Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Gıda Toplulukları Çalıştayı Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüsü’nde, Türkiye’nin tüm bölgelerinden gıda toplulukları, kooperatifler, üreticiler, inisiyatifler ve bireysel katılımcılarla 8 Aralık’ta gerçekleştirilecek.
Güncel bilgiler geldikçe buradan da paylaşmaya gayret edeceğim. Detayları çalıştayın etkinlik sayfasında da takip edebilirsiniz. Ekolojik yaşam, temiz gıda, beslenme ve doğa ile uyumlu çalışmalar gibi başlıklar ilginizi çekiyorsa çalıştaya kayıt yaptırmanızı tavsiye ederim. Her şeyden önce bütüncül bir yaşam amacıyla bir araya gelmiş insanlarla yan yana oluyorsunuz. Onların fikirlerini deniyorsunuz, hareketleri sizlere ilham oluyor. İçinizdeki potansiyellere ve heyecanlara ışık tutuyorsunuz. Ekşi ekmek yapma atölyesinde sorular soruyor, hemen yanınızdaki insanla ekmek yaparken yaşadığı sorunlar üzerine paylaşımda bulunuyorsunuz. Bu sınırlandırılmış ve odaklanılmış mekanda, 8 Aralık Cumartesi günü yılda bir gerçekleşen şölenin içinde olun derim. Çalıştay konularının aşağıdaki gibi akması planlanıyor.
- Temiz gıda yerine “adil, temiz ve sağlıklı gıda”,
- Tohumdan sofraya gıdanın yolculuğu,
- Ekolojik mücadele ve doğa ile uyumlu çalışmalar,
- Gıda toplulukları nedir, neyi amaçlar, nasıl dahil olunur,
- Gıda mücadelesinin önündeki engeller ve bunları nasıl aşabileceğimize yönelik çözümler,
- Gıda toplulukları gelişmek ve yayılmak için neler yapıyor, ne gibi engellerle karşılaşıyor, bunlarla nasıl mücadele ediyor,
Bir araya gelmenin, birlikte karar almanın, tartışmanın, üretmenin bir örneği olarak her geçen yıl sayımız artıyor, biraz daha çoğalıyoruz. Çözümlenmeyi bekleyen sorunları tek başımıza değil, hep birlikte aşabileceğimiz bilinciyle, el ele, gönül gönüle, kafa kafaya verip “neler üretebiliriz”i konuşmak üzere üreticiler ve türeticiler olarak bir araya geliyoruz.
Gıda mücadelesi, ekoloji mücadelesi, üreticiler ve gıda toplulukları dayanışması, gıda topluluklarının hayatı dönüştürücü etkileri üzerine konuşacağımız ve karşılaştığımız sorunlara somut çözüm önerileri bulmaya çalışacağımız çalıştayda, birçok farklı konuda pratik uygulama atölyeleri de yer alacak.. Yurt içinden pek çok gıda topluluğu deneyimlerini paylaşma ve birbirleri ile tanışma fırsatı bulurken, aynı zamanda Polonya’dan Paulina Firak’ın, Gıda Kooperatifleri konusunda kendi deneyimlerini bizlerle paylaşacağı bir de sunum olacak.
Program
- 09:00 – 09:30 Tanışma ve Kayıt (gün boyu)
- 09:30 – 10:15 Atölyeler
- Kentte Ekolojik Atık Dönüşümü: Kompost
❃ Sirke Yapımı
❃ Merhem Atölyesi
❃ Ekmek Atölyesi
❃ Bira Atölyesi
❃ Turşu yapımı - 10:15 – 10:30 Ara
- 10:30 – 11:00 Açılış Konuşması – Paydaşlar ve Destekçiler Tanıtımı
- 11:00 – 12:00 Wawel Gıda Kooperatifi (Krakow, Polonya) & Nyeleni Polonya – Paulina Firak Sunumu
- 12:00 – 13:00 Öğle Arası
- 13:00 – 14:30 Paralel Oturumlar (A) – FORUMLAR+ATÖLYE
❃ Yerel Tohum, Tohumculuk Yasası ve Yansımaları
❃ Gıda Toplulukları ile Diğer Topluluklar Arasındaki Köprüler
❃ Gıda Topluluklarının Çoğalması ve Güçlenmesi (Yeni Türeticilerin Örgütlenmesi)
❃ Yeni Nesil Örgütlenmeler
❃ Atölye (Balkon/Kent Bahçeciliği) - 14:30 – 16:00 Ara – Gıda Topluluklarıyla ve Üreticilerle Tanışma
- 16:00 – 17:30 Paralel Oturumlar (B) – FORUMLAR+ATÖLYE
❃ Gıda Toplulukları ile Üreticiler Arasındaki Köprüler
❃ Gıda Topluluklarının Sorunları (1)
❃ Gıda Topluluklarının Sorunları (2)
❃ Üretim ve Tüketim Süreçlerinde Kavramları Ortaklaştırabilme
❃ Gıda Topluluklarının Yaşamı Dönüştürmesi
❃ Atölye (Probiyotik Gazoz Yapımı) - 17:30 – 17:45 Ara
- 17:45 – 19:15 Kapanış Etkinliği
- 19:15 – 22:30 Akşam Yemeği (Sevgi ve Barış Teknesi Turu)
Gıda Toplulukları Çalıştayı İmece Grubu
Paydaşlar: Anadoluda Yaşam, Banadura Gıda Topluluğu, Beşiktaş Kooperatifi Girişimi, BİTOT (BİTOT – Batı İzmir Topluluk Destekli Tarım Grubu), Bostan’dan Tatavla’ya Gıda Topluluğu, DBB (Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Ağı), DÜRTÜK (Direnen Üretici Tüketici Kolektifi), GETO (Gediz Ekoloji Topluluğu), Halk-Bes-Koop (Halkevleri Beslenme ve Gıda Atölyesi Tüketim Kooperatifi), Homeros Gıda Topluluğu, Kadıköy Kooperatifi, Koşuyolu Kooperatifi Girişimi, Kuzey Adana Gıda Topluluğu, “Senin de Bir Kovanın Olsun” Gıda Topluluğu, Yeryüzü Derneği Gıda Toplulukları, Yeşil Düşünce Derneği Gıda Toplulukları, Yeşil Gıda Topluluğu
Destekçiler: Boğaziçi Üniversitesi Köy ve Kooperatifçilik Kulübü, Ekoharita.org, Gidatopluluklari.org, Heinrich Böll Vakfı, Kadıköy Kent Konseyi, Sarıyer Belediyesi, Sıfır Çöp Platformu
ÖNEMLİ NOTLAR:
❀ Etkinlik ücretsizdir.
❀ Üniversiteye girişte sorun yaşanmaması için katılımcıların linkteki formu en geç 5 Aralık Çarşamba gününe kadar doldurarak kayıt yaptırmaları gerekmektedir.
❀ Kampüse girebilmek için nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport ya da öğrenci kimliğinizi yanınızda getirmeyi unutmayın!
❀ Etkinliğin yapılacağı bina ve salonlar tekerlekli sandalye erişime uygundur, binada tekerlekli sandalye erişimine uygun tuvalet bulunmaktadır.
❀ Yabancı konuklarımız ve yabancı dildeki sunumlar için, ana salonda etkinlik süresince simultane çeviri yapılacaktır. Simultane çeviri cihazını almak için ikinci bir kimlik (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport, öğrenci kimliği, paso) gerekmektedir.
❀ Kreşten yararlanmak için formda yer alan kreş seçeneğini “evet” olarak işaretlemeyi unutmayınız.
❀ Atık çıkmaması adına matara/bardak/tabak/çatalınızı yanınızda getirmenizi önemle rica ederiz.
❀ Öğle yemeği için katılımcıların kendi yemeklerini getirdikleri ortak bir sofra kurmak her yıl geleneğimiz oldu, bu yıl da paylaşmak istediğiniz yiyecekleri getirebilirsiniz.
❀ Dileyenler ihtiyaçlarını üniversite kantininden karşılayabilirler.
❀ Program içeriğinde değişiklikler olduğu takdirde etkinlik sayfasından duyurulacaktır, lütfen etkinlik sayfamızı takip ediniz.