Ana SayfaEkolojiHayvan HaklarıYapay deri kullanımı ile "vahşi moda" sevdası biter mi?

Yapay deri kullanımı ile “vahşi moda” sevdası biter mi?

-

Deri üretimini/tüketimini azaltmak için birçok sebep var. Hayvan hakları veya ekolojik tahribat umurunuzda değilse bile belki laboratuvar ortamında geliştirilmiş yapay deri basit ve doğrudan faydaları ile sizi gerçek deri kullanmamaya ikna etmeye yetebilir. Bu yeni yapay deriyi üreten Modern Meadow adlı şirket, hem insanlara ekolojik bir tercih yapma olanağı sunuyor hem de insanların daha “modaya uygun” görünmelerini sağlıyor.

Plaid Zebra’nın haberinde bunun tam anlamıyla bir kazan-kazan durumu olduğunu söylense de biz belirtmeden geçmeyelim: Deri kullanmak veya kullanmamak modayla ilişkilendirilmemeli. Zira deri giymeme sebebi sömürüye, cinayete ortak olmamaktır.

New York’ta girişimci bir şirket olan Modern Meadow, gerçek deri üretimine modadan tutun da işlevsellik, çevresel etki ve hayvanlardan deri tedarik etmek için uygulanan cani yöntemlere kadar her bakımdan rakip olacak yapay deriyi şaşırtıcı derecede kolay bir yöntemle üretmeyi başardı. Örneğin, Wired dergisine göre yapay deri üretmek için kullanılan yöntem için geleneksel deri üretim çiftlikleriyle karşılaştırıldığında yüzde 99 daha az toprak parçası yetiyor. Böylece geleneksel yöntemin aksine aşırı su ve enerji tüketim masrafı olmuyor. Böylelikle, geleneksel deri ve hayvan çiftlikleriyle bağlantılı sera gazı salımları azalıyor.

Tabakhaneler, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, kötü ünü olan kirleticilerdir. Örneğin; Bangladeş’in yalnızca tabakhaneleriyle değil aynı zamanda insani olmayan çalışma koşulları ve çocuk işçiliğiyle de ünlü olan Hazaribagh bölgesi 2013’te dünyanın doğayı en çok kirleten yerlerinden birisi seçildi. Bu bölgedeki tabakhaneler, günde yaklaşık 21 bin metre küp krom, kurşun, diğer kimyasallar ve ağır metaller içeren arıtılmamış suyu Buriganga Nehri’ne boşaltıyorlar.

yapay deri 1

Öte yandan Modern Meadow’un ürettiği yapay deri inanılmaz basit bir işlemle üretiliyor:
Canlı bir hayvandan bir doku örneği alınıyor ve deri hücreleri bir çeşit petri kabına konuluyor ve burada çoğalmaları sağlanıyor. Fast Company dergisine göre, bilim insanları aynı zamanda hayvan dokusundaki (deri) birincil yapı proteini olan kolajen miktarını maksimize ediyorlar. Bu işlemin sonunda, gerçek deriden ayırmanın neredeyse imkânsız olduğu yapay deri elde ediliyor.

Ancak akıllara “Yapay deri zaten plastik derilerin üretilmesiyle birlikte çoktan keşfedilmemiş miydi?” sorusu geliyor.

Modern Meadow’un CEO’su ve ortağı olan Andras Forgacs, Fast Company’ye yaptığı açıklamada şirketlerinin asıl amacının gerçek deriden ayırt edilemez bir yapay deri üretmekten daha ziyade; ortaya daha iyi, daha çok talep edilen ve daha çeşitli bir ürün koymak olduğunu söyledi. Örneğin; yapay ortamda üretilmiş deri çok daha dayanıklı ve birlikte çalışabileceğimiz hayvan çeşitliliği, deve kuşu ve timsah gibi hayvanlar dâhil, sınırsız.

yapay deri 2

Ne yazık ki, yapay deri henüz piyasaya sürülmedi ve fiyat bilgisi de mevcut değil. Ancak Forgacs’a göre yapay deri yapay etten daha önce satışa sunulacak. Bunun sebebi ise gıda sektörü ile karşılaştırıldığında modada sağlık düzenlemelerinin çok daha gevşek olması.

Milyarder Li Ka-shing’ın sahip olduğu Hong Kong çıkışlı Horizon Ventures şirketinin yaptığı 10 milyar dolar değerindeki yatırımla beraber Modern Meadow piyasaya açılma yolunda ilerliyor. Modern Meadow’un vizyonu göz önüne alındığında bu yatırım şaşırtıcı değil: Deri çiftliklerindeki işlemlerin insanlığın zararına olduğu söylemi yerine daha çok kişisel çıkarlara hitap eden gerçek derinin yapay deriye göre ucuz ve modası geçmiş olduğu söylemini kullanılması.

Kaynak: The Plaid Zebra 

Kapak Görseli: Novii Vegan

SON YAZILAR

Yasayı sokakta biz yazacağız!

Toplumda bir karşılığı olmayan ve fakat iktidar tarafından köpürtülen Güvenli Sokaklar Derneği'nin oluşturduğu fason algı sonucunda, adı hâlâ "hayvanları koruma" olan 5199 numaralı yasadan "koruma"...

Hatay’da depremin ardından süren hayat mücadelesinin pek de söz edilmeyen özneleri: Hayvanlar

6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen Hatay'da yaşayan patili dostlarımız oldukça zor durumda. Hayvanlara yönelik bir sağlık hizmeti görünür değil, özellikle kedi ve köpekler kontrolsüzce...

“Hayvanlar için etki” yaz okulu için kayıtlar başladı

Kafessiz Türkiye tarafından düzenlenen “Hayvanlar İçin Etki Yaz Okulu” kayıtları başladı! Başvuru için son gün 22 Temmuz. 25- 26-27 Temmuz 2023 tarihlerinde online olarak gerçekleştirilecek...

Neden vegan oldum?

“Neden vegan oldum?” sorusuna kısa cevabım; hayvanlara eziyet çektirmeden, onları öldürmek amacıyla üretmeden, doğaya zarar vermeden ve sağlıklı yaşamak için. Tüm bunlar insan üzerinde aynı anda...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol