanacak.

Anti Hava Kirletici Kuleler, eski rayların bulunduğu alanlar, yeşil bahçeler ve evlerle yeniden yapılandırılacak; bunların enerji ihtiyacı ise rüzgârdan elde edilecek.

Fotosentez Kuleleri, Montparnasse kulesinin değiştirilerek karbonsuz dikey bir parka çevrilmiş hali olacak.

eko mimari, paris, 2050

Paris, Fransa, eko mimari, 2050

Bambu Yuva Kuleleri, Massena bölgesindeki ekolojik şekilde yeniden yapılandırılmış binaların dış iskeleti olacak.

Paris, Fransa, eko mimari, 2050

Petek Kuleleri, düşük maliyetli evler barındıracak, bu kulelerin sakinleri de sebze bahçesi, bostan ve güneş enerjisine sahip olacak.

Paris, Fransa, eko mimari, 2050,

Farmscrappers Kuleleri, adından da anlaşılacağı üzere besin yetiştirilecek alanlar barındıracak.

Paris, Fransa, 2050, eko mimari

Mangrave Kuleleri, her gün 700 bine yakin yolcunun uğradığı Gare du Nord tren istasyonunun ekolojik etkilerini nötralize etmeyi hedefliyor. Foto-elektrokimyasal deri ve titanyum-dioksit materyalleri aslında kirli hava moleküllerini süzebiliyor ve ayrıştırabiliyor.

Paris, Fransa, 2050, eko mimari

Son olarak da Köprü Kuleleri, şehrin farklı bölgelerini birbirine bağlayacak olan yeni yerleşim, iş ve transit alanları sağlayacak.

Paris, Fransa, eko mimari, 2050

Paris Smart City 2050; geleceğe uygun, tatmin edici ve çok yeşilci bir proje izlenimi bırakıyor. Tabii bu tür projeler gerçekten öyle olsa da iklim değişikliği kanseri için küçük bir yara bandı olduklarını hatırlatmak akıllıca olur. (Son açıklanan rapora bakınız.) Yine de Paris Smart City 2050’deki hayat tarzı, enerji tüketimi ve yapısal değişiklikler çok fazla değer arz ediyor ve bu doğrultuda çok kolay bir şekilde hayata geçirilebilir. İşte planın basit bir hali ve hükümetin ekoloji dostu olmayı ilke edindiği “yeşil bina” girişimlerinin nasıl görünebileceğine dair fikir edinmeyi sağlayacak bir ilk adım.

Fransa, Paris, eko mimari, 2050
Panoramik bakış

Kaynak: Hyperallergic
Hazırlayan: Alican Anay