Ana SayfaEkolojiDoğaOrmanlarımız hepimizin akciğerleri

Ormanlarımız hepimizin akciğerleri

-

İnsan popülasyonundaki artışa paralel olarak doğaya verilen zarar da arttı. Bu zararlardan birisi, ülkemizde özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve hepsi olmasa da çoğunluğunun insan kaynaklı olduğu orman yangınlarıdır. Orman yangınları her yıl yüzlerce hektar ormanın yok olması ile çok fazla mal ve can kaybına neden olmaktadır.

Oluşumuna baktığımız zaman, insan kaynaklı olanların dışında özellikle yıldırım olayı; yanardağ bulunan bölgelerde volkan kaynaklı oluşabilmektedir. Ülkemizdekilerin birçoğu ise insan kaynaklıdır. Bu durumun sebebi, halkımızın önemli kısmının ormanların içinde ya da orman bitişinde yaşamakta olmalarıdır.

Orman yangınlarında insanlardan kaynaklanan sebeplere örnekler verirsek: Sönmemiş izmarit, kırılarak atılmış cam atıklar, anız yakmak. Bunların yanında kasıtlı olarak da orman yangınları çıkarılmaktadır. Başlıca sebepleri: Tarla açmak, konut yapma isteği, istenmeyen hayvanların bölgeden uzaklaştırılması. Orman yangınlarının oluşmasına en müsait bölge Akdeniz Bölgesidir. Yine uzmanlar tarafından fark edilen bir faktör de yangınların çıkış saatinin 11 ila 20 arasında olmasıdır. Açıklaması olarak da, belirtilen saatler arasında gün sıcaklığının maksimum değerlere ulaşması ve insan faaliyetlerinin de artması gösterilmektedir.

Haberleşmenin önemi büyük

Birçok orman yangını başladığında söndürülüyor fakat bazıları birtakım sebeplerden büyüyüp kontrolden çıkıyor. Bu konuda özellikle haberleşmenin önemi büyük. İnsanların itfaiye ekiplerine kısa sürede bilgi vermeleri felaketi önlemede büyük katkıdır. Hatta bu amaçla 1957 yılında Meteoroloji Müdürlüğü iki adet telsiz aracı hazırlatmıştır. Ayrıca ulaşımın da uygun olması gerekmektedir. Orman ekiplerinin olası yangınlarda itfaiye araçları için yollar düzenlemelidir.

Bahsedilenlerden başka yangının kontrolden çıkmasında doğal sebepler de var. Bunlardan özellikle rüzgâr etkilidir. Rüzgârın kuvvetli olması ve sık yön değiştirmesi yangının artmasında ve kontrolünün zorlaşmasında etkilidir. Hava sıcaklığı ise yanıcı maddelerin yanmaya hazır hale getirerek yangının başlaması ve  büyümesini sağlamakta. Yine yanan arazinin yapısı da hem yangını büyütebilir hem de söndürücü ekibe zorluk çıkarabilir.

Her sene birçok kez gerçekleşen bu yangınları olabildiğince engellemeye ve azaltmaya yönelik bilinçlenmeliyiz. Ayrıca yönetim birimlerinin de önlem açısından araştırma ve geliştirmeye önem vermesi gerekli. Çünkü ormanlarımız hepimizin akciğerleri.

SON YAZILAR

Akyaka sen ne güzel şeysin

Çok, çok uzun zamandır Akyaka ve Nail Çakırhan’la ilgili bir yazı yazmak istiyordum. Geçenlerde Akyaka’yı yeniden görünce nicedir bekleyen bu yazının da vaktinin geldiği anladım. Akyaka Akyaka,...

Ankara’nın ilk, Türkiye’nin ikinci Botanik Parkı imara mı açılıyor?

Prof. Dr. Yüksel Öztan'ın Ankaralılara mirası, 3. derece doğal sit alanı olan Ankara'nın ilk botanik parkı bakanlığın onay vermemesine rağmen ticarete açılıyor. Proje için müellif...

Belgeselci Ben Fogle ile vahşi yaşam ve belgesel serisi üzerine söyleşi

Adını ilk kez Castaway isimli televizyon programında duyuran ve şu anda Vahşi Yaşama Dönüş (Return to the Wild) adlı programı sunan Ben Fogle, dünyanın dört...

Vegan dövmeci ile vegan dövme hakkında

Günümüzde özellikle veganlar vücutlarına kazıdıkları dövmelerin de hayvansal içermesinden çekiniyorlar. Bu noktada bir takım kafa karışıklıkları söz konusu. Biz de bu kafa karışıklıklarını gidermek adına...

ÇOK OKUNANLAR

95,278BeğenenlerBeğen
17,593TakipçilerTakip Et
22,156TakipçilerTakip Et
243AboneAbone Ol