Tabaklardaki yüz ile hayvanların ölümü arasında asla bağ kurulmuyor. Artık inkârı bırakma zamanı gelmedi mi sizce de?
“Yiyecekler öylesine maskelenmiş bir hâlde sunulur ki etin üzerinde yüz hayal etmek, çoğunlukla bilinçli bir çaba gerektirir.”
Alışveriş yaparken ürünün arkasındaki içindekiler kısmını kaçınız inceliyor? Yediğiniz şeyleri kaçınız sorguluyor?
Yediklerimiz sağlığımızı, ahlaki benliğimizi ve gezegenimizi etkiliyor. Hem de tahmin edemeyeceğimiz boyutta. Bugün et sektörü iklim değişikliğine trafikteki araçlarından çok daha fazla etki ediyor. Bugün et, süt, moda gibi sermaye alanları için binlerce hayvan sömürülüyor.
Aynı zamanda bir psikanalist olan Masson, inkârın bizi çatalımızın ucundaki hayvanı düşünmekten nasıl alıkoyduğunu gösterirken bir yandan da tabağımızdaki etin bir zamanlar duyguları olan bir canlı olduğunu ve tabağımıza gelmeden önce büyük eziyete maruz kaldığını hatırlatıyor ve beslenme şeklimizdeki ahlaki çelişkileri ortaya koyuyor.
“Ne zaman ki inkâr perdesi düşer, o zaman kendi adımıza bulunmamız gereken tercihler açısından özgür oluruz.“
Tabağındaki Yüz; “Sahip olduğumuz tek dünya”, “Sürdürülen hayatlar”, “Şüphe uyandıran akuakültür ticareti”, “Bir veganın hayatında bir gün” başlıkları ile beş bölümden oluşuyor.
Bazı noktalarda fazlaca rahat davranmış olmasına rağmen veganlık ile ilgili merakınız, kafanızda sorular varsa Tabağındaki Yüz başlangıç için iyi bir kitap seçimi olabilir. Gıda hakkındaki yanlış bilinen birçok bilginin gerçeğini yalın bir dil ile anlatmış. Okurken sıkmayan, düşündüren, araştırmalık birçok yeni kapı açan güzel bir çalışma. Gıda seçimi konusunda bilinçli olmak isteyen herkesin bu kitaptan öğreneceği şeyler var.
Aynı zamanda, kitap sonunda 18 sayfalık öneri listesi paylaşılmış. Detaylı araştırmalar için bu listeden faydalanabilirsiniz. Birçok kitap tavsiyesi yanında internet sitesi önerileri de bulunuyor.
Yazar: Jeffrey Moussaieff Masson
Çevirmen: Zülal Kalkandelen
Sayfa sayısı: 288
Fiyat: 23 TL