Ana SayfaEkoloji5’li çetenin yeni talan alanı: Akbelen

5’li çetenin yeni talan alanı: Akbelen

-

Devlet-şirket el ele politikaları her ne kadar bir kesimi zenginleştirse de halkın kalan büyük çoğunluğunu sahipsiz bırakıyor. Aidiyet ihtiyacı şöyle dursun temel haklarını bile gasp edebiliyor; nefesini kesiyor. Sadece yöre halkının değil hepimizin canını yakan bir testereyle. Yeşil bilinci oturmamış ve paraya tamah eden iktidarın izin verdiği şirketlerin, gözünü diktiği son yer Muğla’nın Milas İlçesi’ne bağlı İkizköy Mahallesi’nde yer alan Akbelen Ormanı.

Orman, Limak-IC İÇTAŞ ortaklığının Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne yakıt sağlayan linyit madeni sahasını genişletmek amacıyla talan ediliyor. Esasen köylü ve şirketin ilk karşılaşması 2019 yılının Ekim ayında şirketin, köylüye topraklarını kendilerine satmaları için ihbarname çekmeleriyle başlıyor. Çevre köylerde de istimlak edilen yerler olduğunu ve köylerini terk edip Milas’ın merkezine yerleşenler olduğunu söyleyen köylüler bu tarihlerde başka yaşam destek savunucularıyla İkizköy Çevre Komitesi’ni kurdu ve direniş 4 yıldır sürüyordu.

Bakanlık onayladı

Süreç, mahkeme ve avukatlar eşliğinde geçen itirazlarla ilerledi. 23 Nisan 2021’de sokağa çıkma yasağından faydalanan şirket kesim için gitti fakat direnişle karşılaştı. Daha sonra ise 740 dönüm için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işletmeye açılmaya onayı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine yerli halk, dernekler aracılığıyla Orman Genel Müdürlüğü’ne karşı Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma davası açtı.

Davanın devam ettiği sırada 24 Temmuz 2023 sabahı kesim için tekrar geldiler. Köylülerin acı içinde kesime engel olmaya çalıştığı videolar kısa sürede sosyal medya üzerinden tüm halkın ilgisine ulaştı. Yaşam savunucuları, dernekler, bireyler, siyasetçiler Akbelen’e desteğe gittiler fakat jandarmanın sert müdahalesi sonucu kesimin önüne geçilemedi. Kesilmemesi için ağaçlarına sarılarak koruyan köylülerin kollarını jandarma güçlükle çözdü. Çadırlı nöbet tutulsa da gözaltılar, biber gazı ve tazyikli su ile jandarma alanı kapattı. Bugün direniş 6. gününde ve ormanın çok büyük bir alanında 150 yıllık ağaçlar kesildi bile.

Su tehdit altında

Akbelenliler daha önce kendilerine yakın mevki olan Karadam ve Işıkdere’de yerinden yurdundan edilen köylüleri gördüğü için sıranın kendilerine geldiğini ve başlarına gelecekleri bildiklerini söylüyorlar. Zeytinlik bölgenin verimsizleştiği ve bölgenin suyunun da tehdit altında olduğu belirtiliyor.

Avukat İsmail Hakkı Atal, konuya ilişki açıklamasında: “Burası gidecek olursa Bodrum susuz kalacak. Hacettepe Üniversitesi Jeoloji bölümünün yaptığı bir araştırma, burada kömürün blok halde durduğu için Çamköy, Karacahisar suyunun Bodrum’a akabildiğini gösteriyor.” dedi. Ayrıca Atal, Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL) tarafından hazırlanan “Kronik kömür kirliliği Türkiye: Kümülatif sağlık etkileri” araştırmasını paylaştı. Bu araştırmaya göre Yeniköy Termik Santrali 1986’dan beri 23 bin 595 kişinin erken yaşta ölümüne yol açtı ve 36 yılda santralin yol açtığı toplam sağlık maliyeti 508 milyar TL oldu.

“Tarif edilemez acılar içindeyiz”

BBC Türkçe’ye konuşan, yerli Ali İhsan Işık, “Sabah giderken bu çam ağaçlarının hepsi ayaktaydı. Bir gün önce bunlarla vedalaşmak istedim, kesileceklerini biliyorsun çünkü ama ormana sokmadılar. Gözlerimize biber gazı sıktılar. Buraya gaz bombası attılar. Biz işgal altındayız sanki. Biz sanki Türk milleti değiliz. Bu askerler kime hizmet ediyor ben anlamadım. Şirket işletiyor burayı, neden şirketi koruyor? Bizleri koruması gerekiyor. Ben çok üzgünüm. Acı içindeyiz. Tarif edilmez acılar içinde yaşıyoruz.” dedi.

“Şu an bir canımız kaldı”

Anka Haber’e konuşan bir köylü ise, “Belki 100 kişi var kesimci. Saniyede bir tane, gözümüzün önünde koca dağı bitirdiler. Nerede bu memleketin insanı?” diye sordu ve şöyle devam etti: “Benim çocukluğumda o kadar güzel çam balı vardı ki… Bizim tütüncülüğümüz vardı, bitti. Hayvancılığımız vardı, bitti. Şu an bir canımız kaldı. Canımızı alsalardı, bize böyle işkence çektireceklerine. Termik iş diyenler, termik aş diyenler, termik para diyenler… Cebin para ile dolsa, ekmek olmadıktan sonra çare yok. Şu termiğin dumanı tütsün diye; ovaları, ağaçları, zeytinliklerimizi, bahçelerimizi bitirdiler.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, Akbelen Ormanında 5 günde 78 hektarlık alanda iş makineleri ve hızarlarla ağaçlar kesildi. Şu anda bölgede kesilen ağaçlar toplanıyor ve taşınıyor. Orman Genel Müdürlüğü’nün 2 gün içinde alanı temizleyip ilgili şirkete temsil edeceği belirtiliyor.

Başlık görseli: Kuzey Ormanları Savunması

Akbelen Ormanı’ndaki Abluka Kaldırılsın, Kesim Kararı Durdurulsun!

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Ekoloji örgütlerinden Erzincan İliç için ortak açıklama

"Beklenen" felaket Erzincan İliç’te 13 Şubat 2024 tarihinde yaşandı. Uzmanlara kulak asmayan rantçılar para hırsları ile "öldürmeye", iktidar yargısıyla, bakanıyla, uygulamasıyla cinayetlere ortak olmaya ve...

Akbelen Ormanı TBMM Olağanüstü Genel Kurulu İçin Bilgi Notu

Geleceğini düşünenler Akbelen için mücadele ediyor. Yaşam Savunucuları TBMM'nin Akbelen gündemi ile olağanüstü toplanması için çağrı yapmış ve eklemişti: Koltukları boş görmek istemiyoruz! Direnen yaşam...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol