Tüm dünyayı etkileyen “Küresel Isınma” sorununu tartışmak ve buna çözüm bulmak adına birleşen dünya halklarının, Cenevre‘de gerçekleştirdiği yedi günlük iklim konferansı sonuçlandı. 194 ülkeden temsilcinin katıldığı ve uluslararası bir birlik içinde yol haritasının çizildiği konferansta alınan kararlar, 2015 Aralık ayında Paris’te yapılacak çevre konferansında kesinleştirilecek.
1880’den beri Dünya Meteoroloji Örgütü‘nün tutmakta olduğu iklim kayıtları, 2014 yılında korkutucu bir gerçeği ortaya koydu. 2014 yılı, kayıt altına alınan en sıcak seneydi ve dünya ısınmaya devam edecekti. Zaten yıllardır, küresel ısınma ve sera gazları, bilim insanları ve akıl sahipleri tarafından ciddiye alınan ve hakkında endişelenilen durumlardı; fakat 2014 yılı sadece endişelenmenin dünyayı kurtarmayacağının insanlar tarafından anlaşıldığı yıl oldu.
[iframe src=”https://www.youtube.com/embed/TO03ColwxHE” width=”100%” height=”400″]
İlk önce 2014 yılı Aralık ayında, Peru’nun Lima kentinde bir araya gelen ülke temsilcileri ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, Kyoto Protokolü‘nün yerini alacak yeni bir protokol yaratmak için bilgilerini birleştirdiler. Ortaya bir taslak çıktı. Geçtiğimiz günlerde de, bu taslağı geliştirmek adına, 194 ülkeden temsilciler bir araya geldi ve Cenevre İklim Konferansı‘nı gerçekleştirdi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçevesi Sözleşmesi (UNFCCC) Baş Sekreteri Christiana Figueres “Cenevre’de toplandığımız sırada atmosfere hakim olan yapıcı ruh ve delegelerin süratli çalışma halleri beni çok yüreklendirdi” diyerek, toplantının olumlu geçtiğini belirtti ve ekledi “Artık resmi bir anlaşma metnimiz var ve bütün katılımcılar bu metin üzerinde eş hak sahibi. Lima’da tasarlanmış taslağı bir adım öteye götürüp resmileştirdik.” (Türkiye 2004 yılında UNFCCC üyesi olmuştur)
Delegelerin özellikle üzerinde durduğu konular; tasarruf, adaptasyon, finans, teknoloji ve sürdürülebilir gelişme oldu.
Delegeler, Temmuz ayında Almanya’nın Bonn kentinde tekrar bir araya gelerek, şu an almış oldukları kararları geliştirecekler ve fikir birliğine varana kadar üzerinde değişiklik yapacaklar. O zamana kadar geçen sürede, ülkeler üzerinde durdukları konular ile ilgili gereken araştırmaları yapacak ve Temmuz ayında ortaya koymak üzere önerilerini oluşturacaklar.
2015 yılının sonunda Paris’te yapılacak toplantıda, alınan bütün kararlarıyla, hazırlanan protokol yasal zemine oturtulacak. Planlara göre, hazırlanan protokolün uygulanmasına 2020 yılında başlanılacak. 2020 yılına kadar, hükümetler, protokolü uygulayabilmek için gerekli altyapılarını geliştirecekler.
Cenevre İklim Konferansı’nın İngilizce metnini UNFCCC sitesinde yayınladı. UNFCCC daha sonrasında metni, Birleşmiş Milletler üyesi olan ülkelerin dillerine çevireceğini belirtti.
Kaynak: UNEP