Ana SayfaYeşilGeri DönüşümÇiçek açan, tohumlu kalem Sprout!

Çiçek açan, tohumlu kalem Sprout!

-

Sevgili kurşun kalem severler, aça aça küçülmüş kalemlerinizi ne yapıyorsunuz? Kullanılamayacak kadar küçülen kalemler çoğunlukla çöpü boyluyor olmalı, değil mi? Her sene yaklaşık 15 milyar kurşun kalem üretiliyor. Bunu takiben, kurşun kalem artıklarının atık oluşumunun büyük bir kısmını kapladığını söylersek elbette yanlış olmaz. 

2012 yılında bir grup MIT öğrencisi, kurşun kalem atıklarını azaltmak için alternatif bir kalem tasarladı: Kelime anlamı filiz olan, tohumlu kalem Sprout. Ucu tamamen doğal grafit ve kilden yapılan kalem sedir ağacından üretiliyor. Kalemin arkasında silgi yerine bitki tohumları yerleştirilen bir kapsül var.Kapsülün ise içinde fesleğen, lavanta, nane, domates, biberiye, kekik gibi bitki tohumlarını barındıran on iki farklı çeşidi var.

Sprout kalem normal kurşun kalemler gibi kullanılıyor. Ancak, ucunu suya değdirmemek gerekiyor; zira kalem dikim vaktinin geldiğini zannederek tohum atmaya hazırlanabilir. Yazılamayacak kadar küçülen Sprout kaleminizi ise nihayet toprağa ekip sulayabilirsiniz.

Sprout3

Sprout World’ün CEO’su Michael Stausholm CNN’e yaptığı konuşmada, o zamanlar sürdürülebilir şirketlerle birçok iş yaptığını, ancak müşterilere sürdürülebilirliği açıklamanın zor olduğunu ve bunu kolaylaştıracak bir ürün aradığını söylüyor. Bunun üzerine Sprout kalem fikrini çok beğenip MIT öğrencileri ile ortak oluyor ve 2013’ün Nisan ayı boyunca Danimarka’da 70 bin kalem satılıyor. 2014 yılında ise, bu doğa dostu kalem Avrupa genelinde satışa çıkıyor. Sprout World’ün şimdiki amacı ise Amerika’nın da sürdürülebilirliği benimsemesine yardımcı olmak.

Sprout2

Sekizli Sprout kalem seti 19,95 Dolara satılıyor. Ancak Stausholm, kalemleri her öğrencinin kullanabilmesi için daha düşük fiyatta satılmasını umuyor ve şöyle söylüyor: “Ürünümüzle dünyayı kurtaramayacağımızı biliyoruz. Misyonumuz, insanların en azından satın aldıkları şeylerde bilinçli olmalarını ve yeniden kullanılabilir ürünlere yönelmelerini sağlamaktır.”

Sprout5

Sprout’çuların tek bir derdi var: Kapsül eriyip tohumlar toprakla buluşunca, geriye kalan ahşap parçanın dönüştürülüp yararlı bir hâle getirilmesi nasıl sağlanabilir? Bu konu ile ilgili herkesten yaratıcı fikirler bekliyorlar. 

Sprout6

Sprout8Sprout7Sprout1
Kaynak: My Modern Met

SON YAZILAR

Çevre dostu mimarinin örneği: Sürdürülebilir yaşam, Casa Cosecha de Lluvia ve yağmur suyu yönetimi

Casa Cosecha de Lluvia, dağların kalbinde sürdürülebilirliğin ve yenilikçiliğin mükemmel bir örneğini sunuyor. Yağmur suyunu arıtan bu etkileyici yapı, çevre dostu tasarımıyla size ilham verecek! Robert...

Yeşil mimarinin geleceği: Tarımsal atıklardan mimarinin zirvesine; mısır koçanları karbon emici duvarlara dönüşüyor

Tarım atıklarının mucizevi dönüşümüne tanık olun: Mısır koçanlarından üretilen karbondioksit emen duvar kaplamalarıyla yeşil mimarinin geleceği şekilleniyor! Sürdürülebilirliğin sınırlarını zorlayan bu yenilikçi projeyi keşfedelim! İnşaat ve...

Sürdürülebilir mimari tasarımın yeni yıldızı: Ahşaptan ayırt edilemeyen pirinç kabuğu yapı malzemesi

ACRE, ahşap alternatifi olarak öne çıkan bir yapı malzemesidir; dayanıklılığı, suya ve çürümeye karşı direnci, estetik dokusu ve sürdürülebilirliği ile dış mekanlarda mükemmel performans sergiler. Alüminyum ve pirinç tozlarının muazzam bir sentezi olan bu malzeme, çitlerden kapılara, pervazlardan teraslara kadar geniş bir yelpazede dış mekan uygulamaları için ideal bir seçenektir. Dünya ormanlarını koruyan bu malzemeyi keşfediyoruz!

Dönüştüremediklerimizden misiniz?

Çevrenin korunması adına yapılan sayısız kampanya ve yenilik ile karşı karşıyayız. Aslında mesele çevrenin koruma ile yan yana anılmasında. Korumayı gerçekleştirmek için eylemi yapan aktörün...
Gözde İyibozkurt
Gözde İyibozkurt
İstanbul’da yaşamaktadır. Çevre Mühendisliği mesleğinden ‘çevre’ kavramını cımbızla çekip kendine mesken edinmiştir. Sürdürülebilir yaşama meraklı, doğal kalabilen her şeyden umutludur. Edebiyat ve müzik sever, okunacak, dinlenecek, keşfedilecek şeylerin varlığı onu hayata bağlar.

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol