Kaindy Gölü, Kazakistan’ın Tanrı Dağları’nda yer alan 400 metre uzunluğunda ve ilk bakışta sıradan görünen bir göldür. Ağaçların kurumuş dalları donmuş bir su üzerinden yukarı doğru yükselen kristaller gibi görünmektedir. Bu şaşırtıcı olayın nasıl gerçekleştiğini anlayabilmek için 1911 yılına dönmemiz gerekiyor.
1911 yılında Kazakistan’da gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki deprem bu bölgede büyük jeolojik değişikliklere yol açmıştır. Yaşanan büyük heyelanla beraber suların aktığı boğaz tıkanmış ve çam ağaçlarını içine alan bu doğal göl oluşmuştur.
Denizden 2 bin metre yüksekte olan Kaindy Gölü’nün su sıcaklığı, yazın dahi 6 dereceyi aşmayacak kadar soğuktur. Su, bu soğukluğuyla boğulmakta olan ağaçları korumuştur ve yüzyıl kadar daha bu büyük çam ağaçlarını koruyabilecektir.
İnsan elinin değmediği her yerde doğa kendi kendine sahip çıkmak için akla gelmedik yollara başvurur, Kaindy Gölü’nün çam ağaçları için yaptığı bize mucizevi gelebilir ama doğa bunu yaparken en basit halindedir her zaman.
Kaynak: Catin Water
Hazırlayan: Engin Düz