Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıYumurtanın dünya üzerindeki en acımasız yiyeceklerden biri olduğunun 9 kanıtı

Yumurtanın dünya üzerindeki en acımasız yiyeceklerden biri olduğunun 9 kanıtı

-

Tükettiğimiz gıdaları sorgulamamızın zamanı geldi de geçiyor. Et ve süt tüketiminin dört ayaklı dostlarımıza verdiği acı ile yumurta üretimi sırasında kuş türlerinin çektiği acılar her gün artmaya devam ediyor. 

Gagalarının kesilmesi, takım kafeslerde doğal davranışlara getirilen kısıtlamalar, doğar doğmaz öğütücü makinelere giden erkek civcivler… Bu durumların hepsi tamamen bizim talebimiz doğrultusunda yapılıyor.

Et tüketimini etik bulmuyorsanız ve yumurta tüketimine devam ediyorsanız kapalı kapılar ardında neler yaşandığına bir göz atmalısınız. 

Gerçekleri göstermek için derlediğimiz yumurtanın en acımasız yiyeceklerden biri olduğunun 9 kanıtı:

1. Takım Kafesler

Tavukların yaşadığı aşırı hapsedilme durumları yumurta sektörünün en korkunç yönlerinden biri. Buralardaki tavukların hemen hemen hepsi ömürlerini bir not defterinin bile güçlükle sığabileceği takım haline getirilmiş anlamsız kafesler içinde geçiriyor.

2. Öğütücüler

Erkek civcivler yumurtlayamamaları ve “olgunlaşmalarının” yavaş olması sebebiyle yumurtadan çıkmalarının ardından geçen birkaç saat içerisinde katlediliyorlar. Bir kısmı öğütücülerde canlı bir biçimde parçalatılırken bazısı ise gaz verilerek veya boğdurularak öldürülüyorlar.

3. Gaga Kesme

Yumurtlayan tavukların halen yavru iken ısıtılmış bir bıçaklarla gagaları kesiliyor. Uygulama esnası ve sonrası fazlasıyla acı dolu olduğu için çoğu tavuk bu işlemin sonunda yemek yerken acı çektikleri için açlıktan ölüyor.

4. Varolmayan Kanun Düzenlemeleri

Mevcut “insani kesim” yasalarının kuşları kapsamaması sebebiyle fabrikalarda esaret altında tutulan tavukların yaşadıkları acı dolu hayata müdahale etmek ne yazık ki mümkün olmuyor. Bu durum ise halihazırda gerçekleşen suistimal vakalarının hayli katlanmasına sebebiyet veriyor.

5. Yaşanan Kısa Hayatlar

Tavukların doğal ortamlarında ortalama 10-12 yıl arası bir yaşam ömrüne sahip olmalarına karşın, bu fabrikalardaki tavuklar devamlı yumurtladıkları için iki yaşına gelmeden ölüyorlar.

6. Ambar Yangınları

Uluslararası vakalara bakıldığı zaman ne yazık ki yumurta fabrikalarındaki yangın durumlarının sayısı olağanüstü sayıda. Yaşam alanlarının fazlasıyla dar olması nedeniyle küçük bir bölgenin yanmasıyla bile yüzlerce tavuk diri diri yanarak can veriyor. Bu durumlara ek olarak su baskınları ve yıkılma durumları da sıkça rastlanır halde.

7. Doğal Davranışlara Getirilen Kısıtlamalar

Doğal yaşam şekilleri nasıl olursa olsun tavuklar, bulundukları kafeslerin içerisinde hareket edecekleri bir yer ve yuva yapma imkanı olmaksızın tellerin üzerinde ömürleri boyunca toprak zemin görmeden ve kanat çırpmadan yaşıyorlar.

8. Kırık Kemikler

Yaşadıkları duygusal ve sosyal mahrumiyetlerin yanında ek olarak hareketli bir hayat geçirmeleri gerektiği halde tavuklar bütün ömürlerini neredeyse hareket etmeden geçiriyorlar. Bu hayat ise birçok sağlık problemine, sakatlığa, kırılgan kemiklere ve kas yetmezliğine sebebiyet veriyor. Tavukların ortalama yüzde 30’u yaşamlarını kırılmış kemiklerle geçiriyorlar.

9. Varolmayan Veteriner Bakımları

Birçok yumurta fabrikasındaki tavuk açık yaraları ve yukarıda bahsedilen sağlık problemleri olmasına karşın herhangi bir biçimde tıbbi müdahaleden yoksun bir durumda bırakılıyor. Bu nedenle de tavuklar enfeksiyondan hayatlarını kaybedebiliyorlar.

Kaynak: MFA Blog

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol