Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıHayvanları neden barınaklardan sahiplenmelisiniz?

Hayvanları neden barınaklardan sahiplenmelisiniz?

-

Hayvanların ne pahasına olursa olsun korunmayı hak eden muhteşem canlılar oldukları su götürmez bir gerçek. Ne yazık ki kedi ya da köpek sahiplenmeye karar veren insanların birçoğu barınaklar yerine petshoplara ya da hayvan üreticilerine başvuruyor.

Petshoptan köpek almak kulağa zararsız gelse de, bu hayvanlar çoğu zaman “puppy mill” (yavruları satışa çıkarmak için onları insanlık dışı koşullarda sistematik olarak çiftleştiren yerler) diye bilinen yerlerden geliyor. Bütün gün boyunca üst üste kafeslere kapatılan bu hayvanlara yeterince yemek verilmiyor, sevgisiz ve ilgisiz bir şekilde satın alınmayı bekliyorlar. Bu yerlerin hâlâ ayakta kalmasının sebebi insanların buralardan almaya devam etmesi. İnsanlar son yıllarda satın aldıkları şeylerin nereden geldiğini bilme konusunda daha çok ilgili ve bilinçli hale geldi. Artık sahiplendiğimiz hayvanların da nereden geldiğine dikkat etmemiz gerekiyor.

Hayvan üreticilerinden ya da petshoplardan hayvan sahiplenmek çoğu zaman bilgisizlikten kaynaklansa da barınaklar hakkında da yanlış bilinen birçok şey var. Genellikle barınaklardaki tüm hayvanların davranışsal bozukluklara sahip oldukları düşünülüyor. Fakat birçok hayvan maddi sıkıntılar, taşınma ya da zaman yetersizliği gibi nedenlerden dolayı sahipleri tarafından terk edildiği için barınaklarda yaşıyor. Sahipleri tarafından şiddet gördükleri için barınaklarda kalan hayvanlar da dâhil olmak üzere burada çalışan görevliler ve gönüllüler onları kalıcı bir yuvaya geçişe hazırlama konusunda çok çalışıyor.

Barınaklar her hayvanın sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmesine özenle dikkat ediyor. Genellikle fiziksel aktiviteler uygulayan ve karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olan veterinerleri var. Aynı zamanda hayvanların aşıları da yapılıyor. Hayvan üreticileri ve petshoplar yeterince sağlıklı olmayan hayvanları “satarken” astronomik rakamlarda para alıyor.

Çoğu insan safkan köpeklere sahip olmak için hayvan üreticileri ve petshoplara başvururken aslında hayvanları suistimal eden bir sistemi desteklediklerinin farkında değil. Eğer hayvanları aksesuar olarak değil de evinize yeni bir birey ve arkadaş olarak alacaksanız, onları nereden aldığınıza dikkat etmeniz gerekiyor.

Her yıl 6-8 milyon köpek barınaklarda sahiplenilmeyi bekliyor. Barınaklar ellerinden gelenin en iyisini yapsalar da her yıl daha da kalabalıklaşıyor. Kimse kendini bakmaya hazır hissettiğini düşünmedikçe hayvan sahibi olmamalı. Eğer kendinizi hayvan sahiplenmeye hazır hissediyorsanız, barınaklardan sahiplenmeniz en iyisi olacaktır. Sahiplendiğiniz hayvanın hayatını kurtarmanın yanı sıra hayvanların suistimal edilmesine engel de olabilirsiniz. Barınaklardan hayvan sahiplendiğinizde diğer hayvanlara yer açtığınızdan onların hayatlarına da dokunmuş olursunuz.

Çevrenizdeki barınakları bulmak oldukça kolay, siz yeter ki isteyin.
Editör notu: Çok iyi bilmek gerekir ki, hayvan dostlarımız satılık değildir.

Kaynak: The Plaid Zebra

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Depremin ardından Animal Save Türkiye grubu deprem bölgesinde ilanlar aracılığıyla hayvanları kurtardı. Bakım verenlerine ulaşabildiği hayvanları sahiplerine ulaştıran grup, depremzede hayvanları yuvalandırmaya devam ediyor.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol