İstanbul’un en güzel semtlerinden biri olan Kadıköy, yıllardır etrafa kötü kokular yayan Kurbağalıdere ile uğraşıyor. 20 yıldır devam eden çalışmalara rağmen hâlâ temizlenemeyen Kurbağlıdere’nin simsiyah suyunda artık kabarcıklar da çıkıyor.
Islah çalışmaları sürdürülen ve yıllardır hem kokusu hem görüntüsü ile çevre sakinlerini rahatsız eden Kurbağalıdere’de, son zamanlarda oluşan kabarcıklar herkesi korkutmaya başladı.
İstanbul’un kanalizasyon sorununu yıllardır çözülemiyor. En son 2012 yılında başlatılan ıslah çalışması hâlâ sürmekte. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dördüncü kez ihaleye çıkardığı ve 2012’den beri yürüttüğü çalışmanın bir türlü bitmemesi, Kadıköy halkını isyan ettirdi. Kadıköy Belediyesi de geçtiğimiz aylarda konuyu İBB Meclisi’ne taşıdı.
İBB, ıslah çalışmasının ayrıntıları ve ne zaman biteceği sorularına yanıt vermedi. Çevre sakinleri ise “ıslah çalışması” adı altında, haftada üç kez dereye gelen iş makinesinin sadece dipteki balçığı alıp gittiğini söylüyor. İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Hakkı Sağlam ise bu durumla ilgili, “İlerleyen teknolojiye rağmen bunca yılda derenin ıslahının hâlâ bitirilememiş olmasının altında siyasi ve ticari kaygılar yatıyor” diyor.
Radikal’den Serkan Ocak’ın haberine göre, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Meriç Albay dere hakkında şunları söyledi: “Kaynağını Şerifali bölgesinden alan Kurbağalıdere; Kadıköy, Maltepe ve Ümraniye ilçelerinden gelen küçük dereler ile beslenen büyük bir havzaya sahip. Dere kenarında onlarca yıldır devam eden yapılaşma, su kalitesi sorunlarına neden oldu. Özellikle derenin kaynağını aldığı ve geçtiği bölgelerde dere çevresi amacına uygun olarak korunamadı. Başta evsel atıklar olmak üzere muhtelif atık yükleriyle beslendi. Dere suyuna kontrolsüzce salınan atık yükleri derenin hemen her bölgesinde ekosistemin bozulmasına neden oldu. Ekolojik yaşam için olmazsa olmaz olan ‘çözünmüş oksijen miktarı 7–8 mg/L olması gerekirken 1 mg/L’nin altına düştü.”
Analiz sonuçları korkunç
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin hazırladığı rapora göre Kurbağalıdere, dere vasfını kaybetmiş durumda. Kadıköy Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası’nın, Kurbağalıdere’nin çevreye verdiği zararlara ilişkin hazırladığı analiz sonuçları ise korkutucu. 7 ayrı yerden denize girmek tehlikeli. Sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı, Moda Deniz Kulübü’nde bin 200, Fenerbahçe Burnu’nda 310, Kalamış Marina’da 2 bin 300, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 25 bin.
Balıkçı Kayahan Ünal, ÜÇ sene öncesinde derede kefal sürülerinin olduğunu ve sık sık balık tutulduğunu, şimdi ise derede hiç bir canlının yaşamadığını söylüyor.
Derenin bu duruma gelmesinin asıl nedeninin oksijensiz kalmasından kaynaklandığı söylen Meriç Albay, çözünmüş oksijenin düşük olması ve atık yüklerinin dere suyunu beslemesi ile atık yüklerinin dere tabanında biriktiğini söylüyor. Haliyle de yaz aylarında deredeki oksijenin yetersiz olması ile birlikte ayrışmaya uğrayan atıklar, kötü koku ve kabarcıklara yol açıyor. Derenin son durağının Marmara Denizi olduğunu unutmamakta da fayda var.
Kaynak: Milliyet, Sözcü