Doğal güzellikleriyle ünlü Bolu şehri; ormansızlaştırma, gelişim ve büyüme adı altında yapılan yeni projelerden birinin son kurbanı. İçerisinde orman arazilerinin de bulunduğu yaklaşık 51 bin hektarlık alan turizm gelişim bölgesi ilan edilerek imara açıldı. Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu’nun kararı da geçtiğimiz cumartesi resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Bolu’da Köroğlu Dağlarının eteklerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan yaklaşık 51 bin 450 hektarlık yeşil alan “Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edildi.
Bolu Merkez, Dörtdivan, Kıbrıscık ve Seben ilçelerinin sınırları içinde kalan ve Abant’ın yedi katı büyüklüğündeki Seben Taşlıyayla Gölü ile Aladağ Göleti ve kamp alanlarını da kapsayan imar kararı Gölcük, Aladağ Göksü ve Beşpınarlar tabiat parklarını içermiyor.
Bolu Valisi Aydın Baruş, Kültür Koruma ve Teşvik Bölgesi ilan edilen yerlerde ormanlık alanlar konusunda bir takım kısıtlamaların getirildiğini savunarak, “Bu alanda yatırım yapacak turizmciler, yaptıkları alanın üç katı kadar alanı ağaçlandıracaklar. Yatırımcılar ayrıca üç yıllık bedelini de ödemek koşuluyla ağaçlandırma bedeli ödüyor” dedi. Aynı zamanda “Kesilecek ağaçların toplamı mevcut alandaki ormanların binde beşini kapsadığını” iddia etti ve kalıcı zararların verilmeyeceğini savundu.
Bolu ilinin yüzde 64’lük bölümü ormanlardan oluşuyor. Bu oran Türkiye orman alanlarının yüzde 2,55 lik bir bölümüne tekabül ediyor. Ayrıca çayır ve meralardan oluşan alan yüzde 15 gibi bir orana sahip. Endemik bitki türleri ve özellikle kelebekler bulunmakta. Bir adet milli park (Yedigöller), yedi adet tabiat parkı (Abant, Gölcük, Sünnet, Sülüklü göl, Beşpınarlar, Göksu, Karagöl) ve üç adet tabiat koruma alanına sahip Bolu’da; bolu fındığı, uludağ göknarı ve ebe çamı gibi nadide türde ağaçlar da bulunmaktadır.
51 bin hektarlık alanın kapsadığı yaşam döngüsünü göz önünde bulundurduğumuzda yapılması planlanan projenin Bolu’nun faydasından çok zararına dokunacağı düşünmekteyiz. Tek bir ağacın bile birçok canlıya ev sahipliği yaptığı düşünüldüğünde bu projenin gelişimden çok birçok canlının katliamı olduğu gerçeğini gözler önüne seriyor. Bu projenin yanı sıra Mudurnu Çayı üzerine yapılması planlanan HES projeleri ile de boğuşan Bolu’nun doğal güzelliklerinin de tarih de bir anı olarak kalmaması dileğiyle…
“Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” adı altında yapılması planlanan ve 51 bin 450 hektarlık alanda gerçekleştirilecek doğa katliamının durdurulması için change.org‘taki imza kampanyasına katılmayı unutma!
Fotoğraflar Bolu Valiliği’nin internet sitesinden alınmıştır.