Ana SayfaEkolojiDoğaEbola, şempanze ve gorilleri de tehdit ediyor

Ebola, şempanze ve gorilleri de tehdit ediyor

-

Ebola’nın medya tarafından çok üzerinde durulmayan bir faturası da goril ve şempanzelere kesildi. Goril ve şempanze popülasyonlarının üçte biri Ebola virüsü yüzünden yok oldu.

Ebola virüsü maymunlar için, insanlar için olduğundan çok daha ölümcüldür. Gorillerde yüzde 95, şempanzelerde ise yüzde 77 oranında ölümle sonuçlanır. Güncel varsayımlara göre 1990’dan beri dünyadaki şempanze ve gorillerin üçte biri Ebola’dan dolayı öldü.

İnsanlarda olduğu gibi maymunlarda da Ebola salgın halinde yayılmakta. 1995’de Gabon’un Minkebe parkında ortaya çıkan bir salgın bölgedeki gorillerin yüzde 90’ından fazlasını öldürdü. 2002-2003 yıllarında da Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan salgın sonucunda aşağı yukarı 5 bin goril öldü. Takip edilmesi oldukça zor olan bu hayvanlar hakkında kesin rakamlar vermek zor olsa da Dünya Doğayı Koruma Vakfı‘nın (WWF) varsayımları doğada hayatta kalan goril sayısının 100 bin civarı olduğu yönünde.

Elbette ki Afrika’nın maymunlarındaki azalış sadece Ebola’ya bağlı olmamakta. Yasadışı olarak ticaretlerinin yapılması, yenilmek üzere avlanılmaları, savaş ve ormansızlaştırma da hayvanların azalmasına sebep olmakta. Dünya’nın geriye kalan maymunları da küçük ormanlık alanlara toplanmakta ve orada hayatlarını devam ettirmekte; fakat bu onların yiyecek bulmalarını, üremelerini ve avcılardan saklanmalarını zorlaştıran bir durum. Ebola ve diğer bulaşıcı hastalıkların artmasında küresel ısınma ve ormansızlaştırma büyük rol oynamakta.

Primatolojist Peter Walsh’in 2003’te büyük primatların (maymun) azalışıyla ilgili yazdığı makalede, Ebola kontrolü, korunan alanların idaresi ve yasalar konusunda ciddi davranılmadığı takdirde bu hayvanların soylarının tükenmekle burun buruna kalacağını tahmin etmişti, malesef bu konuda haklı da çıktı. 2008’den beri IUCN (Dünya Korunma Birliği), Doğu Gorillerinin (Gorilla beringei) neslini ‘tehlikede’ kategorisine, Batı Gorillerini (Gorilla gorilla) ‘çok tehlikede’ kategorisine koymuştur. Eğer ki hızlı hareket edilmezse, bir kaç on yıl içerisinde bu hayvanların nesli tamamen tükenme tehlikesi altındadır.

Goril
Ebola virüsü maymunlar için, insanlar için olduğundan çok daha ölümcüldür. Gorillerde yüzde 95, şempanzelerde ise yüzde 77 oranında ölümle sonuçlanır.

Gorillerle ilgili 10 ilginç bilgi içeren Evrim Ağacı derlemesi için tıklayınız.

Katledilen gorillerle ilgili bir National Geographic belgeseli;

[iframe width=”700″ height=”400″ src=”//www.dailymotion.com/embed/video/xqk342″]

Kaynak: IFL Science
Başlık Görseli: National Geographic

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Yeşil Düşünce Derneği’nin İklim Okulu 29-30 Nisan’da!

“Kimseyi Arkada Bırakmadan: Batı Karadeniz’de İklim Hareketinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında gerçekleştirilecek İklim Okulu ve forum etkinlikleri ile yerel yönetim, sivil toplum, devlet kurumları ve halk,...
Selma Çam
Selma Çam
Hayat hikayemi anlatmaktansa, hayatın kendi hikayesinden anladıklarımı anlatmayı yeğlerdim, oysa ki üç aşağı beş yukarı hepimizin hayattan anladığı ve anlamadığı aynı. Anlatmak ise kelimelerin yetersizliği içerisinde kendi anlamını kaybediyor. Hiç bir şey anlatmasam da anlayabilen için çok bile anlattım. Erkan Oğur'un da dediği gibi; "Bu işin sonu sessizlik."

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol