Ana SayfaKültür & SanatKitapHer öğrencinin okuması gereken 10 klasik eser

Her öğrencinin okuması gereken 10 klasik eser

-

Biz öğrenciler, okumalara ve ödevlere gömülmüş vaziyetteyiz. Ancak bilginizi arttırmak, konfor alanınızdan çıkmak ve eğlenmek istiyorsanız, orijinal klasik kitaplar başlangıç için oldukça iyi bir alternatif.

Bir gün internet kesilirse diye sakladığınız bu klasikler, muhtemelen okunacaklar listenizin biraz dışında bir yerdeler. Fakat bazıları Avrupa’nın en eski ve belki de kurgu, tarih, felsefe ve tiyatrodaki en iyi örnekleri olan bu klasikleri almıyorsanız muhtemelen hep bir yönünüz eksik kalacak.

Roma ve Yunan klasikleri, biz çocukları şaşırtan Yunan efsanelerinin barındırdığı sözcüklerden, ilk siyasi feminist ihtilafı sayesinde ortaya çıkan sapkın hükümdarların gizli özel odalarına kadar hepsini kapsıyordu.


Güzel olan bu yazıların İngiliz edebiyatının gelişmesinde önemli bir rol oynamasıdır, fakat bu listeyi yapmak için gerçekten okumaya değecek kadar ilginç olmaları gerekiyordu.


Okumak size eziyet gelmeyecek aksine ufkunuzu genişletip eğlenebileceksiniz. Ya da en azından otobüsle okula giderken elinizdeki kitapla insanları etkileyebileceksiniz.

  1. Homeros-Odysseia
    Birçok kişi Truva filminden ve Truva Savaşında meydana gelen olaylardan dolayı Homeros’un İlyada’sını, Odysseus’un Ithaka’ya dönüş yolculuğundan daha fazla biliyordur.
    Ama bu başka heyecan verici ve kanlı bir maceradan çok daha fazlası. Kitabın karakterleri Tepegözleri kör eder ve onları domuza dönüştürür fakat şiir aynı zamanda insan dürtüleri hakkında önemli sorular sorar.
    Odysseus’un oğlu Telemakhos olayına göre, antik Yunanistan’da reşit olmak ne demektir? Odysseus, başarılarını anlatırken gerçekleri mi söylemektedir? Eşi Penelope’ye kur yapan erkekleri vahşice katletmesi haklı görülebilir mi?
    Cevaplar bize kalmış.
  2. Euripides-Medea
    İki buçuk bin yıldır insanların, bir Yunan trajedisi olan Medea hakkında farklı görüşleri vardı. Medea, tereddüt bile etmeden kendi çocuklarına kıyan kalpsiz bir anne mi yoksa eline geçen tek fırsatı değerlendiren istismara uğramış bir kadın mıydı?
    Onu bu ortasına düştüğü korkunç durumda tam anlamıyla haklı görmek imkansız. Euripides’in kitabında geçen çatışmalar, şeytani güçle patlak vermektedir. Kitabın sürekli kopyaları yapıldı fakat hiçbiri aslının yanına yaklaşamadı.
  3. Euripides-Hippolytus
    Kadın düşmanlığı, suç ve ailevi bağlar gibi konuları barındıran ve çok az sahnelenmiş bir Yunan trajedisidir.
    Anti kahraman Hippolytus, bakir bir erkektir ve avcılık tanrıçası Artemis’e tapmaktadır fakat daha en başında bu durum aşk tanrıçası Aphrodite’nın korkunç konuşmasıyla sarpa sarıyor ve Hippolytus onu reddettiği için korkunç bir tuzağa düşüyor.
    Oyun, aynı anda suçun hem herkeste hem de kimsede olmasıyla insanların ve yaptıklarının ahlaki açıdan nasıl belirsiz bir alanda bulunduğunu anlatan en iyi sınavlardan biri olarak görülebilir.
  4. Sofocles-Antigone
    Antigone’un Yunan trajedisi, Antigone’un kralın emirlerine uymayan ve Thebes şehrinde vatan haini olarak görülen erkek kardeşlerini saklamasını, dolayısıyla aile ve devlet ilişkilerinin çatışmasını konu alıyor.
    Trajedi, sivil itaatsizlik, cinsiyet ve aile bağlarını incelemektedir. Herkes her şeyi kaybedebilir. Antik Yunan tiyatrosunda başka bir neşeli gün, aynı zamanda muhteşem bir okuma günüdür.
    2014 yılında Suriyeli kadınların Beyrut’taki bir mülteci kampında gösterdiği performans, bunun süregelen gücünün bir kanıtıdır.
  5. Aristofanes-Lysistrata
    Sparta ile barış sağlanana kadar kadınların erkeklerle cinsel ilişkiye girmeyi reddetmeleri de dahil olmak üzere Atinalı kadınların gerçekleştirdiği birçok protestoya öncülük eden kahraman Lysistrata ile M.Ö. 5. yy Atinasının en önde gelen güldürü türünde oyun yazarından etkili bir komedi.
    Tarih boyunca bu bilfiil tekrarlanmış ve hatta Spike Lee’nin son filmi Chi-Raq’ı etkilediği de söylenmiştir. Antik Yunan komedisini okumanın tuhaf olduğu ise bir gerçektir.
    Bir kere, her şeyi etraflıca okumamalısınız. Çoğunlukla erkek politikacıların nasıl kaba ve/veya kadınsı olduğu konusundaki siyasi şakaları görmezden gelmelisiniz. Hikayede geçen ince şakalar zaten yeterince güçlüdür.
  6. Platon-Menon
    Meno, Sokrates’e “erdemin” öğretilip öğretilemeyeceğini sorar.Böylece de iki adam arasında, Platon’un hayal gücü ve tanımlaması ile ortaya çıkan geniş kapsamlı bir diyalog başlar.
    Fakat bazı gariplikler de vardır. Özellikle bir kölenin sorulara geometrik cevaplar verebilmesi, geçmişteki her şeyi bildiğini ve sadece “hatırlaması” gerektiğini gösterir.
    Eğlenceli tanımlamayla, güzel, eski moda, tartışmacı felsefeye ve zaman zaman aksini kanıtladığınızda mutlu olacağınız tehlikeli tartışmalara girmek istiyorsanız, bu harika bir felsefe yapabilmek için okunası bir diyalogdur.
  7. Herodot-Tarih
    Bunun tarihin açık, kronolojik ve olgusal bir açıklaması olmasını beklemeyin. Çünkü bu kesinlikle daha iyisi.
    Herodot bu eserini M.Ö. 5.yy’da gerçekleşen Pers-Yunan Savaşının bir araştırması olarak görmektedir. Belki de, Etiyopya kabilesinin yeme alışkanlıklarını ve devlet adamlarının neye benzediğini anlatmak için yaptığı bir araştırma olarak da görülebilir.
    Fakat bu eser, tarihsel türlerin babası Herodot’un garip ama büyüleyici anlatımıyla bir anlam ifade eder.
  8. Aristoteles-Poetika
    Bu, Yunanistan’ın en iyi bilgelerinden birinden edebiyat eleştirisine giden kısa ve kolay bir yoldur.Bu eleştirilerden bazıları eski moda, bazıları ise zekicedir.
    Trajik bir ani değişiklik ve trajik kusur ifadeleri tiyatro konusundaki tartışmalara egemen olmuştur ve özellikle de yanlış anlaşılması sebebiyle kaynağında okunmalıdır.
  9. Ovidius-Dönüşümler
    Romalı şairlerin yaptığı değişiklikler hakkında birbiriyle bağlantılı hikayelerden alacağınız gerçek bir haz. Eğer gençken Yunan efsanelerini okuduysanız, muhtemelen geldikleri yer burasıdır.
    Dönüşümler eseri, birçok Rönesans ressamına ilham kaynağı olmuş, bu sebeple de çok kültürlü alanlarda fazlasıyla kullanılmıştır. Hikayelerin bazıları pek hoş değildir; babalarına aşık olan kızlar ve birbirlerine ihanet eden sevgililer.
  10. Petronius-Satirikon
    Bu çalışma, en ünlü kısmının ‘Trimalchio’nun Yemeği” olmasıyla birlikte Roma toplumundaki tüm sınıflara hitap etmektedir. Bu kısımda sonradan görme bir kişi acımasızca Trimalchio’nun pişmemiş yemekleriyle alay eder.
    1.yy’da Roma’daki sınıflara derinlemesine bir bakış, modern Britanya’ya karşıki tutumlarda benzerlik göstermektedir.
    Ayrıca tükettikleri yiyeceklerin miktarı ve çeşitleri hem kötü hem de büyüleyicidir. Kitabın atmosferi genelde yetişkinlerin okuyabileceği Korkunç Tarih üzerindedir.

Kaynak: Independent

SON YAZILAR

Dünyanın Öteki Yüzü: Genç yazardan alışılmışın dışında hayaller kur(dur)an öyküler

EdebiyatHaber’de gerçekleştirdiği Yazarın Odası söyleşileriyle tanıdığımız Meltem Dağcı’nın ilk öykü kitabı Dünyanın Öteki Yüzü, İthaki Yayınları’ndan çıktı. Yetmiş yaşına geldiğinde ölüm şeklini seçme özgürlüğüne kavuşan kadınlar,...

Yeryüzüne Dayanabilmek…

Düşünüyorum da acaba neden yazıyoruz?  Hele ki günümüzde hiç kimsenin doğru dürüst okumadığını bilirken... O halde sadece kendimizi tatmin etmek için mi yazıyoruz? Yoksa bu, karşı...

Hayalleri yarım kalmadı sadece korktular ama susmadılar…

Farkında olduğum şey sadece buydu; bir sistem tutturulmuş ve o sistemin onları koruduğuna inanan birkaç fanatiğin zaman içerisindeki kontrolsüz baskısının sonuçlarını izliyorum şu dünyada aklımı...

Öngörülemeyenler üstüne; kişisel bellek, büyük veri ve algoritmalara dair

Yapay zekanın ve algoritmaların telefonlarda ortam dinlemesi yaptığı hepimizin bildiği ama çokça dile getirilmeyen ya da tartışılmayan bir durum halini aldı. Varsayalım, arkadaşlarımızla konuşuyoruz: “Ne...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol