21 Mart Suriyeli anneler için büyük bir gündü. Bu yıl ise anneler, Refugee Phones (Mülteci Telefonları) isimli projeyle sivil savaş yüzünden ülkeyi terk eden çocuklarından haber alabiliyorlar.
Suriyeli bir mülteci için Suriye’deki ailesine ulaşmak pek kolay değil. Bazı bölgelerde yaşanan elektrik kesintileri günler sürebiliyor. Bu durum bir telefonu şarj etmeyi veya bir bilgisayarı kullanmayı imkânsız kılabiliyor. Bazı insanların telefonları bile yok. Bu soruna karşın bir mülteci, Anneler Günü’ne -Suriye için 21 Mart- özel bir çözümle ortaya çıktı: Mültecilerin arayacağı bir acil hat oluşturulacak, bu hattı arayan mülteciler anneleri için mesaj bırakabilecek ve bu mesajlar Suriye ulusal radyo kanallarından birinde yayınlanacaktı.
Geçen Ekim Suriye’den İsviçre’ye gelen Mouddar Kouli “Suriyeliler için Anneler Günü kutsal bir gündür” diyor. Kouli, mülteciler için bir kampanya yaratmalarında ondan yardım isteyen Akestam Holst merkezli bir ajansta stajyer olarak çalışıyor. Bu isteğin üzerine Kouli, radyonun aileler arasında iletişimi yeniden kurmak için iyi bir yol olacağı fikriyle geldi.
“Elektrikler kesik olduğunda insanlar genelde evlerinden ayrılırlar. Caddeye çıkarlar, toplu taşıma kullanırlar veya herhangi başka bir yere gitmek üzere arabalarına binerler. Bunu yaptıklarında ise radyo dinlerler” diyor Kouli.
Ajans maddi çıkar gütmeden ülkeye yeni ulaşmış mültecilere, bedava dakikalarla birlikte akıllı telefonları ulaştırıyor. Proje kapsamında herkesin arayıp mesaj bırakabileceği bir acil yardım hattı kurulması sağlandı. “Bu konuştuklarınızı cevaplayan ve sinyal sesinden sonra anneniz için sevgi dolu bir mesaj bırakınız, diyen bir makine” diyor Kouli.
Bu bir İsviçre numarası ama dünyanın herhangi bir yerinden herkes arayabiliyor. Suriye’nin içinden bile hattı kullanmaya başlayanların olduğu belirtiliyor.
Kouli’nin dediğine göre insanlar ilk başlarda hattı kullanmak konusunda tereddüt içindeydiler: “İnsanlar aramaya çekiniyorlardı. Bu durum onlara garip geliyordu; insanların onlara iyi davranmalarına alışkın değillerdi. Tüm bu yolculuğu yaptıkları sürede, geçtikleri bunca farklı yerde insanlar onlara kimsesiz, istenmeyen kişiler gibi davrandılar. Ardından İsviçre’ye geldiklerinde herkes oldukça iyiydi… Bu muameleye alışkın değillerdi.”
Kouli, diğerlerine göre daha şanslı sayılır. Annesini aramanın onun için daha kolay yolları mevcut. “Annem Şam’da” diye anlatıyor Kouli. “Ben diğerlerinden biraz daha şanslıyım. Çünkü Şam’da durum daha iyi. Elektrik kesintisi günde sadece üç kez yaşanıyor. Bu annemi ne zaman arayabileceğimi, ne zaman internet bağlantısı olacağını bildiğim anlamına geliyor.”
Bu projeyle iletişim kurmaları kendisi kadar kolay olmayan, telefonu veya arama kartı olmayan mültecilere ulaşmış oldu. İnsanlar mesajlarını isimsiz olarak da bırakabiliyorlar. Ancak annelerinin onları tanıyabilecekleri yeterlilikte detay vermeleri tavsiye ediliyor.
Kampanya, Suriyeli anneler arasında popüler olduğu bilinen Fuse Fm‘de reklam süresi satın aldı. Anneler Günü’nü takip eden bir hafta süresince her reklam arasının bir dakikası – gün içinde 24 kez oluyor- mültecilerin eve gönderdikleri mesaja ayrılacak.
Projenin resmi tanıtım videosu:
Kaynak: Fast Company