Ana SayfaYeşilEko MimariBu ofisin çalışanları çalışma odalarını kent bostanlarına çeviriyor

Bu ofisin çalışanları çalışma odalarını kent bostanlarına çeviriyor

-

Asırlardır Japon kültüründe doğaya verilen değer Japonya’nın şehirleşirken doğaya en az zararı verme ihtiyacını açığa çıkartmıştır. 126 milyonluk bir popülasyonu çok dar bir alanda barındırması sebebiyle Japonya, dünyanın en sıkışık biçimli şehirleşmiş ülkelerinden biri konumunda. Çok fazla insan ve çok az alan olması, tarım alanlarına da fazla bir yayılma imkânı bırakmıyor.

Bu durumu düzeltme amacı güdenler tarafındansa yeni ve yaratıcı fikirler ortaya atılıyor. Böylece ellerinde bulunan “şehirsel” alanların her bir köşesini kullanma ihtiyacı duyuyorlar.

Genelde yaşamların monotonlaştığı ve hayallerin yok olduğu yerler olarak görülen ofisler, şimdilerde daha yaşam dolu yerler haline dönüşmeye başladı.

Ofislere yapılan eklemelerle, çalışma alanları daha organik ve doğal arkadaşlıklarla dolu yeşil alanlara dönüşüyor.

İnsan kaynakları ve taşeron çalışan alanlarında uzmanlaşmış Japonya merkezli Pasona firması, şimdilerde doğala dönme hedefinde. Şirketin Tokyo’daki genel merkez çalışanları, çalışma alanlarını sadece iş arkadaşlarıyla değil aynı zamanda yüzlerce metrekarelik yeşil alanla da paylaşıyorlar.

Good Magazine’in haberine göre, bu alışılmışın dışında duran çalışma alanı fikri mimar Yoshimi Kono tarafından öne sürülmüş. Binanın dış cephesinin büyük bir bölümü yeşillendirilerek yaşayan bir duvara dönüştürüldü. İç kısımlarda toplantı masalarının üzerinden sarmaşıklar sarkıyor. Balkon bölümünde çiçekler ve meyve ağaçları kendilerine yeni bir yaşam alanı buluyorlar. Lobide ise küçük çaplı bir çeltik tarlası var.

Görsel açıdan haylli tahrik edici gözükmesinin yanında bu ofis binası aynı zamanda etkili bir kentsel çiftlik projesi. Yüzde 100 organik 200’den fazla meyve ve sebze türü yetiştiriliyor.

Proje ekolojik bilinçli bir yenilik. Aynı zamanda da Japonya’nın tarım alanı kısıtlamalarının kabullenilmesi durumunda. Çalışma alanlarını yeşillendirme düşüncesi, klostrofobik etki yaratan ofislerin daha yaşanabilir yerlere dönüşmesine bunun yanında da kentsel tarım yapılabilmesine imkân sağlayacak. Böylece ofis binaları daha renkli ve yaşam dolu yerler haline dönüşebilecekler.

Kaynak: Plaid Zebra

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...
Konuk Yazar
Konuk Yazar
Siz de Gaia Dergi'de yazılarınızın çıkmasını istiyorsanız [email protected] üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol