Ana SayfaEkolojiİklim & SuParis ve Hamburg, iklim değişikliğiyle mücadele için araba trafiğini azaltma yolunda

Paris ve Hamburg, iklim değişikliğiyle mücadele için araba trafiğini azaltma yolunda

-

Paris sakinleri bir günlüğüne arabalarını garajda bırakarak, sürdürülebilir ulaşımda yeni bir adım atmaya hazırlanıyor. 27 Eylül’de ilk kez gerçekleşecek uygulamayla şehir, yayaların ve bisikletlerin olacak. Turistler ve yerliler de trafik sorunu yaşanmayan bir Paris’in tadını çıkarabilecek.

Trafiği bir günlüğüne durdurma fikri belediye yetkililerine ait. Fikrin çıkış noktasıysa çevre kirliliğiyle mücadele. Fransa Senatosu’nun son raporuna göre, şehrin çevre kirliliğiyle mücadeleye ayırdığı yıllık bütçe 100 milyar euro.

Paris, eylül ayında Avrupa Hareketlilik Haftası’na (European Mobility Week) ev sahipliği yapacak. Kasım ayında ise Birleşmiş Milletler İklim Konferansı (COP21) düzenlenecek. Her iki organizasyon da ilk kez yapılan bu uygulamanın attığı tohumları yeşertecek.

Paris ve Hamburg, iklim değişikliğiyle mücadele için araba trafiğini azaltma yolunda 2Geçtiğimiz aylarda Hamburg da 20 sene içinde arabasız bir şehir planladığını açıklamıştı. Şehrin yüzde 40’ını kapsayan Yeşil Ağ (Grünes Nets) projesi, yeşil alanları birbirine bağlayan kaldırımların ve bisiklet yollarının bulunduğu caddelerde araba trafiğine izin vermeyecek. Projenin birden fazla hedefi var. Bunların başında iklim değişikliğiyle mücadele geliyor; şehrin ortalama sıcaklığı son atmış yılda 7 derece artmış, şimdiden 20 cm yükselen deniz seviyelerinin ise 2100 itibariyle 30 cm daha yükselmiş olacağı tahmin ediliyor. Yeşil alanları arttıran arabasız bir şehir, karbondioksit salınımını ve şiddetli yağışlar sonucu oluşan sel riskini de azaltıyor.

Paris ve Hamburg, iklim değişikliğiyle mücadele için araba trafiğini azaltma yolunda 3Hamburg gibi Kopenhag da 26 adet “bisiklet otoyolu” planı ile 2050 yılına kadar karbon nötr bir şehir hedefliyor.

Son yıllarda büyük önem kazanan doğa dostu kentleşme planları, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin neredeyse en etkin yolu: Betonların arasında “nefes alabilmek” ve yeşili yaşatmak için “çok geç” olmadan harekete geçmeliyiz.

Kaynak: Inhabitat, Inhabitat 2T4C News

SON YAZILAR

İZBAN’daki boş koltuk

Ege’nin medeniyetler beşiğinde büyüttüğü bir kenttir İzmir. Çarpık kentleşme yıllarıyla, eş, dost, tanıdık, ahbap, yandaş, kayırıla kayırıla bir tuhaf kentleşmiştir. Büyümüştür büyümesine ama körfez kenarına dizilmiş...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Bir depremin anatomisi: 1755 Lizbon Depremi

1 Kasım 1755 günü saat 9.40'ta, Avrupa’nın en büyük dördüncü kenti Lizbon’un neredeysetüm yerleşim alanlarını kullanılmaz hale getiren, Richter ölçeğine göre 8.5-9 şiddetinde bir deprem...

Şehir Plancıları “yeni yüzyılda planlama yapmaya, kentsel yaşamı dönüştürmeye” çağırıyor

Şehir Plancıları Odası (ŞPO), şehir plancıları başta olmak üzere tüm yurttaşları, 8 Kasım 2023 tarihinde Ankara'da, yeni yüzyılda planlama teması ile gerçekleştirilecek Dünya Şehircilik Günü...
Esra Çelik
Esra Çelik
Yaşar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık bölümü öğrencisi, flag futbol oyuncusu ve hayvan hakları aktivisti. İyileşme için okuyan, gören, "çeviren".

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol