Paris sakinleri bir günlüğüne arabalarını garajda bırakarak, sürdürülebilir ulaşımda yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. 27 Eylül’de ilk kez gerçekleşecek uygulamayla şehir, yayaların ve bisikletlerin olacak. Turistler ve yerliler de trafik sorunu yaşanmayan bir Paris’in tadını çıkarabilecek.
Trafiği bir günlüğüne durdurma fikri belediye yetkililerine ait. Fikrin çıkış noktasıysa çevre kirliliğiyle mücadele. Fransa Senatosu’nun son raporuna göre, şehrin çevre kirliliğiyle mücadeleye ayırdığı yıllık bütçe 100 milyar euro.
Paris, eylül ayında Avrupa Hareketlilik Haftası’na (European Mobility Week) ev sahipliği yapacak. Kasım ayında ise Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP21) düzenlenecek. Her iki organizasyon da ilk kez yapılan bu uygulamanın attığı tohumları yeşertecek.
Geçtiğimiz aylarda Hamburg da 20 sene içinde arabasız bir şehir planladığını açıklamıştı. Şehrin yüzde 40’ını kapsayan Yeşil Ağ (Grünes Nets) projesi, yeşil alanları birbirine bağlayan kaldırımların ve bisiklet yollarının bulunduğu caddelerde araba trafiğine izin vermeyecek. Projenin birden fazla hedefi var. Bunların başında iklim değişikliğiyle mücadele geliyor; şehrin ortalama sıcaklığı son atmış yılda 7 derece artmış, şimdiden 20 cm yükselen deniz seviyelerinin ise 2100 itibariyle 30 cm daha yükselmiş olacağı tahmin ediliyor. Yeşil alanları arttıran arabasız bir şehir, karbondioksit salınımını ve şiddetli yağışlar sonucu oluşan sel riskini de azaltıyor.
Hamburg gibi Kopenhag da 26 adet “bisiklet otoyolu” planı ile 2050 yılına kadar karbon nötr bir şehir hedefliyor.
Son yıllarda büyük önem kazanan doğa dostu kentleşme planları, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin neredeyse en etkin yolu: Betonların arasında “nefes alabilmek” ve yeşili yaşatmak için “çok geç” olmadan harekete geçmeliyiz.
Kaynak: Inhabitat, Inhabitat 2, T4C News