14. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 1-7 Mayıs tarihleri arasında izleyicilerle buluşuyor!
İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak gerçekleşecek festival bu yıl “Perdeyi aç, sesin sarsın dünyayı!” diyerek 32’si kurmaca, 39’u belgesel ve 3’ü de canlandırma olmak üzere toplam 74 film gösterilecek.
2 Mayıs 2018 saat 19:30’da Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak açılış gecesini Berkay Ateş sunacak.
Festival bütün gösterimlerini ücretsiz olarak izleyicisiyle buluşturmaya bu yıl da devam edecek.
Festival İsveç yapımı “Antifaşist” (Antifascisterna) ile açılacak. Ayşe Tütüncü Üçlüsü’nün bir dinletisinin olacağı gecede her yıl olduğu gibi bu yıl da sinemaya verdiği emeği nedeniyle bir set emekçisine ‘teşekkür plaketi’ verilecek.
14. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali 4 şehirdeki gösterimlerden sonra birçok şehirde tekrarlanarak bütün yıl sürecek uzun bir yolculuğa çıkacak.
Türkiye ve dünyanın dört bir yanından, emekçilerin yaşamlarını ve mücadele deneyimlerini izleyicilerle buluşturmayı ve ülkemizde işçi filmi üretimini özendirmeyi amaçlayan festival;
Sine-Sen (DİSK), Dev Sağlık-İş (DİSK), Basın-iş (DİSK), Tez Koop-İş (TÜRK-İŞ),
Tek Gıda-İş(TÜRK-İŞ), Ses (KESK), Türk Tabipleri Birliği, Halkevleri, Sendika.Org, Alternatif Medya Derneği tarafından düzenleniyor.
BİRÇOK İLK GÖSTERİMİN OLDUĞU ZENGİN FİLM PROGRAMI
Festivalde bu yıl ilk gösterimlerini gerçekleştirecek filmlerin de olduğu farklı ülkelerden filmler var.
- 2018 yapımı Marzo-Mart filmi Türkiye’de ilk defa gösterilecek. Yönetmeni Ana Bovino festivalimizin konuğu olarak Arjantin’den gelecek ve 3 Mayıs akşamı filmlerinin özel gösterimine katılacak.
- Festivalimizde daha önce gösterdiğimiz “Yağmuru Bile” (También la lluvia) filminin yönetmeni Iciar Bollein’in yönettiği, Paul Laverty’nin senaryosunu yazdığı “Zeytin Ağacı” (El Olivio) filmini Türkiye’de ilk defa göstereceğiz.
- Festival her yıl Japonya sinema tarihinden bir filmi seçiyor ve Japoncadan Türkçeye çevirerek gösteriyor. Bu yıl da Kaneto Shindo’nun yönettiği 1960 yapımı “Çıplak Ada” (Hadaka No Shima) filmi seyirci ile buluşacak.
- Meksika’dan Javier García’nın yönettiği 2017 yapımı “Umudun Mutfağı” (La Cocina de Las Patronas) filmi ülkemizde ilk defa gösterilecek
- Ken Loach’ın yönetmenliğini gerçekleştirdiği “Mcİftira” ( Mclibel) Türkiye’de ilk defa festivalimizde gösterilecek
- Türkiye’de ilk defa gösterilecek bir diğer filmimiz “Antifaşist” (Antifascisterna) ise İsveç’ten. Film, bugün faşizmin Avrupa’da nasıl kitleselleştiğini ve ona karşı mücadele eden antifaşistleri akıcı bir dille anlatmış.
Ayrıca daha önce ülkemizde gösterime giren ancak az sayıda sinema salonunda yer bulabilen Vuslat Saraçoğlu’nun yönettiği “Borç”, Tolga Karaçelik’in yönettiği “Kelebekler”, Ender Özkahraman’ın yönettiği “Zor Bir Karar”, Şükrü Alaçam’ın yönettiği “Locman” , Süleyman Arda Eminçe’nin yönettiği “Suç Unsuru” filmlerini kaçıranlar bu filmleri festivalde izleme fırsatı bulacaklar.
İşçi Filmleri Festivali kapsamında, 4 Mayıs 2019 tarihinde Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde sinema yazarı Şenay Aydemir ve Önder Özdemir’in kolaylaştırıcılığında Türkiye’deki alternatif festivallerin temsilcilerinin katılımıyla” Alternatif festivaller, sinemada tekelleşme ve sansür” konulu bir forum-söyleşi gerçekleştirilecektir.
Festival filmlerinin 4 ildeki gösterim yerleri:
İstanbul Avrupa Yakası: Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Sineması, Yeşilçam Sineması, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Komşu Kapısı Maçka Dayanışma Derneği
İstanbul Anadolu Yakası: Caddebostan Kültür Merkezi, Kozyatağı Kültür Merkezi, İstanbul Tabip Odası Kadıköy temsilciliği, Kimya Mühendisleri Odası, Kadıköy Halkevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi
Ankara: Çağdaş Sanatlar Merkezi, Sinetopya, ODTÜ Vişnelik Tesisleri
Çankaya Evleri, Halkevi Şubeleri
İzmir: ; İzmir Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi, İzmir Sanat, İzmir Halkevi, Buca Hasanağa Parkı, İzmir Karantina Meydanı Açık alan
Diyarbakır: Mordem sanat ve meslek odası salonları