Ana Sayfaİnsan ve ToplumYeşil FelsefeSon araştırmalara göre insanlar dinden vazgeçip ilgilerini doğaya yöneltiyorlar

Son araştırmalara göre insanlar dinden vazgeçip ilgilerini doğaya yöneltiyorlar

-

Bilim; ağaçlardan süzülen güneş ışınlarını izlemenin verdiği ruhsal dinginliğin, uzun sinagog seremonilerine ya da pazar ayinlerine tercih edildiğini gösteriyor.

Baylor Üniversitesi’nin çalışması, doğa içerisindeki yerlerde yaşayan insanların, bir kilisede oturmaktansa bir dağın tepesinde durarak daha fazla ruhsal dinginlik bulduklarını doğruladı. Yapılan çalışmalara göre, doğa harikalarını içinde barındıran Amerika eyaletlerinin dine yatkınlık açısından düşük oranlara sahip olduğu görülüyor. Öte yandan daha soğuk mevsimlere ve kurak bölgelere sahip yerlerin dine yatkınlığı daha yüksek. 

Sosyolog Todd Ferguson‘a göre “Güzel mevsimler, dağlar ve deniz kenarları tıpkı din adına yapılan diğer şeyler gibi kutsal birer araç olarak görülebilir.” Bu çok yanlış bir düşünce olmasa gerek. Çünkü birçok insan, ancak bunlar sayesinde huzur bulabiliyor.

Çalışma, toplumların kendilerinden büyük güçlerin varlığını anlamaları için dini ruhsal bir kaynak şeklinde kullanmış olabileceklerini de savunuyor. Din, çok fazla manevi eğitim çeşidinin olduğu, gitgide laikleşen bir dünyada toplumsal bağlar yaratmada ve sağlam değerlere dayalı bir kurum aşılamada bu kadar etkiliyken çok fazla insan kendini dini sisteme, idollere ve geleneklere bağlamayı zor buluyor ve dinden vazgeçip ilgilerini doğaya yöneltiyorlar. Bu illa ki kötü bir şey demek değil, birkaç savaşın Everest dağı adına çıkmışlığı var.

Ayrıca uzmanlar doğal keyiflerin -sörf yapmak, pikniğe gitmek ya da dalış yapmak gibi- dini deneyim olarak nasıl görülebileceği üzerine de araştırmalara başladılar.

Kaynak: The Plaid Zebra 

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Bahar geldi: Aylardan Mayıs, günlerden Hıdırellez; gününüz hep güneşli, talihiniz hep bol olsun

Zaman akıp gider... İnsan bu hayattan geçerken nice mevsimleri ve nice baharları da beraberinde yaşar. Belki farkındadır, belki de bilincinde değildir ama kaç kez kim...
Ece Coşkun
Ece Coşkun
15 Ocak 1992 Ankara doğumlu Ece Coşkun İspanyol Dili ve Edebiyatı son sınıf öğrencisi. İkinci üniversite olarak Medya ve İletişim okuyor. Küçük yaşlardan beri harflere, kelimelere, cümlelere, kitaplara ve edebiyata aşık. En büyük hayali bir gün çevirdiği bir kitabın üzerinde ismini görebilmek.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol