Ana SayfaYaşamDünya KültürleriHindistan’ın karanlık sırrı: Kadın sünneti

Hindistan’ın karanlık sırrı: Kadın sünneti

-

Kadın sünnetini önleme kampanyası Fransa’da 3 Mart 2017’de başlatılmışken, buna paralel olarak Hindistanlı bir grup kadın ülkelerindeki bu uygulamanın kaldırılmasına yönelik mücadele yürütüyor. Hindistan’da kadın sünneti, hint nüfusuna oranla aşırı azınlık olan İsmailîlik mezhebinde neredeyse gizli olarak uygulanıyor. Ancak uygulama bu topluluğa dahil 800.000 kadını etkileyebiliyor.

Bazı kadınlar çocukluklarında sünnet ediliyor, bazılarınınsa kaçmak için şansı oluyor.

Kadın sünneti konusu açıldığında Hindistan hakkında pek sık düşünmeyiz ama ülkedeki uygulamayı kınamak için gittikçe daha fazla ses yükseliyor. Savaşa Bohra topluluğundan bir grup kadın liderlik ediyor.

2015 yılında bu kadınlar tarafından Bohra kadınlarına yardım etmek ve onların sessizliğine son vermek için Sahiyo adında bir sivil toplum örgütü kuruldu. Aynı zamanda toplum içinde sünnet olmuş kadın sayısını belirlemek için anket şeklinde bir çalışma yapıldı. Bu çalışmaya göre, kadınların yüzde 80’i, yani yaklaşık olarak 800 bin kadın bu uygulamaya maruz kaldı.

Birleşmiş Milletler’in Hindistan’ı kadın sünneti yapılan bir ülke olarak tanıması için change.org üzerinden imza kampanyası başlatıldı.

Birleşmiş Milletler 2008 yılındandan kalma bir raporla Hindistan’da kadın sünnetinin yapıldığını resmen kabul etti. Sivil toplum örgütünün üyelerinden biri Birleşmiş Milletler’in kadın sünnetinin varlığını kabul edişinin Hint hükümeti üzerinde baskı uygulamaya yardım edeceğini açıkladı. 2014’te bir milletvekili hükümete kadın sünnetiyle ilgili sorular sorduğunda  bu uygulamayla ilgili hiçbir bilgi olmadığını kesin bir dille ifade ettiler.

Peki ya uygulamanın devlet tarafından yasaklanması yeterli olacak mı ? Kadınlar yeterli olmasını umuyor, Bohra topluluğu arasında tabu olan bu konu için bir ışık arıyorlar.

Yakın zamanda Avustralya’da 3 Bohra kadın sünneti uygulaması yüzünden cezalandırıldı. Bu karar üzerine Hindistan Bohra dini lideri toplulukların yaşadıkları ülkenin kurallarına uyması gerektiğine dair açıklamada bulundu.

Bu mantığa göre, kadın sünnetinin Hindistan’da resmi olarak yasaklanması uygulamanın ortadan kalkmasını sağlamalı. Sahiyo üylerine göre resmi yasaklama en iyi strateji.

Kaynak: Savoirs

SON YAZILAR

Antik dönemde denizlerin kırmızı olduğunu biliyor muydunuz?

Hayal ya, demem o ki, zaman yolculuğu yapıp antik dönemde yaşayan birisiyle karşılasanız size denizlerin kıpkırmızı rengi olduğunu söyleyecekti. Renkleri ve renklerin tarihini hiç araştırdınız mı? Biraz...

Vakıf üniversitelerinde neler oluyor?

Üniversiteler tüm bileşenleriyle, emeğin ve bilginin kendini her an yeniden var ettiği mekânlardır. Üniversiteler eskiden beri hep toplumun aklı ve vicdanı olarak görülmüştür. Bu günlerde...

A unique visual feast from the depths of Hindu mythology: Holifest

HoliFest, a colorful and vibrant celebration, is observed annually in India during the month of March. Rooted in Hindu mythology, this event is based on...

Hindu mitolojisinin derinlerinden eşsiz bir görsel şölen: Holifest

Holifest, Hindistan'da her yıl Mart ayında kutlanan renkli ve coşkulu bir festivaldir. Hindu mitolojisinin derinliğine işaret eden bu etkinlik, iki farklı hikayeye dayanır. Festivaldeki renkler,...
İdil Seçen
İdil Seçen
Galatasaray Üniversitesi

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol