Başarısızlık kelimesi her zaman olumsuz çağrışımlara bağlı olmuştur. İnsanlardaki başaramama korkusu çoğu zaman öyle kuvvetlidir ki şanslarını ve kendilerini yeni şeyleri denemekten alıkoyar. Oysa başarısızlık faydalarıyla birlikte gelir. Karakteri geliştirir. Sizi daha güçlü, daha esnek ve daha zeki kılar. Neyin işe yarayıp yaramadığını keşfedersiniz. Yaratıcı olmayı, absürt gözüken şeyleri denemeyi ve kendinize yeni bir yol açmayı öğrenirsiniz.
En önemlisi başarısızlık sizi korkusuz yapabilir. Bir kez çuvallayıp dibe vurduğunuzda, düze çıkmak için bir yeriniz artık yoktur. Yeni bir şey denerken başınıza gelebilecek en kötü şeyi deneyimlemişsinizdir zaten; başarısız olmuşsunuz. Böylece başarısızlık korkusu artık yakanızı bırakmayan sinir edici bir canavar gibi beyninizde belirmez. Tekrar ve tekrar denemekte özgür olursunuz.
Dünyanın en başarılı insanlarından bazıları, olağanüstü ölçüde başarısızlığı deneyimlemiş kişilerdir. Yine de direnip neyin işe yaradığını eninde sonunda buldular. Her türlü aksiliğe ve engele rağmen, kendilerinin bile hayal edemeyecekleri başarılara ulaşmış 16 ünlümüz:
1) Albert Einstein
4 yaşına kadar konuşamadı. Öğretmeni akranlarına göre “yavaş” ve “zihinsel engelli” olarak nitelendirdi.
Özel ve genel görelilik kuramını geliştirdi. Kuramsal fizik ve fotoelektrik etki üzerine çalışmalarından dolayı 1921 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.
“Aptallık ve dahilik arasındaki fark; dahiliğin sınırlarının olmasıdır.”
“Hayatında hiç hata yapmamış biri hiç yeni bir şey denememiştir demektir.”
2) Bill Gates
Harvard’dan ayrıldı. 1972’de ilk işi Traf-O-Data’yı kurdu. Bu şirket bir trafik sayım ve kontrol sistemi için yazılımlar üretiyordu. Sonuç hüsranla bitti.
Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft’u kurdu. Forbes dergisinde dünyanın en zengin insanları listesinde mütemadiyen 1 numarada yer aldı.
“Başarı berbat bir öğretmendir. Zeki insanları, hiç kaybetmeyeceklerine inandırır.”
“Başarıyı kutlamak iyidir ama başarısızlıklardan alınan dersleri öğrenmek daha önemlidir.”
3) Steve Jobs
Reed Üniversitesindeki eğitimini yarıda bıraktı. Kendi kurduğu şirketi Apple’dan 1985 yılında çıkan şirket içi kavga sonucu kovuldu.
Apple’dan kovulduktan sonra başka bir bilgisayar şirketi NEXT Computer’ı kurdu. 1996 yılında Apple şirketi, Jobs’u kurduğu şirkete geri getirmek için NEXT’i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. 1997 yılında Apple’ın tekrar CEO’su oldu. Yenilik mucidi olarak tanınmaktadir.
“Yaratıcılık, lider olmak ve takip eden olmak arasındaki farkta gizlidir.”
4) Oprah Winfrey
Yoksulluk içinde büyüdü. Cocukken cinsel istismara uğradi. 13 yaşında prematüre bir bebek dünyaya getirdi. Ne yazıkki bebeği kısa bir süre sonra vefat etti.
“Oprah Winfrey show” gündüz kuşağında Amerika’da en yüksek izlenme reytingi olan bir program haline geldi. 20’nci yüzyılın en zengin Afrika kökenli Amerikalısı oldu. Winfrey’i dünyanın en güçlü ve zengin kadınlarından biri haline getirdi.
“Ektiğin kadarını biçersin. Emeğin sana mutlaka aynı oranda geri döner.”
5) Walt Disney
Chicago’da dünyaya gelen Disney, orta hâlli bir ailenin çocuğu olarak büyüdü. Cep harçlığı kazanmak için bir süre gazete dağıttı. Birinci dünya savaşı sırasında Fransa’da ambulans şoförlüğü yaptı. Memleketine dönünce kimse ne gazete dağıtma işi ne de ambulans sürücü olarak iş verdi.
Mickey Mouse’un yaratıcısı, 59 Oscar adaylığından 22 sini alarak en çok Oscar kazanan kişi olarak tarihe geçti. Kurduğu Walt Disney şirketi, şu an yıllık 30 milyon dolar geliri olan bir medya devi haline geldi.
“Hayal edersen, yapabilirsin”
“Peşlerinden gidecek cesaretiniz varsa bütün rüyalar gerçek olabilir.”
6) Thomas Alva Edison
Öğretmenleri tarafından algılama zorluğu nedeniyle okuldan uzaklaştırıldı. Üretken olmadığı gerekçesiyle ilk iki işinden kovuldu. Ampülün icadında sayısız denemesi başarısızlıkla sonuçlandı.
1883 yılında en büyük icadı olan ampülü yaratıp halk arasında kullanılımının yayılmasını sağladı.
“Hayatın en büyük hataları başarıya ne kadar yaklaştıklarını bilmeyen insanların vazgeçmelerinden dolayı olur.”
“Sıkı bir çalışmanın yerini hiçbir şey alamaz. Deha yüzde 1 ilham, yüzde doksan dokuz terdir.”
7) Joanne Kathleen Rowling
İlk romanını yazmadan önce biten evliliği yüzünden depresyon ve fakirlik içindeydi. 12 yayın evi ilk romanını yayınlamayı reddetti. Bir yıl sonra yayınlamayı kabul eden yayın evi çocuk romanlarıyla az para kazacağını belirterek kendisine tam zamanlı iş bulmasını önerdi.
Yazdığı Harry Potter serisi 400 milyonun üzerinde kopya satarak tarihte en çok satılan kitap serisi oldu. Dünyada en çok okunan çocuk serisi oldu. Eserleri, Rowling’i tüm dünyada ve Birleşik Krallıkta en zengin kadın yaptı.
“Bize aslında kim olduğumuzu gösteren şey, yeteneklerimizden çok tercihlerimizdir.”
“Yeteri kadar cesursanız, her şey mümkün.”
8) Steven Spielberg
Rüyalarının okulu “Southern California Üniversitesi”nden üç kez atıldı.
Aynı üniversite 1994 yılında kendisine onur derecesi verdi ve hatta üniversitenin vekili de oldu. “Schindler’in listesi, Jaws, E.T, Titanic ve Jurassic Park” gibi birçok başarılı filme imzasını attı.
“Yaşam için hayal ediyorum.”
“Hata kaçınılmaz, başarı ise bulunması zordur.”
9) Marilyn Monroe
Mankenlik ajansı tarafından sekreterlik yapmasının daha iyi olacağı söylenerek reddedildi. Colombia Pictures tarafından ilk sözleşmesi yeterince sempatik ve yetenekli bir aktris olmadığı gerekçesiyle feshedildi.
Tüm zamanların ikon aktristi ve seks sembolü oldu. Ayrıca Amerikan film endüstrisi tarafından tüm zamanların en önemli altıncı kadın oyuncusu seçildi.
“Eğer bir kadına doğru ayakkabıyı verirseniz sizin için dünyayı bile fethedebilir.”
“Ben para kazanmak istemiyorum, sadece harika olmak istiyorum.”
10) Brian Acton
2009 yılında Facebook ve Twitter’a iş başvurusu reddedildi. 4 yıl sonra arkadaşı Jan Koum ile birlikte “WhatsApp” adlı mesajlaşma uygulamasını yarattı. Yarattığı uygulama o kadar popüler oldu ki bir zamanlar onu reddeden Facebook uygulamasını 16 milyon dolara satın aldı.
“Facebook beni hayal kırıklığına uğrattı. Bazı muhteşem insanlarla tanışmak için harika bir fırsattı. Hayatın bana getireceği bir sonraki macerasını dört gözle bekliyorum.”
11) Vincent Van Gogh
Hayatı boyunca tek bir resim sattı, o da arkadaşlarına. Yıllarca sinir bozukluğu ve ruh hastalıklarıyla boğuştu. 900’ün üzerinde yağlı boya resmi yaptı. Yaptığı eserler dünyanın en değerli ve en pahalı resimleri olarak kabul edildi.
“Resim yapmayı hayal ettim ve hayal ettiğim resmi yaptım.”
“Hiçbir şey yapmamaya cesaretimiz olmasaydı, hayat nasıl olurdu?”
12) James Dyson
15 yılını vakumu icat etmeye adadı. 5 bin 126 başarısız denemenin sonunda günümüzde kullanılan halini yaratabildi.
1993 yılında milyon dolarlık teknolojik şirket kurdu. Dyson markası şu an tüm dünyada en çok satılan elektrik süpürgesi oldu.
“Gercekleştiğini görmek için inatçı bir fikre inanmanız gerekmektedir. Her başarısızlık beni gerçekleştirmeye daha çok yaklaştırdı.”
13) Micheal Jordan
Okuldaki ikinci yılında okul takımına girmeye calışsa da 1,80’lik boyunun kısa görülmesi nedeniyle takımdan çıkarıldı. Günlerce odasından çıkmayıp ağladı.
Tüm zamanların en iyi basketbolcusu oldu. Aynı zamanda basketboldaki en iyi savunma oyuncusu olarak ünlendi.
“Kariyerim boyunca 9 binden fazla başarısız atış yaptım. 300’den fazla oyun kaybettim. 26 kez oyun kazandıracak atışı ıskaladım. Çabaladıkça başarısız oldum. Başarısız oldukça çabaladım. Başarımın sırrı işte budur.”
14) Stephen King
İlk kitabı Carrie 30 kez reddedildi. “Olumsuz ütopyalari ele alan bilim kurguyla ilgilenmiyoruz. Bu tarz romanlar satmaz” gibi yorumlar aldı. Aldığı olumsuz dönüşler yüzünden yazdıklarını çöpe attı fakat eşi tekrar denemesi için onu cesaretlendirdi.
Eserleri 350 milyondan fazla kopya sattı. Kitaplarının çoğu sinemaya ve çizgi romana uyarlandı. Onlarca ödül aldı.
“Yetenek sofra tuzundan ucuzdur. Başarılı insanları, yetenekli insanlardan ayıran özellik çok çalışmalarıdır.”
15) Henry Ford
İlk iki denemesinde kurmaya çalıştığı şirket işe yaramadı. Yarattığı ilk prototipi işe yaramadı. İkinci denemesinde yönetim kurulu şirketi dağıttı ve Henry Ford’a olan inançlarını kaybettiler.
3’üncü şirketi olan Ford Motor’un sahibi olarak, dünyanın en zengin ve tanınan kişisi oldu. Ford’un otomobil üretim taslağı sadece sanayi üretimini değil “Fordizm” kültürüyle de etkiledi. Pahalı olmayan malların kitlesel üretimi çalışanlarının yüksek vergileriyle eşleşti.
“Başarısızlık, daha zekice başlama fırsatından başka bir şey değildir.”
“Yapabileceğinize inansanız ya da inanmasanız da, haklısınız.”
16) Larry Page & Sergey Brin
Kolaj projesi bir parçası olarak bir arama motoru yaratmak icin sayfa tıklama algoritması geliştirdiler. Birçok internet şirketine pazarlamaya calıştılar fakat hep reddedildiler. Kimse bu fikirlerini dikkate almadı. Google Inc. şirketi bugün dünyadaki en iyi arama motoru olan internet devidir.
“Büyük problemleri çözmek küçük problemlerden kolaydır.”
“Dünyayı değistiriyorsanız, önemli şeyler üzerine çalışıyorsunuz demektir. Sabahları uyanmaya heveslisinizdir.”
Kaynak: The Plaid Zebra